Kaç seyahat acentesi var? SGK verileriyle Bakanlık verileri uyuşmuyor

Kaç seyahat acentesi var? SGK verileriyle Bakanlık verileri uyuşmuyor
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye'deki seyahat acentesi sayısında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile SGK verilerinin birbirini tutmadığını söyledi.

Türkiye'deki seyahat acentesi sayısı konusunda tutarsızlık olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye'de SGK verilerine 9 bin 93, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre ise 11 bin 410 seyahat acentesinin bulunduğunu belirtti.

Konuyu TBMM gündemine getiren Çetin Osman Budak, çelişkinin nedeninin sordu. Pandemi döneminde seyahat acentelerinin varlık yokluk mücadelesi verdiğine de dikkat çeken Budak, “Devlet sektöre destek vereceği yerde acente sayısında bile anlaşmıyorsa bu vurdumduymazlığın faturasını ne yazık ki yine sektör ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, şu ifadelere yer verdi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı resmi rakamlara göre 2019 yılında ülkemizde faaliyet gösteren seyahat acentesi sayısı 11 bin 410’dur. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı Aralık ayı itibariyle seyahat acenteleri, tur operatörleri ve diğer rezervasyon hizmetleri alanında faaliyet gösteren işyeri sayısı ise 9 bin 93’tür. Devletin iki önemli kurumunun arasındaki bu rakamsal çelişkinin nedeni nedir? Devlet sektöre destek vereceği yerde acente sayısında bile anlaşamıyorsa bu vurdumduymazlığın faturasını ne yazık ki yine sektör ödemek zorunda kalıyor.

Avrupa’daki rakiplerimiz seyahat acentelerini ayakta tutmak için milyonlarca Euro hibe desteğinde bulunurken bizde bırakın bir kuruş hibeyi, operatörlerin kredilere erişimleri bile türlü bahanelerle engellenir durumda. Acenteler kepenk indirdi ama kira vb. sabit giderleri hala devam ediyor. Acil bir sicil affıyla düşük faizli, uzun vadeli kredi desteği sunulmazsa 2021’de ayakta kalacak yerli ve milli seyahat acentesi bile bulamayacağız. Bu durum ülke turizmine vurulacak en önemli darbelerden biri olur.”

Budak önergede şu sorulara yanıt aradı:

*Türkiye’de kaç seyahat acentesi faaliyet yürütmektedir?

*Pandemi döneminde bu işletmelerden kaçı faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır?

*Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydolmadan acente hizmeti sunmak mümkün müdür?

*SGK rakamları ile Bakanlığınız tarafından açıklanan seyahat acente sayısı arasındaki farkın nedeni nedir?

*Seyahat acentelerinin karşılıksız yardım kapsamına alınmamasının gerekçesi nedir?”



Bu Haber 29.12.2020 - 11:51:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turizmden emekli 30.12.2020 - 12:24

    Türsab ve Bakanlık daha iyi bilir ancak 11.410 sayısının içerisinde Şubelerin de olduğunu düşünüyorum. Tabiki pandemi dolayısıyla kapanan acenteler olmuştur.SGK ya kaydolmadan Seyahat acenteliği yapmak mümkün değildir.Ancak KÇÖ nden yararlanan çok acente olduğundan ve işçi çıkarma yasağı devam ettiğinden dolayı acentelerin ne kadarı kapandı ne kadarı çalışmaya devam ediyor bunu öğrenmek ancak bunların sona ermesiyle belli olacak.Acentelerin karşılıksız yardım kapsamına alınmamasının izahı olduğunu sanmıyorum.Tüm dünyada devlet seyahat acentelerine yardım ederken bizde kredi bile verilirken binbir zorluk çıkarılmasının izahını bende öncelik le bakandan bekliyorum.Sicil affı çok acil çıkartılmalı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.