Kaan Kavaloğlu: Antalya ve Türkiyesiz bir turizm düşünülemez

Kaan Kavaloğlu: Antalya ve Türkiyesiz bir turizm düşünülemez

AKTOB’un düzenlediği Resort Kongresinin 13’üncüsü başladı. Sektör hem 2023’ü değerlendiriyor hem de önümüzdeki yıla hazırlanıyor.


Turizm Güncel - Antalya

13. Resort Kongresi Nest Kongre merkezinde başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TTYD Başkanı Oya Narin, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, ve Antalya Valisi Hulusi Şahin’in katıldığı kongreye, çok sayıda yurt içinden ve yurt dışından turizmci katılıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını anarak başladı.

Kavaloğlu, “Bu gün burada bir araya gelip turizmi konuşabiliyorsak, 100 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi planlıyorsak, bu hedef Cumhuriyeti kuran vizyonerliğin devamı, mevcut potansiyelimiz düşünüldüğünde ise tamamıyla rasyonel bir gelecek planlamasıdır. Bu mevcut potansiyelimiz ile turizmi besleyen kaynaklara, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış coğrafyamız, dünya tarihine damga vuran arkeolojik varlıklarımız, doğal zenginlikler, turizm çeşitliliği yaratan farklı konseptler, dünya standartlarının üzerinde hizmet verdiğimiz konaklama işletmelerimizle birlikte dünyadaki turizm liderleri arasında yer alıyoruz.  Rakiplerimizde de buna benzer değerlerin bir kısmını tabii ki görmemiz mümkün. Fakat en büyük farklılığımız tüm bu kaynaklara ruh veren insanımızdır.” ifadelerini kullandı

“Turizm insana insanla hizmet etme zanaatıdır”

Turizmin gücünü insandan alan bir endüstri olduğunu ifade eden Kavaloğlu, “Kaynağı kendime ait çok sevdiğim bir söz var; turizm insana insanla hizmet etme zanaatıdır derim her zaman. Turizm gücünü insandan alan bir endüstridir, Türk turizminin gücü de, turizm çalışanlarımızın, yatırımcısının, insanımızın genetik dokusuna kadar işlemiş, geleneksel motiflerle bezenmiş işgücüdür. Köklerden gelen bu dokuyu hiç bir turizm eğitimi bu denli içselleştiremez. Rekabet gücümüzün en güçlü ve vaz geçilmez potansiyeli genç nüfusumuzla birlikte özgün insan gücümüzdür.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hızlı toparlanan bir destinasyon olduğunu belirten Kavaloğlu, “Ülke turizmini ekonomik anlamda domine eden itici güç ağırlıklı olarak Türk girişimcisidir. Turizm yatırımcılarımız, hem ulusal hem küresel ölçekte kayda değer bir gelişimi çok kısa sayılabilecek bir sürede başarmış, sınırları aşarak, turizm yatırımları yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Yine bu potansiyel ile ülkemiz, çeşitli aralıklarla meydana gelmiş, ulusal ve küresel ölçekteki tüm krizleri en üst düzeyde yönetebilmiş, yaşanan bütün bu olumsuzluklara rağmen her zaman dünyada en hızlı toparlanan bir destinasyon olmuştur.” açıklamasını yaptı.

“Antalya ve Türkiyesiz bir dünya turizminden bahsetmek söz konusu olamaz”

Türkiye turizminin tüm kültürleri bir araya getirebilen bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Kavaloğlu şu ifadeleri kullandı:

“Hem coğrafi hem de sosyolojik anlamda; bizleri farklı kılan bir diğer özelliğimiz; tüm kültürleri  bir araya getirebilen, doğunun gülümseyen yüzü, batının ise barış elçisi olmamız ve  tüm bu özelliklerimiz ile birlikte gelenekselliği ve modernizmi içinde barındıran güçlü bir sentez oluşturmamızdır. Bu değerler ışığında şunu söyleyebiliriz ki Antalya ve Türkiyesiz bir dünya turizminden bahsetmek söz konusu olamaz.  Modern turizm sürecine baktığımızda ülkemizin 40 küsür yıllık bir geçmişi var. 80’li yıllarda turistik kaynakların potansiyelini gören devlet adamlarımız, yatırım teşvikleri oluşturarak, yüksek standartlarda konaklama tesislerinin hizmete açılmasını sağlamıştır. Burada rahmetli Turgut Özal’ı sevgi, saygı ve hürmetle anıyoruz. Turizmde dünya liderleri arasına girmemizin tarihçesi 40 yıl, bu açıdan kendimizi rakiplerle kıyasladığımızda oldukça genç bir destinasyonuz. Buna rağmen hedefimiz büyük, hep birlikte bu hedefe ‘biriz ve dirayetliyiz’ mottosuyla ulaşacağımıza inanıyoruz.

Türk turizminin başkenti Antalya ise ülke turizminin bu denli güç kazanmasında önemli bir paya sahiptir. Özellikle konaklama işletmelerimiz birbiriyle yarışmaktadır. Elimizdeki en büyük değerimiz olan insan gücümüzle ruh kazanan bu işletmelerdeki memnuniyet oranlarımız yüzde 100’e yaklaşmaktadır. Dünyada en fazla tekrar müşteri oranına sahip otellerimizin yanında, Antalyamız spor, sağlık, kongre, golf ve doğası ile turistik kaynakları en iyi değerlendiren destinasyondur. Bunu da her yıl alınan uluslararası ödüllerle tescillemektedir. “

“Turizm çok önemli bir enstrümandır”

Barışın tesis edilmesinde turizmin çok önemli olduğuna dikkat çeken Kavaloğlu, “Kongre programımızda yer almayan ancak hepimizi hem insani hem de turizmci kimliğimizle birebir ilgilendiren ve çok yakından takip ettiğimiz konular; yakın coğrafyamızda yaşanan sıcak gelişmelerdir.  Dünya gündeminde yer alan bu olumsuz gelişmeler konusunda, en çok ihtiyaç duyulan barışın tesis edilmesinde, turizm çok önemli bir enstrümandır. Turizm, kültürel değişim yoluyla karşılıklı anlayış için gerçekten bir araç görevi görür ulusal ve uluslararası düzeyde barışı teşvik etmektedir. Mahatma Gandi’nin de söylediği gibi turizmin dili barıştır. En büyük dileğimiz yaşanan bu olumsuzlukların en kısa zamanda çözüme ulaşmasıdır.  Türkiye’nin bu konjonktür içindeki yeri ise her zaman olduğu ve olacağı gibi; Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının cumhuriyetin temeline yerleştirdiği “Yurtta Sulh, Cihanda sulh” ilkesidir. Bu ilke ülkemizin ve milletimizin vaz geçilmez özelliğidir.” dedi.

“Turizm sektörü iklim değişikliğinin etkileri ile karşı karşıya”

Kongrenin ana temasının 'Sürdürülebilir Turizm' olduğunu söyleyen Kavaloğlu, "Kongremizde her yıl olduğu gibi bu yıl da turizm gündemimizde yer alan konu başlıkları ele alınacak ve bugün aramızda bulunan paydaşlarımız çok değerli deneyimlerini bizlerle paylaşacaklar. Dünya ve turizm gündeminin başında yer alan ve geçici bir kriz olmayan iklim değişikliğinin yol açtığı ve halihazırda hissedilmekte olan negatif etkilerle sektörümüz karşı karşıyadır. Bu konudan en fazla etkilenecek sektör olacağımızın bilincindeyiz, bu yıl kongre ana temasını bu sebeple ‘sürdürülebilir turizm’ olarak belirledik.  Tüm sektörlerde endüstrilerin geleceğini belirleyen, ülke ekonomilerine yön verecek, yaşamsal belirleyici olarak gördüğümüz sürdürülebilirliği çalışmalarımızın en başına koyduk. Türkiye’nin de dahil olduğu Konaklama İşletmeleri için Sürdürülebilir Turizm Programını uygulamaya başladık. Bunu uygulayan ilk sektör ve ilk ülke olmaktan gururluyuz. Tüketici talepleri de göz önünde bulundurulduğunda, yakın dönemde de ülkemizin turizm pazarlamasında önemli yer alacağını düşündüğümüz bu programın en büyük destekçisiyiz.” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar krizleri birlikte güçlü bir şekilde atlattık”

Kriz yönetme sisteminin sağlam temellere oluşturulduğunu ifade eden Kavaloğlu, “Türkiye algısı ve tanıtımının yönetilmesi yönünde kurulan Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı, dünyaya örnek olacak sürdürülebilir turizm atağı, pandemi dönemindeki güvenli turizm programımız ve dünyaya rol model olan kriz yönetimi, Kültür Yolu Festivalleri gibi etkinliklerin hayata geçirilmesi yönünde yaptığı çalışmalar nedeniyle de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve çalışma arkadaşlarına müteşekkiriz. Bugüne kadar krizleri birlikte güçlü bir şekilde atlattık. Atlatmaya da devam ediyoruz. Kriz yönetme sistemimizi sağlam temellerle oluşturduğumuzu düşünüyorum. Bu coğrafyada belki biraz ütopik olacak ama yakın zamanda problemsiz, risksiz, krizsiz, savaşsız, afetsiz, rahat dönemler geçirmeyi diliyoruz.  Kongremizin bu anlamda güzel başlangıçlara vesile olmasını diliyorum.” Açıklamasında bulundu.

Kavaloğlu ayrıca 21 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilecek 14. Uluslararası Resot Turizm Kongresinin “sıfıra yakın karbon ayak izi” hedefi ile yapılacağını sözlerine ekledi.



Bu Haber 24.11.2023 - 10:21:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.