İzmir’de sit alanına 5 katlı kaçak otel diktiler

İzmir’de sit alanına 5 katlı kaçak otel diktiler

İzmir’in Foça ilçesinde Phokaia antik kentinin bulunduğu Kentsel Arkeolojik Sit Alanında 5 katlı kaçak otel binası inşa edildiği belirtiliyor.


Foça ÖÇK sınırları içerisinde bulunan ve Kentsel Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınan Foça Atatürk Mahallesi’nde özel mülkte başlatılan izinsiz inşaat hakkında İzmir Müze Müdürlüğünce suç duyurusunda bulunuldu.

SoL Haber’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, suç duyurusuna rağmen devam eden 3 katlı kaçak inşaata bir kat daha eklenerek 4 kata çıkarıldı. Foça imar planına göre 3 kata izin verilirken otel yapılacağı belirtilen izinsiz inşaata bir de çatı katı eklenerek 5 kata çıkarıldı. Koruma Bölge Kurulu bir kez daha yasal işlem başlatılmasına karar verirken yasal yaptırımların uygulanmaması benzer izinsiz yapılaşmaları da özendiriyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında başladığı öğrenilen Foça Atatürk Mahallesi 53/29 parselde kayıtlı olan özel mülkiyetteki izinsiz inşaat hakkında önce Foça Belediyesine, ardından ise Koruma Bölge Kuruluna başvuru yapıldı. Başvurunun ardından yapılan inceleme sonrası Koruma Bölge Kurulu inşaatın durdurulmasına karar verdi, yapanlar hakkında ise suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Mührü söküp inşaata devam ederek yeni kat çıktılar

İzmir Müze Müdürlüğünün konuyla ilgili yaptığı suç duyurusunun ardından Savcılık soruşturma başlattı. Ancak buna rağmen belediyenin para cezası keserek mühürlediği inşaatta aynı gün mührün sökülerek izinsiz inşaata devam edilmesi ilçedeki diğer uygulamalara da emsal teşkil etmesi tepki çekiyor. Foça’da 3 kattan fazla inşaata izin verilmiyor. İzinsiz inşaatın 5 kata çıkması, arkeolojik ve kentsel sit alanındaki yasal mevzuatı ihlal etmekle kalmıyor aynı zamanda tarihi kent dokusunun siluetini de bozuyor.

Kaçak inşaatla ilgili Koruma Bölge Kurulu bir kez daha durdurma kararı vererek sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasını talep etti. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu konuyu yeniden değerlendirdiği toplantıda, İzmir Müze Müdürlüğü’nün konuyla ilgili suç duyurusu üzerine başlatılan 2023/18 sayılı Savcılık soruşturması söz konusu parseldeki izinsiz inşaata devam edildiği kaydedilerek, “18.01.2023 tarih ve 17407 sayılı kararımız sonrasında parselde uygulamanın izinsiz olarak devam edilerek 4. katın yapıldığının anlaşılması yeniden ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmasına, yapının ivedilikle KUDEB ve Müzesi denetiminde ruhsat eki mimari projesine uygun hale getirilmesine karar verildi” denildi.



Bu Haber 20.04.2023 - 14:52:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.