Kadir Uğur açıkladı: Almanya pazarında yüzde 20 düşüş mü yaşanacak?

Kadir Uğur açıkladı: Almanya pazarında yüzde 20 düşüş mü yaşanacak?

Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, beklentinin aksine, Almanya ve Almanca konuşulan pazarlarda yüzde 20 eksilme yaşanabileceğini ifade etti. TGA’nın tanıtım bütçelerinin nereye gittiğini soran Uğur, Kültür ve Turizm Bakanlığının seyahat acenteleri ve tur operatörlerini yok saydığını belirtti.


Turizm Güncel

26. EMITT Turizm Fuarında Turizm Güncel’e değerlendirmelerde bulunan Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, 2023 turizm sezonu hakkında beklentilerini açıkladı, TGA ve Kültür ve Turizm Bakanlığına eleştiride bulundu.

“Yüzde 40-50 zam yaparsan bu tüketicinin alamayacağı bir durum doğurur”

Otellerin dolar bazında yüzde 50 zam yapmasının Avrupalı turisti zorladığını belirten Kadir Uğur, “Aralık ayında yaptığım kehanet çıktı. ‘Fiyatlara euro bazında yüzde 50’nin üstüne zam koyan bir otelle başarılı çalışmanın imkanı yok’ demiştim. Yapılan bu zam Avrupa’daki tüketiciyi zorladı. Maksimum yüzde 10-15 zam yaparsın ama yüzde 40-50 zam yaparsan bu tüketicinin alamayacağı bir durum doğurur. Erken rezervasyon dönemindeki indirimler nedeniyle Aralık ve Ocak aylarına süper başladık. Şimdi erken rezervasyon bittiği zaman biz son dakikaya geçeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“2022 yılının beklenmedik bir şekilde iyi gitmesi bizimkilere cesaret verdi”

Rus turistler için Dubai’nin bile Türkiye’den daha ucuz hale geldiğini söyleyen Uğur, “İspanya, Fransa gibi turizmle öne çıkan ülkelerde de fiyatlar yükseldi ama Türkiye kadar yükselmedi. Yüzde 15’in üzerinde değil oralardaki fiyat artışları. 2022 yılının beklenmedik bir şekilde iyi gitmesi bizimkilere cesaret verdi. ‘Talep, çok arz da stabil. Bu sene dolduk, bir sonraki sene de dolarız. Artıralım fiyatları, gelirler’ diyorlar. Gelmiyor. Rus bile kaçmaya başladı. Rus’un tek kurtarıcısı biziz esasında. Ama Tayland uzak olmasına rağmen daha ucuza geliyor. Mısır daha ucuza geliyor. Dubai bile bizden ucuzladı.” şeklinde konuştu.

“Yüzde 30 büyüme yerine yüzde 20 eksilme bekliyoruz”

Almanya ve Almanca konuşulan ülkelerde beklentilerinin azaldığını belirten Kadir Uğur, 2023 yılının başında 2022’ye göre yüzde 30 artış beklediklerini ancak böyle giderse yüzde 20 eksilme olacağını ifade etti.

“Bu ne Bakanlıkta var ne de otelciler de”

Deprem nedeniyle rezervasyonlarda hem duraklama hem iptal yaşandığına dikkat çeken Uğur şu açıklamalarda bulundu:

Bu arada talihsiz bir olay yaşandı. Deprem oldu. Deprem duraklattı. Özellikle İstanbul turizmi durma noktasına geldi. Onun da sebebi biziz. Çünkü dedik ki ‘Bir daha ki deprem İstanbul’da şu kadar büyüklükte olacak. Çok insan ölecek, zaten 1999 depreminde de çok insan öldü.’ Böyle olunca çok kişi korkup kaçtı. Antalya’ya açık açık ‘Burası fay bölgesinde değil. Hiçbir şey olmaz’ diyemedik. Orada da bir kayıp oldu. Ayrıca bir kayıp da depremzedelerin otellere yerleştirilmesinden dolayı yaşadık. Arayıp ‘Otellerde depremzede var mı?’ diye soruyorlar. Evet cevabını da alınca ‘O zaman ben kalamayacağım otelde. Ben eğleneceğim, yas tutan insanların yanında nasıl eğleneyim?’ diyor. Bu nedenle çok iptal yaşandı. O sonra unutuldu ama erken rezervasyon bitince piyasa da duruldu. Şu anda gelen günlük sayılar geçen senenin altında. Geçen sene Ocak ayında yüzde 300 üstündeydik. Böyle bir duruma gidiyoruz ama herkes açılır diyor. Nasıl açılacak? Halbuki doğru yöntemle olabilirdi. Biraz kehanet, biraz vizyon, biraz ileriyi görme, biraz gerilerden tecrübe edinme bu gibi oynamaları ortadan kaldırır esasında. Fakat buna da değer veren yok bizim memlekette. Ne bakanlıkta var ne otelcilerde var. Hiçbir yerde yok. Şimdi bana ‘Hep dokunuyorsun’ diyecekler. Yağ çekmek mi iyi, doğru söyleyip tedbir almak mı iyi?”

“Tanıtım için toplanan o kadar para nerede?”

Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile yaptığı tanıtımların Avrupa’da etkili olmadığını ifade eden Uğur, “Bakanlığın yaptığı reklamlar görünmeyen reklamlar. Online yapıyor bir yerlerde ama görülmüyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gelen müşterilerin çoğu 50-60 yaşın üzerinde. Bunlar online’a bakmıyorlar bile. Ellerinde bir telefon var. Normal konuşma yapıyorlar, arada bir Whatsapp’tan yazışıyorlar. Reklamları falan es geçiyorlar. Yok yani öyle bir şey. Ben her gün içindeyim. Online reklamları da görmüyorum. Ama 400 milyon dolar para toplanmış. Nerede bu? Biz eskiden hasret kalırdık bu gibi rakamlara. Şimdi bu rakamlar var ama etkili bir reklam yok.” şeklinde konuştu.

“Zaten hiçiz, yokuz”

Tur operatörleri ve seyahat acentelerinin dışlandığına dikkat çeken Uğur, “Tur operatörleri ve acenteler Bakanlıkça dışlanmış vaziyette. Onlar olmasa da olur diyorlar. Fakat diğer taraftan baktığınız zaman otellere yapılan rezervasyonların yüzde 85’i tur operatörleri ve acentelerden geliyor. Dolandırıcılık olayları yüzünden otel portalına bile girmeye korkuyor insanlar. Siteleri kopyalıyorlar ve müşterinin parası gidiyor. Bunların da önüne geçemiyorlar. Onun için acentelere gidiyorlar. Konuşabileceği, uygun olmadığı zaman karşısında muhatap olabileceği bir ortam arıyor. Hala Bakan bey ‘Böyle bir şey yok’ diyor. Bu toplanan paralar nereye harcanıyor onu da bilmiyoruz. Zaten hiçiz, yokuz. Biz Bentour olarak o kadar aktivite yapıyoruz önceden bunlar hep desteklenirdi. Ama bu dönemde yaptığımız hiçbir tanıtım çalışması Bakanlıkça desteklenmedi. Biz yokuz. Eğer veriliyorsa ben niye almıyorum? Bu kanunlar, kriterler herkes içindir. Orası bir krallık değil ki. ‘Ben bunu dedim oldu’ olmaması lazım. Rencide ediyor, demotive ediyor. Bunun bir şekilde yoluna konması lazım.” açıklamasında bulundu.

“TGA görünen reklamlara başlamalı”

Kültür ve Turizm Bakanlığının turizmcilerle istişare yapması gerektiğini fakat bir kere bile çağırıp konuşmadığını söyleyen Uğur, “Bakanlığın uyanması, TGA’nın görünen reklamlara başlaması, klasik reklamlara dönmesi lazım. Yapılacak çok şey var. Biz otobüs gezdirir algı yaratırdık. Sinemalarda tanıtımlar yapılırdı. Hiçbirisi kalmadı. Nerede yapıyorlarsa göstersinler bakalım. Yok. Ama 400 milyon nereye harcanıyor? Bunu bir Türkiye vatandaşı bir turizmci olarak soruyorum. Nereye harcıyorsunuz? Tek bakan adam olmaz. Bizlerle istişare yapılması lazım. Bir kere çağırıp da konuşmadı.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 16.04.2023 - 21:36:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Maalesef hep aynı Nakarat!

    ilhan Çelikli 24.04.2023 - 11:27

    Kadir Bey, tespitleriniz ve dolayısıyla söyledikleriniz çok doğru. Fakat bunca yıldır yaşananlar hep aynı bir sezonumuz beklentilerin biraz üzerendi geçsin,hemen bir Yeni sezonda fiyatlar belirttiğiniz gibi olması gerekenlerin çok üzerinde artsın. Hayır anlamadığım konu bunu neye göre kime göre yapıyorsunuz değil mi? Yıllardır bizler Tur Operatörleri olarak her türlü riskleri üstleniyor ve taşın altına artık elimizi değil gövdemizi koyuyoruz ama nafile...! Otel Sahiplerinin gerekçeleri hep aynı yani maaliyetler arttı... Evet arttı ama kesinlikle euro ve dolar bazında da bu kadar artmadı. Kaldıki fiyatları bu denli yükselttiniz ama servis ve hizmet kalitenizi de aynı oranda yükseltebildiniz mi? Günün sonunda yanlış yaptık diye fiyatları % 30 - % 40 indirmeye başladığınızda maalesef çok geç kalmış oluyoruz. Ama sen en baştan bu konuları profesyonel bir Platform da en baştan ve doğru zamanda istişare etmezsen daha farklı bir sonuç alamazsın. Herşeye rağmen yine de verimli ve başarılı bir Sezon dilerim...! Umarım önümüzdeki dönemlerde daha farklı ve içerikli programlar ile Türkiye Turizmini olması gerektiği şekilde hep birlikte sunabilir ve yaşayabiliriz. Sizlerin görüşü bizler için çok değerli ve Kıymetlidir! Saygılarımla

  • Ha evet öyledir.

    kerem 17.04.2023 - 09:58

    Tüm veriler artış olacağını gösterirken Kadir Uğur her zamanki gibi felaket tellallığı yapıyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.