Kaan Karayal sezonu değerlendirdi, yaşananlara açıklık getirdi

Kaan Karayal sezonu değerlendirdi, yaşananlara açıklık getirdi

TatilSepeti’nin CEO’su Kaan Karayal, 2023 sezonuna ve son dönemde yaşadığı olaylara ilişkin Turizm Güncel’e açıklamalarda bulundu. İç pazardaki yüksek fiyat artışları nedeniyle yerli misafirin yurt dışı tatiline yoğun talep gösterdiğini belirten Karayal, 2023 yılına dönük rezervasyon sayılarının ve ciroların 2022’nin oldukça üstünde olduğunu kaydetti.


Turizm Güncel

“Misafirler erken rezervasyonun önemini bu yıl daha iyi anladı”

2020 ve 21 yıllarının korona nedeniyle sıkıntılı bir dönem olduğunu belirten TatilSepeti'nin CEO'su Kaan Karayal, 2022 yılının hem iç hem de dış pazarda bir anlamda geri dönüş yılı olduğunu belirtti. 2022’nin yaz dönemindeki yoğunluğun tüketiciler tarafından beklenmeyen bir yoğunluk olduğunu kaydeden Karayal “Bu nedenle erken rezervasyona pek fazla talep olmamıştı. Ama 2022 yaz sezonunda oteller yüksek doluluk oranları yakalayınca hem müsaitliklerde sıkıntı oldu hem de fiyatlarda artış yaşandı. Bu nedenle misafirler erken rezervasyonun önemini bu yıl daha iyi anladı. Bu nedenle özellikle aralık ve ocak dönemlerinde çok ciddi erken rezervasyon satışları alarak 2023 sezonunu başlatmıştık.” diye konuştu.

“Yurt dışı için güzel bir dönem”

6 Şubat’ta yaşana deprem felaketi nedeniyle hiç kimsenin tatili düşünmediği ve planlamadığı bir dönem yaşandığını ifade eden Karayal “Bizler de işimizi gücümüzü bıraktık bölgeye nasıl destek oluruzun derdine düştük. Ama mart sonu itibariyle erken rezervasyon yeniden tüketicilerin gündemine geldi. Özellikle nisan ayının başından itibaren erken rezervasyon satışlarında ciddi bir artış oldu. Şu anda hem bayrama dönük satışlar hem de erken rezervasyon satışları ciddi şekilde devam ediyor. Ara tatilin bayramla birleşmesi ve 9 günlük bir tatil imkanı doğması özellikle yurt dışına dönük ciddi bir talep oluşmasını sağladı. Netice itibariyle yurt içi otellerin tam olarak açılmamış olması veya deniz-kum-güneş anlamında randımanlı hizmet veremeyeceklerinden dolayı yurt dışı için güzel bir dönem.” ifadelerini kullandı.

“Erken rezervasyonlar şubat ayı fiyatlarıyla devam ediyor”

Haziran, temmuz ve ağustos dönemi için erken rezervasyon satışlarının devam ettiğine dikkat çeken Karayal “Çünkü bu 1,5 aylık dönem erken rezervasyonları engelledi. Özellikle haziran ve temmuz ayına çok ciddi talep var. Ağustos bir tık daha temmuzun altında. Normalde erken rezervasyon kampanyalarında fiyatlar artarak devam eder. Şubat ve mart aylarında rezervasyonlara mola verilince fiyat artışlarına da mola verilmiş oldu. Şu anda nisan ayındayız ama satışlar şubat ayı fiyatlarıyla devam ediyor. Bu da tüketiciler açısından bir avantaj oldu.” dedi.

“2022’ye göre ciddi artışlar var”

TatilSepeti açısından 2019, 2022 ve 2023’ü kıyaslayan Kaan Karayal “2020 ve 2021 kayıp yıllar. Biz hala rakamlarımızı 2019 ile kıyaslıyoruz. Rezervasyon sayısına bakarsak 2019’a göre bir artış yok, 2019’un çok az üstündeyiz. Ama ciro olarak da 2019’un çok çok üstünde gidiyoruz. Özellikle otel fiyatlarında çok ciddi artış var. Tatilcilerin tatile ayırdığı bütçeler de arttı. Bu nedenle aynı sayıda rezervasyonla çok daha fazla ciro elde edebilir durumdayız. 2023’ün ilk 3 ayını geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslarsak hem rezervasyon hem de ciro anlamında ciddi artışlar var.” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar arttı, tüketiciler yurt dışına yöneldi”

Yerli turistin 2023 destinasyon tercihleri ile ilgili de bilgi veren Karayal şunları söyledi:

“Yerli misafirlerin çok büyük çoğunluğu yaz dönemi için Akdeniz ve Ege kıyılarını tercih eder. Ama tabi otel kapasitelerine baktığımızda Kuzey Ege daha azdır, güneye gidildikçe artar. Oradan da doğuya doğru Antalya’ya geldiğimizde otel sayıları ile birlikte yolcu kapasiteleri de artar. Ama bu sene geçtiğimiz yıllardan farklı olarak yurt dışı talepleri de artmış durumda. Gerek kurun son bir yıldır yaklaşık aynı seviyede olması, gerek insanların gelirlerinin artması ve gerekse iç pazarda fiyatların dövizin üzerinde artması tüketicilerin yurt dışına yönelmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıllara kıyasla ciddi bir yurt dışı talebi var. ‘Nereye gidiyorlar?’ derseniz denize girmek isteyenler uzak doğu veya Dubai turlarını, şehir gezilerini tercih edenler Orta Avrupa ve Balkan ülkelerini ciddi olarak tercih ediyorlar.”

“İç pazar yüzde 20 büyür”

Bu yıl iç pazarda ne kadarlık bir büyüme olacağı ile ilgili de değerlendirme yapan Karayal “Normal yılımızı 2019 kabul edersek, 2019’a kıyasla ciddi bir büyüme beklemiyoruz. Ama pandeminin tam olarak bitmediği geçen yıla bakarsak iç pazarda yaklaşık yüzde 20 civarı bir büyüme bekliyoruz.” dedi.

Borsada spekülasyon yaptığı iddiasıyla gözaltına alınması ve sonrasında serbest bırakılması ile ilgili de bilgi veren Kaan Karayal şu açıklamayı yaptı:

“Borsa spekülasyonu yanlış anlaşılma”

“Borsa konusu aslında benim açımdan büyük bir talihsizlik ve yanlış anlaşılma konusuydu. Kendileri ile hiç alakam olmayan bir grubun Karayal soyisimli birkaç akrabamla ilişkileri olduğu iddiasıyla başlayan operasyonda borsada uzun dönem yatırım taşıyan ve hiç işlem yapmayan biri olarak, Karayal soyisminden dolayı o grubun bir parçasıymış gibi değerlendirilmiş ve operasyona dahil edilmişim.

“Bilirkişi ve MASAK raporları suçsuzluğumu ortaya koydu”

Bu sürecin bu şekilde olmadığı, kendileriyle ne borsa ne de ticari anlamda bir ilişkim olmadığı kısa sürede ispatlanınca olay benim açımdan kapanmış oldu. Ben lise yıllarından beri uzun vadeli borsa yatırımı yaparım. Bunun ters bir durum olduğunu da düşünmüyorum. 'Aldığın kağıtları yıl içinde kaç kere değiştirirsin?' dersen, yıl içinde kağıt değiştirmem kolay kolay. Aldığım hisseleri genelde bir seneden daha uzun süre taşırım. Bu tarz bir yanlış anlaşılmanın parçası oldum ama kısa sürede hem otoritelerden gelen raporlarla hem de kendi çabalarımızla konunun benimle ilgisinin olmadığı ortaya çıktı ve bu konuda benim açımdan kapanmış oldu. Gelen bilirkişi ve MASAK raporları belirtilen kişilerle ne parasal ne de iletişim anlamında bağım olmadığı kanıtlandı.



Bu Haber 14.04.2023 - 13:59:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.