Karşılıksız çek tutarı 4 ayda 8.4 milyarı buldu, yeniden hapis cezası geliyor

Karşılıksız çek tutarı 4 ayda 8.4 milyarı buldu, yeniden hapis cezası geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, piyasada çeke olan güvenin yeniden tesis etmek ve karşılıksız çek suistimalinin önüne geçmek için yeni bir kanun taslağı hazırladı. Yeni taslakta, ''karşılıksız çeke hapis cezası'' da var.


Yılın ilk 4 ayındaki karşılıksız çek tutarının 8.4 milyar liraya ulaşması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, 27 yıl yürürlükte kalan ve 2012 yılında kaldırılan ''karşılıksız çeke hapis cezası'' yeni düzenlemeyle tekrar hayata geçiyor. Söz konusu taslağın hazırlanması sırasında, Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin de (TOBB) görüşünün alındığı ifade edildi.

DENGE MEKANİZMASI KONDU

Geçmişteki mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için kanun taslağına başka denge mekanizmaları konuldu. Yasanın mantığı; cezalandırmadan çok piyasanın sağlıklı ve dengeli şekilde işlerliğini sağlamak, denetimi artırarak suiistimalleri önlemek olarak özetleniyor. Taslak, ticaret oda ve borsalarının, ilgili kurumların ve bankaların da görüşüne açılacak.

Karşılıksız çek tutarı, bu yılın dört aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre azaldıysa da son yıllarda yüksek oranda artış kaydetti. 2009 yılında 23 milyar lira dolayında olan karşılıksız çek tutarı 2010’da 13.3 milyara, 2011’de 11.5 milyar liraya kadar geriledi. Fakat, hapis cezasının kalktığı 2012’de 20.9 milyara tırmandı.

Çek borçları yüzünden cezaevinde yatan mahkûmların yakınları 2012 yılında karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılana dek çeşitli protestolar düzenlemişti

2013’te 18.1 milyar liraya gerileyen karşılıksız çek tutarı 2014’te 19.9 milyar, 2015 sonunda ise 27.3 milyar liraya fırladı. Taslak düzenleme aynen kabul edilirse karşılıksız çekte 2012’de kaldırılan hapis cezası geri getirilecek. Ceza miktarı istişareler sonucunda belirlenecek ve Bakanlar Kurulu’na sunulacak

ÇEKİ YAZILAN KOÇANI BANKAYA GERİ VERECEK

Yeni Çek Kanunu’nda yer alan diğer düzenlemeler şöyle:

-Arkası yazılan çekler 3 gün içinde piyasadan çekilecek. Banka, çeki yazılan müşteriden çek koçanını geri isteyecek,müşteri-kredi itibarı sağlayacak.

-Çekin üzerindeki karekod okutulduğunda müşteri, kaç bankadan çek kullanmış; çek sahibi geçmişte ödemelerini düzgün yapmış mı; şirketin üzerinde iflas erteleme veya tedbir kararı var mı?” tüccar tarafından görülebilecek.

-Bir şirketin yönetiminde görev yapan, adına çek düzenlenen kişi, çekleri ödenmiyorsa başka şirketin yönetiminde görev alamayacak.

-Ciranta (ciro eden kişi) için de “Merkezi Sicil Sistemi veya TC kimlik numarası zorunlu olacak. Ciranta da ödeme konusundaki yükümlülükleri yerine getirecek. Bu bilgiler ticari sır kapsamından çıkarılacak.

-Karşılıksız çek veren kişi başka şirketin yönetim kurulunda olsa dahi 5 yıl çek yazamayacak. Bugüne kadar, birkaç şirket kurup her biri adına çek alınabiliyordu; bunun önüne geçilecek.




Bu Haber 14.06.2016 - 13:44:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.