Kiralama şirketleri Rusya’dan uçaklarını alabilecek mi?

Kiralama şirketleri Rusya’dan uçaklarını alabilecek mi?

ABD ve Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların etkileri ülke ekonomisine yansımaya başlarken, Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptırım karşıtı önlemleri devreye sokacağını duyurdu.


ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımlar, kiralama şirketlerinin Rus havayollarına kiraladıkları tüm uçakları ay sonuna kadar geri almalarını şart koşuyor. Ancak Rusya, havayollarının yabancı şirketlerden kiralanan uçakları Rusya'da tescil ettirmesine ve bu uçaklara yerel uçuşa elverişlilik sertifikaları verilmesine izin veren yasayı onayladı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı tasarı, Rus havayollarının kiraladıkları uçaklara el koymalarını ve uçakları iç hatlarda kullanmalarını mümkün kılarken, yabancı şirketlerin Rus hükümetinin onayı olmadan uçaklarını geri almalarını zorlaştıracak.

Hürriyet’te yer alan habere göre. Havacılık firması Cirium'dan alınan verilere göre, Rus havayolları 305 Airbus ve 332 Boeing uçağı işletiyor. Cirium verileri, ülkedeki yabancı uçakların yüzde 85'inin kiralama şirketlerine ait olduğunu ve toplam değerinin 12,4 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

Airbus ve Boeing gibi Batılı Uçak üreticileri, Rus havayollarının bakımlarını yapmak ve uçaklarını güvenli bir şekilde uçurmak için ihtiyaç duydukları yedek parçalara erişimini şimdiden kestiler. Ancak şirketlerin kiraladıkları uçakları Rus topraklarındayken nasıl geri alabilecekleri belirsiz. Zaten söz konusu şirketlerden şimdiye kadar bir açıklama gelmedi. Uçakları geri isteyip istemeyecekleri bile hala belli değil.

Rus uçaklarının uçuşa elverişlilik sertifikalarını kaybetmesi ve yedek parçaya ulaşımının kesilmesinin ciddi bir kriz olduğuna dikkat çeken AeroDynamic Advisory genel müdürü Richard Aboulafia, "Rusya yabancı yapımı uçaklara erişimi kaybedince ülke ekonomisine ağır bir darbe alacak" dedi.



Bu Haber 17.03.2022 - 12:53:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.