''Bakanlık reklamı gençlere yapıyor ama para yaşlılarda''

''Bakanlık reklamı gençlere yapıyor ama para yaşlılarda''

Turizm sektöründe 52 yılı geride bırakan Bentour CEO’su Kadir Uğur, sektörün gündemini TurizmGüncel’e değerlendirdi.


TurizmGüncel - Özel

Türkiye turizminin iniş ve çıkışlarla dolu olduğunu belirten Kadir Uğur, ‘’Geriye dönüp baktığımda değişen bir şey yoki Standardı olmayan, bazen sevindiğimiz ama hemen sonrasında üzüldüğümüz yılları geride bıraktık. Umarım bundan sonra otobana çıkmış gibi hiç durmadan yol alabiliriz.’’ dedi.

Bazı devletlerin Türkiye’ye çifte standart uyguladığını, bazen ise Türkiye’nin kendi kendine çifte standart uyguladığını kaydeden Uğur, ‘’Bu da turizme zara veriyor. Zaten turizm, yanımızda biri hapşırsa nezle olan bir sektör. Çok dikkat etmemiz lazım. Bizi çekemeyenler, kıskananlar çok. Akdeniz’de en güzel otellere sahip, kendini turizme adamış insanları buluna bir ülkeyiz.’’ ifadelerini kullandı.

''Şimdiye kadar mobilya fabrikası reklamı yapar gibi Türkiye’yi tanıttık''

Türkiye’nin her ülkeye uygun bir şekilde 150-200 milyon euro reklam harcaması yapması gerektiğini söyleyen Kadir Uğur, ‘’Ama ne oldu şimdiye kadar? Amerika’da birine ‘Home’ tasarımını yaptırdılar senelerce sanki mobilya fabrikası reklamı yapar gibi Türkiye turizminin reklamını yaptılar. Yeni çıkarılan TTGA yasasıyla tanıtım için harcanacak rakam 150-200 milyon dolara veya euroya çıkacak ve bu da ses getirecek. Tabi doğru reklam yapılırsa.’’ dedi.

''Bakanla tartışamıyoruz, ‘ben en doğrusunu bilirim’ deyip devam ediyor''

Doğru reklamın nasıl yapılacağının tartışılması gerektiğini belirten Kadir Uğur, ‘’Ama bakanımızla tartışamıyoruz maalesef. ‘Ben en doğrusunu bilirim’ diyor ve devam ediyor.’’ eleştirisinde bulundu.

Almanya’da Türkiye satışlarını Mayorka’yı geçti mi?

Bakan Ersoy’un Almanya pazarında Antalya satışlarının Mayorka satışlarını geride bıraktığı şeklindeki açıklamasını da sorduğumuz Kadir Uğur, ‘’Bizdeki sayılar onu göstermiyor, inşallah öyle olur. Ma şimdiye kadar bir reklam da göremiyoruz Türkiye ile ilgili. Bakanlığın önem verdiği reklamlar online reklamlar. Online reklamlar da bana göre görülmeyen reklamlardır. Bakanlığın bu gibi şeyleri tartışması lazım. ‘Ben böyle yaptım bu güzel’ deyip de ortaya çıkmak önümüzdeki dönemlerde yanlışların ortaya çıkmasına neden olur ve bu da zaman kaybına sebep olur.’’ dedi.

kugur

''Bakanlık reklamı gençlere yapıyor ama para yaşlılarda''

Batı Avrupa’nın nüfusunun yüzde 60-70’inin 50 yaş üzeri olduğunu kaydeden Kadir Uğur, ‘’Bunların online ile alakası yok. Gençlere sen reklam yaptığın zaman, Maxx Royal’ini, Regnum’unu o genç alabilecek ekonomik güçte mi? Cebinde o kadar parası var mı? Bakanlık reklamı gençlere yapıyor ama para yaşlılarda. Yaşlıların internetle alakası yok ki, internet bankacılığını bile kullanmıyor, senin reklamını mı takip edecek. Türkiye bundan kaybedecek ve kaybedenler de 5 yıldızlı lük oteller olacak. Çünkü gençler 2-3 yıldızlı otellere gidiyor.’’ ifadelerini kullandı.

Turizmden anlamayan bakanların turizmcileri çağırarak tartıştığını, ancak bakan Ersoy’un ‘ben turizmde her şeyi biliyorum’ dediği için tartışmadığını ifade eden Uğur, ‘’Tartışmama gerek yok diyerek yola devam ediyor. Ben bu yolu yanlış buluyorum.’’ dedi.

''Tur operatörlüğü bitmeyecek''

Bakan Ersoy’un direkt-tarifeli seferlerle üst segment misafiri Türkiye’ye getirme, Türkiye destinasyonunda paket turların ağırlığını azaltma planı ile ilgili de değerlendirme yapan Ersoy, ‘’Oradaki düşünce yanlış. Tur operatörlüğü hiç bitmeyecek. Belki seyahat acenteleri azalacak ama tur operatörlüğü devam edecek. Tur operatörleri yüzünü değiştirecek, merkezi organizasyon devam edecek. Tabi buradaki otelcilerin gayesi tur operatörlerini aradan çıkarıp direkt satışa başlayalım’ şeklinde ancak müşteri niye bizden alıyor tatilini? Çünkü sigortası var, her şeyi var. Yoksa uçağını başka yerden otelini başka yerden almışsa Alman kanunlarına göre bu paket tur olmuyor ve sigorta kapsamına da girmiyor. O zaman da turist otelle baş başa kalıyor. Turistler Türkiye’de Tunus’ta, Mısır’da otele yazdıkları maile cevap bile alamıyorlar. Uçak şirketine yaz bakalım cevap alabiliyor musun?’’ değerlendirmesinde bulundu.

''Bakanlıkla THY’nin ortak seferleri başarılı olamadı''

Türk Hava Yolları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan ve üst gelir grubun mensup turistleri Türkiye’ye getirmeyi hedefleyen direkt-tarifeli business uçuşlarla ilgili de konuşan Kadir Uğur, ‘’Denendi ama başarılı olmadı. Almanya’daki ve İsviçre’deki 3-4 havalimanından uçuşlar kondu. Fakat zararla bitti. Biz de yolcu verelim dedik ama THY pahalı, charter şirketleri düşük fiyatlarla uçtuğu için insanlar o şirketleri tercih etti. 3 saatlik yol için insanların bir ayran fazla içmesinin ya da içmemesinin bir önemi yok ki, ama uçuşa 50 euro eksik ödeyecekse diğer uçak şirketine gidiyor. Tutmadı yani. Neden business class yapıldı? Çünkü business ile gelenler lüks otellerde konaklayacaktı. Ama zaten business class’ta kaç koltuğun var ki? Zaten onlar da boş geliyor’’ dedi.

''Thomas Cook’un boşluğu doldurulur''

Thomas Cook’un iflasıyla birlikte Türkiye’ye dönük kapasite boşluğu oluşmayacağını belirten Kadir Uğur, ‘’Bizler o kapasiteyi dolduruyoruz. Tabi Öger gibi bir markanın yalaması Türkiye turizmi için iyi bir şey ama bunu seyahat acentelerinin ve otellerin nasıl karşılayacağını bilmiyoruz. Acenteler komisyonlarını alamadığını için Öger turlarını satmak istemiyor otelcilerse alacağını tahsil edemediği için bu şirketin müşterilerini konaklatmak istemiyor. Burada Neşet Koçkar’ın Rusya’dan gelen bir kuvveti var, onu kullanarak aşar inşallah. Ama dediğim gibi, Avrupa’da daha fazla Türk tur operatörüne ihtiyaç var. Geçtiğimiz 20 sene içinde çok markalar kaybettik.’’ şeklinde konuştu.

''Türkiye turizmi kendi kendine darbeler vurdu''

Türkiye turizminin bu sene kendi kendine darbeler vurduğunu ileri süren Kadir Uğur, ‘’Otelciler yüzde 20’ye varan fiyat artışları yaptı. Akabinde konaklama vergisi adı altında yüzde 2 vergi geldi. Bizim bölgemizdeki turistler bu vergi konusunda duyarlı. Böyle bir vergiyi Mayorka uyguladı ancak yolcular tavır koyarak Mayorka’ya diz çöktürdü. Aynı şekilde Avrupa’da da tüketicinin tepkisini göreceğiz bu sene. Bir geri çekilme olacak. Bizler bunu fiyatın içine dahil edeceğiz muhtemelen. Mayorka fiyat düşürmeye başladı. Çünkü yüksek fiyattan dolayı pazarı kaybetmeye başladılar. Şımarmışlardı, geri adım attılar.’’ dedi.



Bu Haber 11.12.2019 - 15:53:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet Mehmetoğlu 12.12.2019 - 10:15

    Kadir Beyin fikirlerine saygı duymakla beraber, THY'nin business class projesi haricinde hiçbir dediğine katılmıyorum. Gelecek online'da olacak. Yaşlılar internet kullanmıyor değil. Belki kendi kullanmıyordur. 70-80 yaşında insanlar facebook'da yada en azından, tabletden gazete okuyor yada görüntülü görüşme yapıyor. Buralar hep reklam mecrası. Dolayısı ile Kadir Bey sanırım, olayları 20-30 sene geriden takip ediyor. Artık para yaşlılarda da değil. Çünkü emekli maaşları güdük kaldı ve biriktirdiklerini kendi ülkelerinde yiyorlar. Para her kesimde var. Ve online reklam, eğer doğru zamanda doğru mecrada yapılırsa, çok yerinde bir karar. Şahsi fikrim toplu taşıma yerlerinde ki billboardlarda kullanılmalı ama o kadar. Gazete dergi reklamları artık çok geride kaldı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.