Kapadokya’da yol yapımı için peri bacalarının yıkıldığı iddia edildi

Kapadokya’da yol yapımı için peri bacalarının yıkıldığı iddia edildi

Kapadokya'daki peri bacalarının bir kısmının yol yapımı nedeniyle yok edildiği iddia edildi.


UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya'daki peri bacalarının, Nevşehir İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetlerine bağlı ekipler tarafından başlatılan yol yapımı çalışması nedeniyle yıkıldığı iddia edildi.

Yol güzergâhının aynı zamanda 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanında olduğunu ifade eden Kapadokya Çevre Platformu sözcüsü Mükremin Tokmak “Alttaki kayaları keserek ve bir Bizans manastırını yok ederek buraya yol açıyorlar” iddiasında bulundu.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, yol yapımına Göreme Müzesi ve Tokalı Kilisesinin yakınındaki yoldan geçen araçların titreşiminden kaynaklı olarak zarar gördüğü gerekçesi gösterildiğini aktaran Tokmak, “Bu yolu kapatmak alternatif olarak yeni yol yapmak istiyorlar. Yapımı süren yol güzergahında Peri bacaları, manastırlar, inanılmaz oluşumlar var. Neredeyse Saklı Kilise’nin üzerinden geçiyor yol. Burası 45 metrelik bir dağ kütlesini rampayı düzlemek için yukarıdan aşağıya doğru oyuyorlar. O bölgede birçok peri bacası, manastır yıkılacak. İleride de araçların sarsıntısı ciddi bir hasara neden olacak. “ ifadelerini kullandı.

Ortahisar Belediye Başkanı'ndan açıklama

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş ise şu ifadeleri kullanmıştı;

“Haberlere konu olan yol, mevcutta da zaten kadastral bir yoldur. Yaklaşık 10 metre genişliğinde projelendirilmiş, çift yönlü akış sağlamaktadır. Yayın organlarında bahsedilen ve kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle, yol çalışmaları kapsamında herhangi bir kültür varlığına zarar verilmesi söz konusu değildir. Güzergâhtaki en yakın tarihi eser olan Saklı Kilise'nin yeni açılacak yola yakınlığı 18 metredir. Yapılan uygulamaların tamamı zorunlu altyapı çalışması kapsamındadır. Yeni açılacak yol ile iki belde birbirine bağlanarak turizm aksları güçlendirilecek ve Göreme Açık Hava Müzesi ile Tokalı Kilise riskten tamamen kurtulmuş olacaktır.”

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına konu hakkında bir soru önergesi verdi.



Bu Haber 10.08.2022 - 16:39:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.