İYİ Partili Metin Ergun kıyı yönetmeliğindeki değişikliği sordu

İYİ Partili Metin Ergun kıyı yönetmeliğindeki değişikliği sordu

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.


Resmi Gazetede 16 Nisan’da yayınlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle ilgili İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Ergun, sunduğu önergede, Anayasa’nın 43’üncü Maddesi ile Kıyı Kanunu’nun 5’inci maddesi uyarınca kıyıların herkesin eşit ve serbest kullanımına açık ve kamu yararına kullanılması zorunlu olan bir alan olduğunu belirtti

Mülkiyete tabi araziler ile kıyı alanı arasındaki çizginin belirlenmesinin hayati bir mesele olduğuna dikkat çeken Ergun, “Anayasal ilke ve kanun çerçevesinde kıyıların kullanımında kamu yararı, gerek mülkiyet biçimi gerekse yapılanma ile ilgili kısıtlamalarla sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kıyılardaki yapılanma haklarının son derece kısıtlı olduğunu vurgulayan Ergun, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu ve mülkiyete konu olmayan bir konumda bulunduğunu vurguladı.  

İşte Metin Ergun’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular;

1.Bakanlığınız tarafından yapılan bu yönetmelik değişikliğinin gerekçesi nedir?

2.Bakanlığınız tarafından yapılan bu değişiklik hangi kamu yararına istinaden yapılmıştır?

3.Söz konusu değişiklikte Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarına verilen kıyı çizgilerini yeniden belirleme yetkisinin kullanımında, Anayasa’nın 43’üncü Maddesi ve Kıyı Kanunu ile teminat altına alınan kıyıların herkesin eşit ve serbest kullanımına açık olması ilkesini ihlal etme riski bulunmaktadır. Söz konusu yetkilendirmeden sonra Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarınca verilecek kararların Anayasa ve Kıyı Kanununun ilgili hükümlerini ihlal edip etmemesi ile ilgili Bakanlığınızca bir denetim mekanizması kurulacak mıdır?



Bu Haber 26.04.2022 - 15:36:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.