Kaan Kavaloğlu: Fransa ve İspanya’yı geçmeyi hedefliyoruz

Kaan Kavaloğlu: Fransa ve İspanya’yı geçmeyi hedefliyoruz

Akdeniz Turistik Otelciler ve işletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kan Kavaloğlu, zor koşullara rağmen 2023 yılı hedefinin başarılı olduğunu söyledi.


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, 25 Kasım’da başlayacak Uluslararası 13. Resort Turizm Kongresi hakkında bilgi verdi. Global pandemi sonrası dünyada turizmde, Türkiye’nin çok kısa zamanda toparlandığını belirten Kavaloğlu, kongrenin ana temasının ‘’Sürdürülebilirlik’’ olduğunu söyledi.

Turizm Days’tan Fikri Cinokur’un haberine göre Kavaloğlu, Dünya Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne Türkiye’nin ilk üye olan ülkelerden olduğunu, ülkedeki otellerin Sürdürülebilirlik Turizm Sertifası belgelendirmesinde birinci etabı tamamladığını bazı otellerin ise ikinci ve üçüncü etaba geçtiğini bildirdi.

"Sıfır karbon ayak izi kongre olacak"

‘’Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi’’ anlayışı ile dünya turizm endüstrisine yön veren 1500 yerli ve yabancı katılımcının yer alacağı Kongre’de sağlık, gastronomi, spor ve kongre turizmi ile turizmde dijitalleşmenin de ele alınacağını anlatan Kavaloğlu, “Uluslararası 13. Resort Kongresi’ni sıfıra yakın karbon ayak izi ile gerçekleştireceğiz. 2024’de düzenlenecek olan kongreyi ise tamamen sıfır toleranslı karbon ayak izi ile gerçekleştireceğiz’’ dedi.

"Zor koşullara rağmen 2023 hedefi başarılı"

Turizm sezonunu da değerlendiren AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, ardından 11 ili etkileyen depremler ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmasına rağmen 2023 yılı Türkiye turizminin bu zor dönemi başarıyla geçtiğini vurguladı.

Kavaloğlu, ‘’Antalya’ya şu ana kadar 15 milyon turist geldi. 2022’ye göre yüzde 16 artış yaşanıyor. Türkiye zor bir yıl olmasına rağmen turizm hedefini gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Ortadoğu’da İsrail-Filistin arasındaki gelişmeler elbette turizmi olumsuz etkiledi. Savaşa rağmen Antalya’ya gelen turistler arasında Ruslar birinci sırada yer aldı. İsrail-Filistin arasındaki gelişmeler de elbette turizmi etkiliyor. Geleceğe umutla bakıyoruz. Geçen hafta Londra Turizm Fuarı öncesi rezervasyonlar çok iyi gidiyordu. Rezervasyonlar duraklamaya girdi. Antalya ve Türkiye’siz bir dünya turizmi olamayacak.’’ dedi.

"100 milyar dolar turizm geliri"

Çin’in turizmde büyük bir atak başlattığına dikkat çeken Kavaloğlu, şöyle devam etti:

‘’Türkiye, dünyada pandemi sonrası en fazla turist ağırlayan ülke sıralamasında 4. olmuştu. Türkiye olarak turizmde rakibimiz olan Fransa ve İspanya’yı geçmeyi hedefliyoruz.  Ama ülkemizin bulunduğu coğrafyada bölgesel sorunlar devam ediyor. Türkiye turizmi önümüzdeki süreçte 100 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefi ortaya koyuyor. Bunu 2028’de 100 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşacağımızı düşünüyorum. Cumhuriyetin yeni yüzyılı Türkiye’nin şahlanışı olacak.’’

"Turizm personeli ihraç ediyoruz"

Türkiye turizminin pandemi sonrası çalışanlarını başka sektörlere kaptırdığını ifade eden Kavaloğlu, ‘’Pandemide tüm sektörler durdu. En ağır darbeyi turizm aldı.  Personelimizi kaybettik.  İç ve dış göçle birlikte konut kiraları arttı.  Bu nedenle turizmde istihdamda sıkıntılar oldu. Turizm çalışanları yüksek kiralarla karşı karşıya kaldı. Turizm çalışanları ve üst düzey yöneticileri yurtdışına çıkmaya başladı. Turizm personeli ihraç etmeye başladık. Özellikle turizmde gelişmek isteyen Kuzey Afrika ülkeleri turizm çalışanı talep ediyor. Ülkemizde turizm çalışanlarının lojman sorununu çözmeliyiz. Bunun için otel işletmeleri lojman sayılarını artırıyor. Devletten lojman yapımı için arsa tahsisi girişimleri var. Türkiye turizminin uluslararası rekabette fark yaratan gücü istihdam.’’



Bu Haber 21.11.2023 - 13:50:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.