Kaş’a yapılan yüzlerce kaçak villa, ‘helal villa’ diye pazarlanıyor

Kaş’a yapılan yüzlerce kaçak villa, ‘helal villa’ diye pazarlanıyor

Antalya’nın Kaş ilçesinde yüzlerce kaçak villa yapıldığı belirtiliyor. Belediye başkanı, “Her türlü tedbire rağmen iş makinelerini durduramıyoruz” derken, yapılan kaçak villa sayısının 500 civarında olduğu ve bunların turizm firmalarınca 'helal villa' diye oazarlandığı belirtiliyor.


Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’in haberine göre, dere yataklarının, heyelan bölgelerinin imar barışından istisna tutulmamasının hem kentlerde hem de kırsalda büyük sıkıntılar yaratacağı belirtilirken, tarihi Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın ünlü ilçesi Kaş’a da villa yağdı. Kaş’ın Kalkan, İslamlar ve Üzümlü mahallelerinde imar barışı sonrasında 500 civarında villanın inşaatına başlandığı iddia edildi. Özellikle İslamlar ve Üzümlü mahallelerinde 400’e ulaşan imarsız villa sayısı, barış sonrasında büyük artış gösterdi.

TURİZM ŞİRKETLEİ ‘HELAL VİLLA’ DİYE PAZARALIYOR

Turizm firmalarının ‘helal villa, korunaklı villa, balayı villası’ diyerek pazarladıkları heyelan bölgesindeki bu yapıların imar barışından yararlanıp yararlanamayacağı sorusu büyük önem taşıyor. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, bölgenin heyelan bölgesi olduğu için imar planı yapılamadığını belirtirken, “Heyelan bölgesi olmasına rağmen 1 Ocak 2018 öncesi yapılanlar barıştan yararlanacak. Çünkü yasada bunun istisnası yok. Ama 1 Ocak’tan itibaren yapılan tüm villaları yıkacağız” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ise heyelan bölgesinin doğanın en güzel yerleri olduğuna dikkat çekerek, “Buralar korunması gerekirken, inşaata kurban ediliyor. Sonra suçlu yağmur oluyor” dedi.

HAFTALIK KİRASI 25 BİN LİRA

Bölgedeki villaların kiralamasını yapan bir şirket sahibi ise villaların heyelan bölgesinde olduğunu bildiklerini belirterek, “Köylülerin veya İstanbul, Ankara’dan gelenlerin villalarını kiralıyoruz. Maliye kaydı yok kiralama yapanların. Kalkan bölgesinde 500 civarında kiralık villa var ve bir bu kadarının da inşaatı sürüyor. İmar barışı sonrasında herkes villa yapmaya başladı. Muhafazakâr kesim bu bölgeyi tercih ediyor. Çünkü havuzları orman içinde ve yamaçta. Çevreden görünmüyor. Temmuz-ağustos dönemi haftalık kira bedeli villasına göre 5 bin ila 25 bin lira aralığında değişiyor” dedi.

villalar

‘’İŞLETME RUHSATI LMA KAPISI DOĞDU’’

Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, İstanbul Büyükşehir Belediye müteahhidi olduğunu söyleyen birinin yaptığı 4 katlı taş villalarla ilgili soru üzerine, “Kişilerden ziyade kaçak yapılar bizi ilgilendiriyor. Müfettişler geldi, helikopterle havadan tespitler yapıldı, tutanaklar tutuldu. Ama imar barışından faydalanan villalara işletme ruhsatı alma kapısı da açıldı. Meşru hale geldi. 31 Aralık 2017’den sonra yapılanların hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Uydudan tespitler yapılacak. Yalan beyanda bulunanlar mahkemeye verilip hapis cezasıyla yargılanacaklar” dedi. Kocaer, heyelan bölgesindeki bu havuzlu villaların kayma riski taşıyıp taşımadığı sorumuza da “Kanunda heyelan hariç, denmediği için 1 Ocak’tan önce yapılanlar barıştan yararlanacaklar. Şu anda 1 Ocak sonrası yapılanlar da yapı kayıt belgesi alıyor ama bunlar daha sonra uydudan tespit edilerek yıkılacak” yanıtını verdi. Haberin devamı>>>




Bu Haber 21.11.2018 - 09:36:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.