Kamil Koç’u alan Flixbus, oyunun kurallarını değiştirecek

Kamil Koç’u alan Flixbus, oyunun kurallarını değiştirecek

Avrupa’da ve ABD’de binlerce otobüsle hizmet veren Flixbus, otobüs işletmeciliğinde Türkiye’de oyunun kurallarını değiştirecek.


Almanya merkezli Flixmobility GmbH bünyesindeki Flixbus, geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye’nin önde gelen otobüs şirketlerinden Kamil Koç’u satın aldı. 

Şirketin daha önce rakiplerini bir bir yutarak nasıl büyüdüğü TurizmGüncel’in haberinde ele alınmıştı. Şirketin mevcut işletme mantığının, Türkiye’de de ciddi bir fiyat rekabetini beraberinde getireceği görülüyor. Flixbus’ın otobüslerinde muavin bulunmayacak, koltuk numarası olmayacak, ikramlar kaldırılacak.Bagajlarsa otobüs şoförleri tarafından yüklenip indirilecek.                                  

Konuyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Esenler Otogarı’na giden Hürriyet muhabiri Ece Çelik gözlemlerini yazdı. 

Flixbus’ın işletme mantığının yolcuları ve çalışanları ikiye böldüğü belirtilen haberde, 30 yıldır otobüs yazıhanelerinde çalışan Yüksel Şimşek isimli kişinin ‘Bu hesap Türkiye’ye uymaz’ dediği belirtiliyor.Şimşek, “Bizim yolcu numara konusunda çok hassas. Geliyor cam kenarı istiyor, ikram istiyor. Muavin meselesi de önemli. Arabada kek, bisküvi, kola, fanta dağıtıyoruz. Özellikle numara olmazsa kaos olur. Mesela bir gün önceden bu sebeple bilet alan yolcularımız var. Tekli koltukta oturmak isteyen var, önde oturmak isteyen var... diyor.

‘’Uçaklardaki uygulama şimdi otobüslerde başladı’’

Uzun yıllardır otobüs şoförlüğü yapan Mehmet Çubukçu bunun ticari bir karar olduğunu ifade ediyor. “Uzun yolculuklarda suyun, çayın olmaması sıkıntı yaratır. Ama yolcular bir süre sonra buna da alışır. Bu konuda otobüslerden önce uçak şirketlerini suçlamamız lazım. 300-400 liraya bilet alıyorsunuz, parasız su bile vermiyorlar. Yani aynı durum şimdi otobüslerde başladı.

‘’Koltuk numarası olmaması sorun’’

20 yıldır otogarda simit satan Nadir Çelikoğlu ise son günlerde otogarda en çok konuşulan konunun bu olduğunu vurguluyor: “Normalde örneğin İstanbul-İzmir otobüsü 100 lira ama ikram olmayan otobüsü 70 liraya düşürmüşler. Ben olsam 1 liralık kahve ve bisküvi için pahalı olan fiyatı tercih etmem. Ama koltuk numarası olmaması soruna sebep olabilir.

Yolcular ‘ucuz olanı tercih ederim’ diyor

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan Trabzonlu Batuhan Tosun “Biletlerin ucuzlamasını sağlayacaksa bu uygulama tutar. Diğer şirketler de benzer politikalara geçmeye başladı ve fiyatlar düştü. Ben memleketime giderken daha fazla para vermek istemem. Bence insanlar uygun fiyatlı olanları tercih edecektir. Dolayısıyla Alman hesabı Türkiye’de tutar. Ama koltuk numarası olmaması sıkıntı yaratabilir. Bir Karadeniz kadını yanında erkeğin oturmasını istemez. Bu sene Trabzon’a otobüsle giderken bununla ilgili bir kavgaya da şahit oldum. Koltuk numarasının olmaması tartışmaya sebep olur” dedi.

‘’Kek istesek bakkaldan alırız’’

İstanbul’dan Balıkesir’e gidecek olan Ahmet Demir “Çok sık otobüs yolculuğu yapıyorum. Kamil Koç’un satışına kadar fiyatlar çok artmıştı. Bizim amacımız bir noktadan bir noktaya ulaşmak. Bu yüzden ucuz olanı tercih ederim. Ben bu kararı iyi buluyorum. Kek yemek istesek bakkaldan alırız. Şu anda fiyatlar düştü, bu yüzden bu şirketi tercih ettim. Ben Balıkesir’e gidiyorum, sadece su ikram ediyorlar. Uzun mesafede muavinin ve ikramların faydası olabiliyor. Ama İstanbul’dan Bursa’ya, Balıkesir’e, bu tip kısa yolculuklarda ikramı kesip fiyatları düşürmekte fayda var” diyor.

‘’Muavin yok, otobüs soğuktu’’

İstanbul’dan Çanakkale’ye gitmek için otobüsünü bekleyen Ayşe Selvi, yeni uygulamadan hoşnut kalmadığını söyleyerek şunları ekledi: “Geçen hafta kullandım. Fiyatlar düşmüş ama içecek servisi yoktu, muavin yoktu kısacası yeni kuralları seyahat için elverişli bulmadım. Araç soğuktu, muavin olmadığı için bunu bildiremedik. Bu yüzden şimdiki yolculuğum için eski usül hizmet veren bir şirket tercih ettim. Bence Alman hesabı Türkiye’ye hiç uymadı.



Bu Haber 28.12.2019 - 09:55:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.