Katar Türkiye’yi neden öncelikli turizm pazarı ilan etti?

Katar Türkiye’yi neden öncelikli turizm pazarı ilan etti?

Katar Turizm Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Philip Dickinson, kurumun Türkiye hedefleri ve beklentileri ile ilgili turizm basınına açıklamalarda bulundu.


Katar Turizm Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Philip Dickinson, Katar’ın turizm hedefleri ve Türkiye beklentileri ile ilgili turizm medyasına açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Katar arasındaki yakın iş birliği, iş ortaklıkları ve iyi bir uçuş ağı olduğuna dikkat çeken Dickinson, bu nedenle Türkiye’nin Katar için turizm alanında stratejik bir ülke olduğunu ifade etti.

Toplantıda Dickinson’a yöneltilen sorular ve Dickinson’un yanıtları şöyle:

Katar neden Türkiye’yi bu kadar önemsiyor? Beklentiler ne? Gelecekteki turizm potansiyeli? Ne satmak istiyorlar? Turist mi istiyorlar? İş birliği mi istiyorlar?

Türkiye, Katar turizminin öncelikli 15 stratejik pazarından bir tanesi. Katar’ı bir turizm destinasyonu olarak konumlandırdık. Ben de turizm operatörleriyle ilişkileri geliştirmek ve tematik yeni seçenekleri değerlendirmek amacıyla buradayım. Türkiye'nin dinamik bir pazar olduğunu ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu mutlulukla ifade etmek isterim.

Türkiye’nin 15 stratejik pazardan biri olmasının nedeni ne? Yakın olması mı?

Türkiye’nin 15 stratejik pazardan birisi olmasının pek çok nedeni var. İki ülke arasındaki yakın dostluk çok önemli. Karşılıklı dış ticaret, iki yönlü turistik hareketlilik ve Katar’da çalışan Türk iş insanlarının olması da önemli etkenlerden. Ayrıca Katar’da çok fazla Türk markası var. Türk Havayolları, Pegasus ve Katar Havayolları’nın sürekli uçuşlarını da söylemeliyim. Sadece ticari çerçeveden değil yakın ilişki çerçevesinden de bakmak gerekiyor. Ve tabii ki kapasite ve sıklık da en önemli unsurlardan biri. Saydıklarım çerçevesinde Türkiye öncelikli pazarlarımızdan biri olarak belirlendi. Türk vatandaşları için vizesiz destinasyon olması, iki ülke arasındaki pek çok ölçekteki yakın ilişki bu stratejik konumlamanın sebeplerinden bazıları. Kurumsal turizm ve eğlence gezileri de bu işin parçalarından, iki taraf için de potansiyel var.

Pandemi öncesinde Katar’a ne kadar Türk geliyordu?

Pandemi öncesinde Katar'da yıllık ortalama 100 bin civarında Türk ziyaretçiyi ağırlıyorduk. 2019’da ise Katar’a toplam giriş 2 milyon civarındaydı. 2030 yılı 6-7 milyon civarında turiste ulaşmak. Türkiye’den de büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Aynı oranda artışın olmasını gönülden dileriz. Öncelikli pazarlara ilişkin stratejimiz sayıyı 3 katına çıkarmak. Katar, 2030 stratejisi dahilinde, yurtiçi hasıladaki turizm payını yüzde 6’dan yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedefliyor. Dolayısıyla öncelikli pazarlardaki ziyaretçi artış beklentisi de buna paralel. Önemli unsurlardan bir tanesi pek çok yeni otel ve turistik tesisin ülkeye kazandırılması. Son dönemdeki yatırımlarla birlikte 38 bin olan oda sayısı şu anda 53 bine çıkıyor ve bu da 80 ila 100 otelin sisteme kazandırılması anlamına geliyor. En önemli konulardan biri bu tesis yatırımları. Bütün alt yapı değişiyor, yeni alışveriş merkezleri ve pek çok yeni eğlence noktası, ilgi odağı olacak tesisler yapılıyor. Hem alt yapı hem de tesis yatırımlarıyla desteklediğimiz hedefimizi ulaşılabilir görüyoruz.

Türkiye ve stratejik olarak konumlandırlan diğer ülkelerdeki acentelerle nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Bütün öncelikli pazarlarda performans bazlı pazarlama anlaşmaları yapıyoruz. Tur operatörleriyle iş birliği içerisinde pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Bunların yanı sıra performansa dayalı ödüllendirme, 12 aylık anlaşmalar oluyor. 12 ay içerisinde acenteler bize öngördükleri satış sayısını veriyorlar. Örneğin 100 kişi geliyorsa kişi başına ödeme yapıyoruz eğer bu sayı 200 kişiye çıkarsa o zaman daha farklı bir ödeme planımız oluyor. Katarla ilgili reklam ve pazarlama çalışmalarına destek sağlıyoruz.

Tur operatörlerini çok önemsiyoruz. Katar bir turizm noktası olarak ürünleştirildiği zaman çok hızlı yol alınıyor. Buna önümüzdeki dönemde çok daha fazla ihtiyacımız var. Katar’ın turizm destinasyonu olarak hafızalarda yer alması için, sadece Doha’ya gitmek değil, Doha aktarmalı uçuşlarda stop over konusunun da tanıtılmasını önemsiyoruz. 24 ve 48 saatlik çok uygun stop-over konaklama paketleri var.

Öncelikli ülkelerde satış ağını artırmak ve acentelerle ilişkileri geliştirmek için nasıl bir planlama yapılıyor?

360 derece iletişim yaklaşımını benimsedik. Tüketiciye yönelik ciddi pazarlama kampanyalarımız var. Özellikle Katar’ın destinasyon olarak farkındalığının artması yönünde çalışmalar var. Elbette tur operatörleri üzerinden bunun bir ürün olarak ulaşılabilir olduğundan emin olmalıyız. İletişim ajansları aracılığıyla da özellikle bizim en önemli paydaşlarımızdan birisi olan basının ve turizmle ilgili içerik üreticilerinin hem bilgilendirilmesini sağlamak hem de bir tatil destinasyonu olarak Katar’ın neler vadettiğini doğru anlatmak bu işin bir parçası. Dijital ekosistemimizde ciddi bir gelişim sağladık. Web sitemiz yeniden tasarlandı ve şu anda çok daha fazla trafik alıyor. Hali hazırda 5 dil var ve Türkçe dahil farklı diller eklenecek. Türkçe versiyonunun da yakın zamanda yayına başlamasını planlıyoruz. Kullanıcıların üye olabildiği çok derinlikli bir web sitemiz var. Burada kullanıcılar girip kendilerine orada geçirecekleri günlere, ilgili alanlarına göre plan yapabiliyorlar. Acenteler için ayrı bir bölüm var. Oradaki linkten fotoğraflara ve videolara ulaşabiliyorsunuz. Visitqatar.qa’de tüketiciye olan, qatartourism.com’da ise tamamen turizm profesyonellerine yönelik her türlü görsel ve diğer destekleyici içeriğin olduğu özel bölüm; işin profesyonellerine yönelik marka portalı bölümü var. Burada da bütün kampanyalarla ilgili 360 derece videolardan fotoğraflara bütün içeriklerin olduğu, satış kiti oluşturmak istendiğinde buradan hazır formatını alabileceği bir sistem yer alıyor. Bunlara bağlı olarak acente çalışanlarının Katar ile ilgili bilgi edinmeleri için de bir eğitim programımız var. Sıfırdan yeni bir eğitim platformu daha oluşturuluyor. Burada her türlü satışa yönelik ve tur operatörlerinin ihtiyaçlarına yönelik programlar var. Çok daha fonksiyonel modülün içinde yer aldığı bir platform bu. Bir müşterinin deneyim boyunca ihtiyaç duyabileceği gümrükten itibaren otelini seçtiği her bir ana kadar ayrı ayrı modül var. Aslında bu platformu kullanan herkes o bilgi düzeyine sahip oldukları için bir anlamda elçi haline gelecek.

Özellikle Türkiye pazarı için ayrılmış bütçe var mı?

Bütün dünyada medya satın alma tek elden yapılıyor ve yerel dinamiklere, medya tüketim alışkanlıklarına göre programlanıyor.

Katar’a giden Türkler rahat eder mi?

Katar dünyanın en güvenli ülkesi. Numbeo Index'te 2022 listesinde bir kez daha birinci çıktı. Doha da en güvenli kentler sırlamasında ikinci. Katar’da hangi otele giderseniz gidin mutlaka bir Türk görüyorsunuz. Üst düzeyde çalışan Türkleri görmek de ayrı bir keyif. Ayrıca bankacılık, turizm ve inşaat sektöründe çalışan Türk sayısı da çok. 10 bin civarında Türk’ün yaşadığı Katar’da Ulusal Kütüphane’nin yönetim kadrosunda da bir Türk var.

Ortadoğu’da turizm denildiğinde akla ilk Dubai geliyor. Bundan 10 yıl önce Dira diye bir yer vardı. Marka oteller yoktu. Dubai, Burj El Arab ile dünya medyasında haber oldu. Sonra bu 10 yıl içinde uluslararası oteller yer almaya başladı. Shopping Fest ile turizmde ivme kazandı. Akabinde alışveriş merkezleri açıldı, safari turları başladı. Uluslararası arenada inanılmaz bir Katar’a gelmeden önce 10 yıl Dubai’de yaşadı. Türkiye vatandaşı olarak baktığımız zaman Katar, turizm açısından Dubai olma yolunda mı?

Katar’ın tamamen kendine özgün bir yaklaşımı var. Bir sonraki Dubai olmak değil hedef. Katar aslında bugüne kadar gizli kalmış bir mücevherdi. Bahsettiğiniz uluslararası büyük otel markaları, çöl turizmi, Shopping Fest ve benzeri festivaller ise bunlar zaten Katar’da var. Katar'daki otellerin yüzde 70’den fazlası bütün dünyaca tanınmış zincir markalar St.Regis, Four Seasons, Mondrian, JW Marriott gibi...

Katar bugüne kadar turizm konusunda büyük pazarlama adımları atmadı. Dubai Son 20 yıldır bu pazarlama faaliyetlerini yapıyor. Katar'daki deneyimle ilgili en önemli unsurlar hala otantik, yerel kültürün ön planda olduğu ve özellikle de samimiyeti hissedeceğiniz deneyimler. Samimi ve gerçekçi Ortadoğu hissini alabileceğiniz bir yer Katar. Tabii ki Katar’ın bir de modern yüzü var. Dünyanın ilk sürdürülebilir şehir merkezi yenileme projesi olan Msheireb mahallesi yeni bir mimari anlayışla şehrin en yeni sosyal merkezi. Kent yaşamı, çalışma ya da yemek için ideal bir yer olarak konumlanıyor. Kesinlikle görülmesi gereken Katar Ulusal Müzesi ve İslam Eserleri Müzesi var. İki müzenin de tasarımları çok fütüristik ve aynı zamanda geleneksel çizgilere sahip. Osmanlı döneminden kalma askerlerin zırhının dahil olduğu tarihi eserler de sergileniyor. Kültürel tarafta ciddi bir bilgi birikimi var. Havalimanına indiğiniz andan itibaren başlıyor. Bütün şehir boyunca tamamen halkla ve hayatla iç içe olan sanat eserleri var. Hamad Havalimanı’nın içinde Ayı Lamba adında bir enstalasyonla başlayan ve sonrasında insanın ceninden doğuma kadar olan bütün sürecini anlatan sanat eserleri çok beğeniliyor.

Ne kadar turist çekiyor Katar, Hedef nedir?

2019'da 2 milyon turist idi, 2030 stratejisi çerçevesindeki hedef turist sayısının 6- 7 milyonu geçmesi.

En çok hangi ülkelerden turist geliyor?

Türkiye'nin de aralarında olduğu 15 tane öncelikli pazar var. Suudi Arabistan, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, İngiltere Almanya, Fransa, Rusya ve Çin. En önemli verilerden bir tanesi 2019 yılında Katar'dan transit geçiş yapan kişi sayısı 40 milyon. Doha’ya gelen toplam sayı ise 2 milyon.

Suudi Arabistan ve İran'ın turizmle ilgili çok büyük projeleri var. Turizm içerisinde yeme-içme kültürünü de barındırıyor. Fakat bu bölgelerde muhafazakâr yapıdan dolayı turizmin gelişmesinin zor olacağı düşünülüyor. Özellikle Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerde, bunu kapsayacak şekilde mi turizm gelişecek, yoksa bu turizme hitap edecek müşteriyi mi çekeceksiniz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim hem altyapı hem de tesis anlamında Katar, turizm için hazır. Bu hazırlık zaten 2030'a kadar olan stratejinin en önemli adımlarından biriydi. Artık çok daha fazla kaynağımız ve çok daha fazla uluslararası markanın birbiri ardına geldiği bir ülke Katar. Türk markası Rixos ve Winter Wonderland Tema parkının açılışı da çok yakın zamanda yapıldı. Dünyadaki en büyük su parklarından birisi olan Hilton Salwa Beach Resort var Hilton’un yatırımı. Yatırımlar olduğu gibi turistlere eğlendirecek olan farklı noktalar da birbiri ardına açıldı ve açılmaya devam ediyor. Çerçeve ülkelerden daha gelenekçi, böylece geleneksel pazarlardan gelenler olacak tamamen bir harman olacak aslında. The Pearl adında bir bölge var Doha’nın biraz kuzeydoğusunda tamamen insan yapımı bir yer denizin doldurulmasıyla oluşan bir alan. Birçok Ortadoğu ülkesinden farklı olarak Souq Waqif içerisine girdiğiniz zaman Katarlılarla da karşılaşabiliyorsunuz, sadece turistlere özel bir yer değil, ülkenin kültürünün bir parçası haline gelmiş bir yer.

Bütün dünyanın merakla beklediği Dünya Kupası olacak. Bunun için ne gibi çalışmalar yaptınız ne kadar turist hedefliyorsunuz? Katar Dünya Kupası'na hazır mı?

Dünya Kupası’nın organizasyon hakkını 10 yıl önce aldık ve 10 yıldır hazırlanıyoruz. Ülkenin geçirdiği değişimi ve dönüşümünü zaten görüyorsunuz. Bu çok büyük bir dönüşüm oldu, herkes Doha’nın kendini yeniden yarattığını söylüyor. Metro da dahil olmak üzere bütün yollar yeniden yapıldı, çok daha fazla konaklama tesisi, yepyeni alışveriş merkezleri kısa sürede yapıldı. Şu anda yalnızca son bir stadyumun inşaatı bitmek üzere. Diğerlerinin hepsi tamamlandı, turistik destinasyon olarak son derece heyecan verici zamanları biz de yaşıyoruz. Ülke de çok heyecanlı. Bizim Katar Turizm olarak özellikle kendimizi göstereceğimiz yer Dünya Kupası'nın ve Dünya Kupası bittikten sonra onun bıraktığı izlerin bir turizm değerine dönüşmesi. Dünya Kupası boyunca gelen misafirlerin deneyimi için destek görevini taşıyoruz Katar Turizm olarak. Programlı bir şekilde pek çok bölgeye geziler yapılacak, tabi ki en büyük fırsatı aslında Dünya Kupası sonrasında yaşayacağız. Çok daha fazla otel, restoran ve eğlence noktası olacak. Katar'daki iki ulusal günden birisi de her yıl Şubat ayının ikinci Salı günü kutlanan Katar Ulusal Spor günü ve resmî tatil. Bir aylık sürede hedeflediğimiz turist sayısı toplam 1.8- 2 milyon arasında.

Dünya Kupası için şimdiden rezervasyonlar yapılmaya başlandı mı?

Biletler için ilk başvurularda 17 milyon talep geldi. Bir sonraki adım 1 Nisan'daki fikstür çekilişi. Bu bizim için büyük dönüm noktalarından birisi çünkü ilk açılış maçına 200 gün kalmış olacak. Bir sonraki önemli noktalardan bir tanesi de FIFA ile organizasyon üst komitesi arasında konaklama ile ilgili yapılacak olan anlaşma, şimdiden hazır paketler var. Bunların rezervasyonları yapılabiliyor.

Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal iklim pazarlamayı zorlaştıran bir etken. Türkiye'de gezen grup seyahat eden merak eden kesim aslına bakarsanız bu kesim hem şu anda Türkiye'de bir sorun yaşıyor iktidarla hem de o bölgeye dair bir önyargısı var. Kanal İstanbul çevresinde katarlıların bir sürü arazi aldığı konuşuluyor.

Tabii ki de politikalar Katar Turizm'in gündeminde değil ama konu yatırımsa, Katar zaten dünyanın her yerinde yatırım yapıyor. Bu yalnızca kendi ekonomik modellerinin çeşitlendirilmesi ile farklı pazarlara açılması ile ilgili, Katar kendi ekonomisini çeşitlendirmek istiyor sadece doğalgaz ve petrol ile bir yere kadar gidebilecek ama bunun yanında teknolojiye ciddi bir yatırım yapıyor. Aynı zamanda tarıma yatırım yapıyor, neredeyse tarım ürünlerinin %60’ı ülkede yetiştiriliyor. Ekonomisini çeşitlendirerek tek alana bağlı kalmak istemiyor, turizm de bunlardan birisi.

Türkiye’den Katar’a ulaşım imkanları güzel ama çok fazla münferit gidiş olacağını sanmıyorum. Daha çok organize turlarla gidilir gibi duruyor. Bunu yapan ya da yapmaya hazır tur operatörü var mı?

Pronto, Jolly, Setur, Turizm Atölyesi, Tatilsa, Adonis, HIS Travel ile anlaşmalarımız var. Aynı zamanda Seyir Defteri gibi niş, butik ajanslarla da ile de tur yapıyoruz. Yeni tur operatörleri var ve devamı gelecek. Turkish Airways Holidays ile bir görüşmemiz oldu. Onlarla bir planlamamız olacak. Görüşmelerimiz devam ediyor.

Bu saydığınız acentelerden hangisi daha çok getiriyor?

Pandemi öncesinde Pronto’nun grupları vardı. Jolly, Tatilsa, Setur ve Ejder Turizm diyebiliriz.

Mice grupları için önceliğimiz ve konforlu fuar alanlarımız var. Onlara açığız. Otellerin kendi tesislerinde, National Museum’da özel fuarlar gerçekleştirebiliyorsunuz. Katar Turizm olarak ulaşımda yardımcı oluyoruz. Tenis Turnuvası dünyadaki fikstüre dahil bir organizasyon. Katar’da çok güzel iki golf sahamız var.

Visitqatar’da ay bazında tüm etkinlikleri görebiliyorsunuz.

Büyük stadyumları bir kenara bırakın FIFA standartlarında 50 futbol sahası var.

Türkiye tanıtım ofisi turizm operatörlerinden ve şirketlerinden bütçe alıyor. Sizde nasıl işliyor?

Bakanlıkla ilerliyor. Şehir vergisi uygulaması yok.



Bu Haber 30.03.2022 - 10:47:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.