Kanal İstanbul bölgesindeki araziye turizm imarı

Kanal İstanbul bölgesindeki araziye turizm imarı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kanal İstanbul alanı içerisinde bulunan 2 milyon 726 bin 185 metrekarelik araziye konut, ticaret ve turizm alanlarının yapılabilmesi için hazırladığı proje planı mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bakanlık ise iptal edilen planın gerekçelerini göz önüne alarak yeni bir proje hazırladı.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kanal İstanbul'un kıyısında bulunan Arnavutköy Dursunköy Mahallesi'ndeki 2 milyon 726 bin 185 metrekarelik arazinin imar planlarını onaylayarak itirazlar için askıya çıkardı. Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre bölgenin 2019 yılında kesinleşen ve konut, ticaret turizm alanlarının yapılabilmesi için hazırlanan imar planları, açılan dava sonucu İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından 31 Aralık 2021 tarihinde kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. İptal kararının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yeni bir proje hazırladığı bildirildi.

Mahkeme tarafından verilen iptal kararına gerekçe olarak, alanın plansız kalmasıyla kuzey-güney ve batı cephelerinden bütünlük oluşturan Kanal İstanbul ile çevrenin ilişkisinin sağlanamadığı gösterildi. Kararda, çevre planlar ile uyumsuzluk oluşacağı, ulaşım ve donatı bütünlüğünün bozulacağı ve kontrolsüz bir yapılaşma baskısı altında kalınacağı, düzensiz ve sağlıksız bir bölge oluşacağı kaydedildi. Öte yandan planlama alanının batısında bulunan kanalın sağlıklı ve planının öngördüğü haliyle düzenli bir şekilde ilerlemesinin önünde önemli bir sorun yaratacağı ifade edildi.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının mahkemenin iptal gerekçeleri göz önünde bulundurularak yeni plan hazırlandığı belirtildi.  Yeni plana göre alanın 1 milyon 356 bin metrekaresine konut, ticaret ve turizm fonksiyonları verildi. Bu fonksiyonlara AVM, otel, rezidans yapılabilecek.  0.75 inşaat oranı ile bu alanda 1 milyon 15 bin metrekare inşaat öngörülüyor.  Binaların yüksekliği ise5 kat olarak belirlendi. Donatı alanları için 1 milyon 369 bin metrekare ayrılırken bu alanın içinde eğitim tesisleri 134 bin metrekare, park  401 bin metrekare, sağlık tesisleri 47 bin metrekare, sosyal kültürel tesisler 27 bin metrekare, cami 30 bin metrekare yer kaplayacak. Bölgeye yaklaşık 20 bin nüfusun gelmesi öngörülüyor.

Planlama alanının yüzde 90.79'u boş durumda. Yüzde 8.59'u ormanlık alanlardan oluşuyor. Küçük bir alanda da küçük hayvancılık yapan vatandaşların barınakları ve depoları bulunuyor. 2 milyon 726 bin 185 metrekarelik planlama alanının yüzde 9'una denk gelen 245 bin 256 metrekarelik bölümü özel orman ve devlet ormanı. Planda 2 orman alanının sınırları korundu.



Bu Haber 02.07.2022 - 12:09:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.