Turizm Güncel
DOLAR49.0348+0.0164+%0.03EURO55.3963-0.2605-%0.47STERLİN64.9812-0.2062-%0.32ALTIN6.597,51+11.0355+%0.17DOLAR49.0348+0.0164+%0.03EURO55.3963-0.2605-%0.47STERLİN64.9812-0.2062-%0.32ALTIN6.597,51+11.0355+%0.17
|514 okunma

Kaan Kavaloğlu: Turizmde kârlılıkta üç yıl geriye gittik

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Türk turizminin artık ziyaretçi sayısından çok gelir, sürdürülebilirlik ve yüksek katma değer odaklı büyümesi gerektiğini söyledi. Son üç yılda sektörün kârlılık açısından geriye gittiğini belirten Kavaloğlu, "Geleceğin rekabeti daha fazla turist ağırlamak değil, ziyaretçiyi daha yüksek ekonomik değere dönüştürebilmek olacak" dedi.

Kaan Kavaloğlu: Turizmde kârlılıkta üç yıl geriye gittik

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından Antalya Kundu'daki Mardan Palace Otel'de düzenlenen Geleneksel Sektörel Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, Türk turizminin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sektörün yalnızca turist sayısıyla değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Kavaloğlu, son yıllarda yaşanan maliyet artışları ve küresel rekabetin sektörün kârlılığını olumsuz etkilediğini söyledi.

"Kârlılıkta üç yıl geriye gittik" diyen Kavaloğlu, "Artan maliyetler, kur politikası ve uluslararası rekabet nedeniyle turizm işletmeleri gelirlerini korumakta zorlanıyor. Sektörün sürdürülebilir büyümesi için ekonomik koşulların iyileştirilmesi gerekiyor. Turizmde rekabet artık ziyaretçi sayısıyla ölçülmeyecek" ifadelerini kullandı.

Dünya turizm ekonomisinin 2024 yılında yaklaşık 5 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığını, 2040 yılında ise 15,2 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini belirten Kavaloğlu, "Bu büyüme Türkiye açısından önemli fırsatlar sunuyor. Geleceğin rekabeti daha fazla turist ağırlamaktan ziyade ziyaretçiyi daha yüksek ekonomik değere dönüştürebilen destinasyonlar arasında yaşanacak" dedi.

"Çin, Hindistan ve Körfez ülkelerine odaklanmalıyız"

Önümüzdeki 15 yılda turizmin en önemli kaynak pazarlarının Çin, Hindistan ve Körfez ülkeleri olacağını ifade eden Kavaloğlu, özellikle Çin'in 2040 yılına kadar dünyanın en fazla turizm harcaması yapan ülkesi haline gelmesinin beklendiğini söyledi.

Hindistan'ın da nüfusu ve büyüyen orta sınıfıyla Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Kavaloğlu, "Bu pazarlarda güçlü olabilmek için hava bağlantılarının artırılması ve yeni destinasyon yatırımlarının hızlandırılması gerekiyor" diye konuştu.

"Jeopolitik gelişmeler büyümeyi yavaşlatıyor"

TurizmDays'in haberine göre, küresel gelişmelerin turizmi doğrudan etkilediğini dile getiren Kavaloğlu, savaşların ve bölgesel krizlerin talep üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna gibi önemli kaynak pazarlarının savaşın tarafı olmasından etkilendiğini belirten Kavaloğlu, Orta Doğu'daki gelişmelerin de turizm talebini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Kavaloğlu, Dünya Turizm Örgütü'nün yıl başında küresel turizm için öngördüğü yüzde 3-4 büyüme beklentisinin yıl sonunda yüzde 1-2 seviyesine gerileyebileceğini aktardı.

"Avrupa yüksek katma değer üretiyor"

Avrupa'nın önde gelen turizm ülkelerinin başarılarının yalnızca turist sayısından kaynaklanmadığını belirten Kavaloğlu, "Almanya iş ve fuar turizminde, Fransa kültür ve gastronomide, İtalya kültürel mirasta, Birleşik Krallık şehir turizminde, İspanya ise resort, şehir ve gastronomiyi birlikte yöneterek öne çıkıyor. Türkiye'nin de benzer şekilde turizm ürünlerini çeşitlendirmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin fiyat-performans avantajını korumasının önemine dikkat çeken Kavaloğlu, "Turistler artık güvenli, ulaşımı kolay ve fiyat-performans dengesi yüksek destinasyonları tercih ediyor. Rekabet gücümüzü kaybetmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Erişilebilir turizm trilyon dolarlık pazar olacak"

Konuşmasında erişilebilir turizme de değinen Kavaloğlu, yaşlanan dünya nüfusu ve engelli bireylerin seyahat talebindeki artış nedeniyle bu alanın hızla büyüdüğünü söyledi.

"Erişilebilir turizm artık niş bir alan değil" diyen Kavaloğlu, 2034 yılına kadar bu pazarın yaklaşık 1,89 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini belirterek, Türkiye'nin şehirlerini ve turizm altyapısını erişilebilir hale getirerek bu pazardan daha fazla pay alabileceğini ifade etti.

İspanya örneğini verdi

Türkiye ile İspanya'nın turizm performanslarını da karşılaştıran Kavaloğlu, İspanya'nın turizmi kültür, gastronomi, ulaşım ve şehir yaşamıyla entegre ederek yüksek gelirli bir modele dönüştürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin resort turizminde Avrupa'nın en güçlü destinasyonlarından biri olduğunu belirten Kavaloğlu, doğal ve kültürel zenginliklerin ekonomik değere dönüştürülmesi konusunda önemli bir potansiyel bulunduğunu ifade etti.

İspanya'da kişi başı turist harcamasının 1.400 euronun üzerinde, Türkiye'de ise yaklaşık 1.000 dolar seviyesinde olduğunu belirten Kavaloğlu, "Gelir odaklı büyüme artık kaçınılmaz" dedi.

"20 milyon turist sınırına yaklaşıyoruz"

Antalya'nın geçen yıl yaklaşık 17 milyon yabancı ziyaretçi ağırladığını hatırlatan Kavaloğlu, mevcut yatak kapasitesiyle kısa ve orta vadede 20 milyon turist seviyesinin sürdürülebilir üst sınır olduğunu söyledi.

"Bundan sonraki büyüme yeni yatak kapasitesinden değil, turizmi 12 aya yaymak ve kişi başı geliri artırmaktan geçiyor" diyen Kavaloğlu, sektörün bundan sonraki dönemde kalite ve gelir odaklı büyümesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna pazarı büyüyor

Ukrayna pazarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kavaloğlu, savaş sonrasında Ukraynalı turistlerin fiyatın yanı sıra güvenlik, ulaşım kolaylığı, esnek rezervasyon ve kaliteli hizmete önem verdiğini söyledi.

2026 yılının ilk altı ayında Antalya'nın 152 bin 832 Ukraynalı turisti ağırladığını belirten Kavaloğlu, ilk 10 kaynak pazar arasında ziyaretçi sayısını artıran tek ülkenin Ukrayna olduğunu ifade etti.

Konuşmasının sonunda Türk turizminin geleceğinin ziyaretçi sayısını artırmaktan çok kişi başı harcamayı yükseltmek, ürün çeşitliliğini geliştirmek, erişilebilir turizm yatırımlarını artırmak ve Çin ile Hindistan gibi büyüyen pazarlara yönelmekten geçtiğini vurgulayan Kavaloğlu, sektörün yüksek katma değer üreten yeni bir rekabet dönemine girdiğini söyledi.

İlgili Haberler

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz moderasyon onayından sonra yayınlanacaktır.

Yorum göndererek KVKK Aydınlatma Metni uyarınca kişisel verilerinizin işlenmesini kabul etmiş olursunuz.