Kanarya Adaları tatil evlerine sınırlama getirmeye hazırlanıyor

Kanarya Adaları tatil evlerine sınırlama getirmeye hazırlanıyor
İspanya'nın ünlü tatil tatil bölgesi Kanarya Adaları, turizm amaçlı kullanılan konutlara sınırlama getirmek için harekete geçti.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Türkiye turizm amaçlı kullanılan konutları yasal alt yapıya kavuşturup önünü açarken, Kanarya Adaları bu konaklama modeline sınırlama getirmek için harekete geçti.

Hazırlanan 'Konutların Turistik Kullanımının Düzenlenmesine İlişkin Kanun' taslağıyla, turizm amaçlı kiralanmak amacıyla yapılacak yeni binalara sınırlama getirilmesi hedefleniyor.  

İspanya Sanayi ve Turizm Bakanı Jessica de León, adalardaki konut krizini çözmek ve konutların turizm amaçlı kullanımını sınırlandırmak için açılan görüş bildirme sayfasına 5 binin üzerinde değerlendirme geldiğini açıkladı. 

Bölgesel yönetimin Planlama ve Turist Teşviki Genel Müdürü Miguel Ángel Rodríguez ise, yasa taslağı hazırlanırken sürdürülebilirlik, kalite ve rekabet gibi kamuoyunun vurguladığı konuların dikkate alındığıkaydetti. 

Kanarya Adaları Bölgesel Yönetimi, normal konutlarla turizm amaçlı kullanılan konutları birbirinden ayırmak için bir sertifikalandırma süreci başlatacak. Ayrıca enerji kullanımı, atıkların ayrıştırılması ve gürültü kirliliği gibi konularda yapılacak düzenlemelerle bu konutların çevresel etkilerinin sınırlandırılması hedefleniyor.

Kanarya Adaları'ndaki 'Ev Sahipleri Derneği' bir konutun turizm amaçlı kullanılmasına izin verilip verilmemesinde önemli rol oynayacak. Turizm amaçlı konut kiralama faaliyetinin o bölgede yaşayan sakinlerin yaşam kalitesini bozmamasına azami özen gösterilecek. 

İspanya'da Yüksek Mahkeme'nin son içtihatlarının da bu duruşu desteklediği belirtiliyor. Yatay mülkiyet rejimine ve kullanım sınıflandırmasına tabi binalarda tatil evleri işletmenin olanakları titizlikle ele alınıyor. 

Bakanlık, soylulaştırma (bölgeyi yerel halktan arındırıp turistlerin hizmetine sunma) ve turizm kaynaklı değişiklik riskini önlemek amacıyla belediyelerin kentsel planlama yoluyla bir binadaki kiralık tatil mülklerinin sayısını sınırlama yetkisine sahip olacağını vurguluyor.

Benzer şekilde, tatil evlerinin maksimum yüksekliğinden veya kat sayısından da belediyeler sorumlu olacak. Ancak belediye planlamasında bu konunun ele alınmadığı durumlarda Kanarya Adaları Hükümeti tarafından çıkarılacak uygulama kanunları uygulanacak.

Tasarıyla, sürdürülebilirlik göstergelerine dayalı olarak her bölgede bulunabilecek turizm amaçlı konut sayısı belirlenecek. Öte yandan, bölgelerde gelecekteki insan ve turist baskısının düzeyini de dikkate alacak.


Bu Haber 29.03.2024 - 10:12:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.