Kapalı Maraş’ta bulunan oteller kimin?

Kapalı Maraş’ta bulunan oteller kimin?

KKTC’nin yeniden yerleşime ve imara açmaya hazırlandığı Kapalı Maraş’ta bulunan otellerin çoğunun İngilizlere ait olduğu belirtildi.


‘’Bölgenin ekonomik ve siyasi statüsünün netleştirilmesi gerekir’’

DEİK Türkiye-KKTC İş Konseyi Başkanı Nazım Hikmet, Maraş’ta bulunan otellerin çoğunun İngilizlere ait olduğunu söyledi. Dünya gazetesinden Leyla İlhan’a konuşan Nazım Hikmet, Maraş’a yatırımcıların gelebilmesi için bölgenin ekonomik ve hukuki statüsünün netleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bölgenin ekonomik ve hukuki durumunun nasıl olacağı ile ilgili bir gelişme yaşanmadığına işaret eden Hikmet, bu durumun konunun siyasi bir manevra olduğunu gösterdiğini ifade etti.

‘’Otellerin çoğunun sahibi İngiltere’de bulunan şirketler’’

Hükümetin bu konuda yol alabilmesi için öncelikle bölgede bir envanter çalışması yapması gerektiğini açıklayan Nazım Hikmet, “Ancak bölge askeri alan olduğu için bir envanter çalışması yapılamadı. Benim gördüğüm kadarıyla siyasilerin elinde de hangi sokakta hangi ev, restoran ve 1974’te hangi oteller vardı konusunda bir envanter yok. Bu otellerin çoğunun sahibi İngiltere’de bulunan şirketler. Dolayısıyla öncelikle bir envanterin oluşturulması gerekir” diye konuştu.

‘’Hazırlık yapılmadan açılırsa sonuç fiyasko olur’’

Ayrıca Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin elinde Osmanlı’dan kalan bazı tapular olduğunu, bunların hukuki geçerliliğinin araştırılması gerektiğini belirten Hikmet, “Eğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye’den yatırımcı çekmek istiyorsa bunun hukuki boyutunu netleştirmesi lazım. Örneğin Kıbrıs’taki duruma benzer bir örnek Portekiz’de yaşandı. Orada çok eski dönemlerden kalan evler vardı. Portekiz hükümeti bu evleri 50 ile 100 yıllığına kiralama yoluna gitti. Böylece yatırımcıyı çekmeyi başardı” diye konuştu. Hazırlık yapmadan açılması halinde sonucun fiyasko olacağını aktaran Hikmet, burada uygulanacak modelin de netleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Hikmet, tüm altyapı çalışmaları bittikten sonra şirketlerin çağrılması gerektiğini kaydetti.



Bu Haber 08.10.2020 - 11:50:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.