Kılıçdaroğlu Turizm Zirvesinde konuştu: Bu yapılan turizm değil

Kılıçdaroğlu Turizm Zirvesinde konuştu: Bu yapılan turizm değil
Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla ‘Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi’ düzenledi.

TurizmGüncel

CHP, İstanbul’da ‘Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi’ düzenledi. Zirveye, CHP’nin turizm şehirlerinde ve ilçelerinde görev yapan belediye başkanları ile çok sayıda turizmci katıldı.

Zirvede bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin kent ve turizm politikalarına dönük eleştiriler dile getirdi.

‘’Bu yapılan turizm değil’’

Büyük metropollerin 24 saat yaşayan canlı organizmalara olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ‘’Turistleri uçaklarla havalimanına, oradan da otobüslerle 5 yıldızlı otellere götürüp tatilleri gittikten sonra da aynı şekilde göndermek turizm değildir. Bunun turizm olmadığını turizmciler de biliyor. Turist, 24 saat yaşayan bir kente geldiğini hissetmelidir’ dedi.

‘’İstanbul’daki 5 yıldızlı otelle Paris’teki 1 yıldızlı otelin fiyatı aynı’’

İstanbul’daki, 5 yıldızlı otelin fiyatıyla Paris’teki, 1 yıldızlı otelin fiyatının aynı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, turist başına harcamanın 647 dolara düştüğünü hatırlattı. Kılıçdaroğlu, ‘’ Sırf deniz turizmiyle olmaz ki, kültür, doğa, kongre turizmi olmalı. Bunu yapmak için tüm dünyada yankılanacak çalışmalar yapılması gerekiyor.’’ diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu

‘’2003 acil eylem planında belediyelerin bütçelerini arttırma da vardı’’

Bu çalışmaları yerel yönetimlerin yapması gerektiğini ancak bütçeleri olmadığı için bu görevleri yerine getiremediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘Turist yılın 12 ayı Türkiye’ye gelmiyorsa bunun en önemli nedeni siyasi iktidardır. 58’inci hükümet döneminde, yani 2003’te çıkardıkları acil eylem planında belediyelerle ilgili de bölüm vardı. Orada belediyelerin bütçelerinin 6 ay içinde arttırılacağı söyleniyordu. Ancak aradan neredeyse 18 yıl geçti. Bırakın arttırmayı belediyelerin bütçelerini kısmaya çalışıyorlar’ şeklinde konuştu.

‘’Turistin yüzde 90’ı CHP’li belediyelerin olduğu yerlere geliyor’’

Türkiye’ye gelen turistin yüzde 90’ının CHP’li belediyelerin olduğu bölgelere geldiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Hükümet buralara destek vermek yerine onların kaynaklarını nasıl keserim diye düşünüyor. Ama biz her türlü engeli aşıp görevimizi yapacağız. Şikayet eden değil, sorunu çözen taraf olacağız. Şehrimize, ilçemize, beldemize gelen turisti Türkiye’den memnun olarak göndereceğiz’ ifadelerini kullandı.


Kemal Kılıçdaroglu

‘’Kanal İstanbul’u yapamayacaksın’’

İstanbul’a yapılmak istenen Kanal İstanbul projesi ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, ‘İhanet yetmemiş gibi yenilerini yapmak istiyorlar. Herkes hayır diyor ama bir kişi çıkmış ‘Kanal İstanbul’a yapıp Karadeniz’i Akdeniz işle buluşturacağım’ diyor. Buradan açık ve net söylüyorum, yapmayacaksın. Hiç kimse buraya bir kuruş para ayırmasın. Ayırdıkları paranın kuruluş dahi verilmeyecektir. Bir kültüre, tarihe rant gözüyle bakılıp betona dönüştürülebilir mi? Ağaç bırakmadınız, meydan bırakmadınız’ dedi.

‘’Konaklama vergisi merkezi hükümete gidiyor‘’

Konaklama vergisine de değinen Kılıçdaroğlu, dünyanın diğer ülkelerinde konaklama vergisinin belediyeler tarafından toplandığını, Türkiye’de ise merkezi hükümete gittiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, paranın belediyelere gitmesi durumunda bu kaynakların alt yapı yatırımları için kullanılabileceğini ifade etti.

‘’Turizmin sorunlarını en iyi işin içindekiler bilir’’

Kılıçdaroğlu son olarak, ‘Turizmde sorunu ve sorunun nasıl çözüleceğini en iyi alanın içindekiler bilir. Siyaset kurumu onlarla birlikte bu sorunlara çözüm bulmalıdır. Turizmi sadece, turisti uçaklarla getirip tatil yaptıktan sonra ülkesine göndermek turizm değil. Bir ülke nasıl 24 saat yaşıyorsa bir kent de 24 saat yaşamalıdır. İfadelerini kullandı.

 



Bu Haber 19.12.2019 - 11:20:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.