Savaş Daş

ITB Berlin fuarında yaşanan ilkler

ITB Berlin fuarında yaşanan ilkler

Bu yıl 53. kez kapılarını açan ITB Berlin fuarı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarının gölgesinde geçti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun "Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içeriye girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye'de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil.” şeklindeki açıklaması Alman kamuoyunda "Türkiye tatile gelen turistleri tutuklayacak’’ şeklinde yankılandı.

Almanya’daki ve Avrupa’daki partnerleriyle konuşan turizmciler, görüşmelerde, Soylu’nun açıklamalarına ilişkin çok sayıda soruyla karşılaştıklarını belirtiyor.

ITB Berlin fuarında bu yıl Türkiye hem stant düzeni ve tasarımı hem de Göbeklitepe’yi merkeze alan konseptiyle farklı bir atmosfere büründü. Türkiye standının konseptine dair hem olumlu hem de olumsuz değerlendirmeler yapıldı. Yeni konseptin Türkiye standını daha modern hale getirdiğini söyleyen de, kullanılan antrasit renkten dolayı son derece kasvetli hale getirdiğini belirten de var. Kapalı renkten dolayı otellerin logoları neredeyse görünmez hale gelmişti. Stantta, deniz turizmi ile kültür turizminin doğru bir şekilde harmanlanmadığı şeklinde değerlendirmeler de yapıldı.

turk_standi

Öte taraftan bu yıl fuarda açılan stant sayısında da gözle görülür bir azalma yaşandı. Bunda, daha önce turizm örgütlerine ücretsiz stant yeri veren Bakanlığın, bu yıl 2 bin euro istemesinin ve ticari stantların fiyatının ise 5 bin euroya çıkarılmasının etkisi var.

Fuarın ikinci günü yapılan basın toplantısında, alışılagelmişin dışında, bu yıl sadece Bakan Ersoy basının karşısına geçti. Daha önceki yıllarda yapılan toplantılarda, Tanıtma Genel Müdürü ile Müşavir ve zaman zaman birlik başkanları da yer alırdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un düzenlediği basın toplantısına turizmcilerin davet edilmediği de ortaya çıktı. Bakan salona girip stantları gezerken de yanında çok fazla turizmcinin olmaması dikkat çekti.

Bu yıl fuarda en çok dikkati çeken kurum ise TÜRSAB oldu. Türkiye salonunda büyük bir stant alan TÜRSAB, oturup toplantı yapmak için yer bulamayan turizmcilerin imdadına yetişti. Çünkü bu yılki tasarımda, stantların içinde oturma alanlarına yer verilmedi. Pek çok turizmcinin de toplantılarını alandaki yemek masalarında yaptığı görüldü.

Bakan Ersoy’un düzenlediği toplantıya katılan Alman gazetecilerin soracağı sorular merak ediliyordu. Alman gazetecilerin akreditasyonunun yenilenmemesi ve Bakan Soylu’nun açıklamalarına yönelik sorular gelse de, soruların çok fazla kışkırtıcı olmaması ve Ersoy’un Türk-Alman dostluğuna vurgu yapan ‘’dostlar arasında tartışma ve sorunlar olur ama çözülür’’ şeklindeki açıklaması atmosferi yumuşatan bir rol oynadı.

Almanya seyahat pazarına ilişkin özellikle tur operatörleri ve hava yolu şirketlerinden aldığımız bilgileri değişik haberlerde aktardık. Yine de bir hatırlatma yapmak gerekirse;

Aralık ve ocak aylarındaki yüksek çift haneli rezervasyon artışlarının ardından şubatta rezervasyonlar yavaşlasa da, mart ayı ile birlikte yeniden büyüme sürecine girmesi bekleniyor. Diğer taraftan, bu yıl Almanya’da Türkiye’ye dönük son dakika rezervasyonlarının da yoğun olacağı tahmin ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2019 için Almanya’da 5,6 milyon turist hedefi koyarken, turizmciler bu rakama ulaşılmasının zor olmadığı kanaatinde.


Bu Makale 08.03.2019 - 13:09:46 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.