Kaan Kavaloğlu: Terzi işi bir turizm sezonu geliyor

Kaan Kavaloğlu: Terzi işi bir turizm sezonu geliyor
Limak Grubu Turizm Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, 2019 turizm sezonu, EMITT Fuarı, iç pazar ve kurulması planlanan Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili TurizmGüncel’e değerlendirmelerde bulundu. 2019’un terzi işi bir yıl olacağını ifade eden Kavaloğlu, fon ile ilgili olarak ise oranın ilelebet yüzde 1 olmaması gerektiğini ifade etti.


TurizmGüncel

Değerlendirmelerine EMITT Fuarı ile başlayan Kaan Kavaloğlu, ‘’Biz fuarlarla ilgili ilk bilgiyi kasım ayında İngiltere’de yapılan WTM’de elde ederiz. Sonra yurt dışı pazarı koklamak için İzmir’e gideriz. Ocak başında Uttrecht, ocak sonunda da EMITT yapılır. Bu fuar, satışların tam ara dönemine denk geldiğinden, tüm sezonun ney benzeyeceğinin şekillendiği bir fuar haline geldi. Bakıyorum Avrupalı ur operatörleri de, Rus tur operatörleri de burada.’’ dedi.

''BÜTÜN BUNLARIN İRDELENMESİ GEREK''

Enflasyonun beklenenin üzerinde çıkması sonrası otel fiyatları dahil pek çok şeyin fiyatının artmasına insanların gelirlerindeki artışın belli oranda kalmasının iç pazara nasıl yansıyacağının görüleceğini kaydeden Kavaloğlu, ‘’Gelirleri artmadan insanlar tatil ihtiyaçlarını nasıl giderecek, yurt içi pazarda bir daralma mı olacak, yoksa yurt içi pazaradaki daralmanın farklı kondisyonlarda farklı imkanlarıyla birlikte otelci tekrar yüzünü yurt içi pazara dönüp o eksikleri kendi cebinde mi kapatacak...? Bütün bunların irdelenmesi gereken bir sezona giriyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

''TERZİ İŞİ BİR SEZONA GİRİYORUZ''

2019 yılının çok iyi bir yıl gibi gözükebileceğini belirten Limak Turizm Koordinatörü, ‘’Ama yabancıların dediği gibi ‘tailormade’ yani terzi işi bir yıl geliyor. İşini bilenin, işini iyi yapanın ve verim yönetimi iyi olanların sezonu olacak 2019.’’ şeklinde konuştu.

''İÇ PAZAR KAPASİTEMİZ YÜZDE 15, ENFLASYON ORANINDA FİYAT ARTTIRDIK''

İç pazar acentelerinin otellere dönük, ‘’fiyatları astronomik oranlarda yükselttiler’’ şeklindeki eleştirisini hatırlattığımız Kavaloğlu, ‘’Limak Otelleri olarak biz sadece enflasyon oranında zam yaptık ve kapasiteyi düşürmedik. Avrupa pazarını dengeledim. Sayı anlamında Rusya pazarında bir miktar düşüş bekliyorum. Bizim işimizin yüzde 15-17’si iç pazar ve bu sene de öyle olacak.’’ açıklamasında bulundu.

''KIBRISLILAR 'ANTALYA BURAYA GELDİ' DİYOR''

Limak Otelleri için Kıbrıs’ın önemine değinen Kavaloğlu, ‘’Kıbrıs bize çok iyi ivme kazandırdı. Çünkü KKTC’de büyük bir yurt içi pazarı turizm hareketi var. Limak Cyprus’un açınca oraya inanılmaz bir know-how götürdük adaya. KKTC’da yaşayan biri ‘Limak öyle bir otel açtı ki, bizim Antalya’ya tatile gitmemize gerek kalmadı, Antalya buraya geldi’ tabirini kullandı. KKTC’de yaşayanlar tatil için Antalya’ya gelirlerdi. Çünkü her şey dahil konsepti, iyi hizmet-kalite, eğlence onlar için çok önemli.’’ dedi.

Açılış yılı olmasına rağmen Limak Cyprus’un 2018’i çok iyi geçirdiği bilgisini veren Kaan Kavaloğlu, ‘’2019’da çok iyi başladı. Kıbrıs açısından çok iyi bir sezon geliyor.’’ şeklinde konuştu.

''FİYATLAR 2014-15 SEVİYESİNE ULAŞTIĞINDA KENDİMİZİ BAŞARILI SAYACAĞIZ''

Kavaloğlu değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

Biz Limak otelleri olarak hiçbir sezonda doluluk sıkıntısı yaşamadık. 2016 ve 2017’de fiyatlarımız düştü sadece. Fiyatlarımız 2014-15 seviyesine ulaştığı anda biz kendimizi başarılı sayacağız. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var. Ben 2014 fiyatlarına ulaşacağımız yılı 2020 olarak belirledim.

''BUNDAN DAHA GÜZEL BİR ŞANS OLUR MU?''

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy içimizden biri. Sektörün problemlerini en az benim kadar iyi biliyor. Bundan daha güzel bir şans olur mu? Bundan önce turizm bakanları gelirdi, biz bakanlara turizmi anlatabilmek için çaba sarf ederdik.

''YÜZDE 1 YERİNE YÜZDE 0,5 OLMASINDAN YANAYIM''

Bakan Ersoy, sadece devletin katkılarıyla 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşamayacağımızı biliyor. İyi araştırmış, dersini güzel çalışmış. Bizim şu anda ona destek olmaktan başka yapacağımız bir şey yok. Fonun yüzde 100 kurulmasından yanayım ama benim de düşüncem yüzde 1 yerine yüzde 0,5 olması. Bu fon gerekli ve olması lazım. Bu fonun Bakan Ersoy’un turizm bakanlığı döneminde çıkması manidardır ve fon bizim için olmazsa olmazdır. Devlet eliyle 10 yılda ulaşacağımız hedeflere bu fonla 2-3 yılda ulaşma şansına sahip oluruz.

''BELLİ BİR İVME YAKALAYANA KADAR YÜZDE 1 OLABİLİR''

Bu fon iyi yönetilecek. Fonun yönetim kurulunda turizm STK’ları var. Bu fonun iyi yönetilmesi için hepimiz elimizden geleni yaparak tavsiyelerde bulunacağız. Belki belli bir ivme yakalayana kadar yüzde 1, sonrasında yüzde 0,5 olabilir. Yani ilelebet yüzde 1 olmamalı. Ya da örneğin 3 yıl yüzde 1, belli bir ivme yakalandıktan sonra yüzde 0,5 olabilir.



Bu Haber 04.02.2019 - 16:32:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.