Kılıçdaroğlu ile Ersoy arasında 2634 polemiği

Kılıçdaroğlu ile Ersoy arasında 2634 polemiği
Gazeteci Murat Yetkin kendi haber sitesi ‘Yetkin Report’ta “Yangınlar sönmeden ormanlar ve kıyılar yeni yağmaya açılıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yetkin yazısında, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Turizmi Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişikin Kanun”a dikkat çekti.

“Yapılaşma yetkisi Turizm Bakanlığına devrediliyor”

Basında geniş yer bulan yazısında Murat Yetkin, “Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanun, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakıyor. Hangi alanların kapsama gireceği ise doğruda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Böylece daha Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması, kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaştırıyor, belediyelerin yetki ve gelirleriyse tırpanlıyor.

“Diğer Bakanlıklara ait araziler de...”

Tesadüf bu ya, 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, tam da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlandı. Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.” ifadelerini kullandı.

Yeni kanunla birlikte sadece Tarım ve Orman Bakanlığının elindeki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanlar değil; otel ya da turizm tesisi yapmaya uygun diğer bakanlıklara ait arazilerin de Kültür ve Turizm Bakanlığına devrinin mümkün hale geldiğine dikkat çeken Yetkin, yazısının devamında şu detaylara dikkat çekti:

“Kanunun 6’ıncı maddesine göreyse Millî Parklar içinde konaklama tesisi kurma yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına veriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın içinde bulunduğu sıkıntıya karşı, mera, otlak, yayla gibi alanların da turizm tesisine dönüştürülmesi kapısı açılıyor. Yat limanı, marina gibi tesislerin ruhsatlandırma yetkileri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor.

“ÇED de aranmayacak”

Kanuna göre Turizm Gelişim Bölgelerindeki yatırımlar için artık “Çevresel Etki Değerlendirmesi” de aranmayacak. Kanun, “Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir” diyor. Ruhsatlandırma işlemlerinde “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” ve “Akreditasyon Kurumu” söz sahibi olacak. Kulislerde daha şimdiden hükümet çevrelerinden kimlerin yakınlarının hazırlıklara başladığı konuşuluyor.

Bütün bu işlemlerde belediyeler neredeyse bütünüyle devre dışına çıkarılıyor. İstanbul, İzmir, Antalya başta olmak üzere ülkenin turizm merkezleri sayın illerde, Kapadokya gibi bölgelerde belediyelerin gelir kaynaklarının olumsuz etkilenmesi de kaçınılmaz görülüyor.”

Kemal Kılıçdaroğlu: Hadsizler!

Murat Yetkin’in gündeme getirdiği konuya ilikin Twitter’dan bir mesaj yazan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!” dedi.

Ersoy: Konuyu çarpıtmanızı doğru bulmuyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter’dan Kılıçdaroğlu’nun mesajına yanıt verdi. 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununda yapılan değişikliklere değinmeyen Ersoy, “Sn. @kilicdarogluk, Bu düzenleme bugün değil, 1982 yılında çıkarılan kanun ile 3 Bakanlığın uhdesinde 39 YILDIR var olan yetkinin, uzmanlığı gereği Bakanlığımızla SINIRLANDIRILMASINDAN ibarettir. Birlik ve beraberlik gerektiren bu günlerde konuyu çarpıtmanızı doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 01.08.2021 - 23:18:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.