İşte turizmdeki dönüşümün detayları: Yazlık evler, butik oteller...

İşte turizmdeki dönüşümün detayları: Yazlık evler, butik oteller...
Orta Vadeli Plan kapsamında turizmde yenia dımlar atılacağı belirtiliyor. Plan çerçevesinde 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin yerine, turzm gelirini 60 milyar dolara yükselten İspanya'nın sonuç aldığı butik otellerin özendirileceği ifade ediliyor. Planda ayrıca, sahil bölgelerindeki 'yazlık evlerin turizme kazandırılması'' vurgusu da dikkat çekiyor.



Hükümet, turizm sektörünü canlandıracak yeni dönüşüm modeli için harekete geçti. Atılacak adımlarda, yıllık turizm geliri 60 milyar dolar olan 'İspanya modeli' örnek alınacak. Beş yıldızlı otel ve tatil köyleri yerine butik oteller ve pansiyonlar özendirilecek. Beş yıldızlı otel ve tatil köyleri de, 'müstakil evler', 'uzun vadeli kiralama' gibi esnek kullanıma imkan sağlayacak projelerle teşvik edilecek.

HEDEF DÜNYADA İLK 10'A GİRMEK

Akşam'ın haberine göre üç yıllık Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında turizm sektörüne dönüşüm programı hayata geçirilecek. Bu kapsamda İspanya’nın turizm sektörüne yönelik dönüşüm programı masaya yatırıldı. İspanya'nın yıllık 60 milyar dolar olan turizm gelirlerinin yüzde 85’i pansiyonculuktan elde ediyor. Türkiye'de pansiyon ve butik otellerin turizm sektöründeki payı ise yüzde 10’nun altında. Yeni dönüşüm programı ile bu oranın ilk etapta yüzde 35’lere çıkarılması ve dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girilmesi hedefleniyor.

3 MİLYON YAZLIK KAZANDIRILACAK

Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunan 3 milyona yakın yazlığın turizme kazandırılması da, dönüşüm başlıkları arasında yer alıyor. Yaz sezonlarında bir ay civarında kullanılan, diğer aylarda ise atıl olan yazlıkların, turizm kapsamında değerlendirilmesi hedefleniyor. İspanya, 1970’li yıllardan itibaren kıyı bölgelerinde çok sayıda yazlık inşaa ederek, yabancılara satış ve kiralama modelini uygulamaya geçirmişti.

5 YILDIZLI OTELLER ESNEK KULLANILACAK

edinilen bilgiye göre, İspanya’nın 56-60 milyar dolarlık turizm geliri olduğu belirtilerek, Türkiye’de yatak kapasitesi itibarıyla 5 yıldızlı otellerin çok fazla olduğu ve butik altyapıların oluşturulması gerektiği ifade edildi. Beş yıldızlı otellerin esnek kullanımını sağlayacak yeni bir sistem olabileceğine dikkat çekilerek, otellerin içinde yer alan evlerin uzun süreli kiralama gibi değişik modellere dönüştürülebileceği belirtildi. Bunlara ek olarak, otellerin esnek kullanımını sağlayacak bir takım düzenlemeler yapılması gerektiğine de dikkat çekildi. Burada farklı alternatifler söz konusu olabilir.

TURİST SAYISI HIZLA YÜKSELDİ

Özellikle orta gelir grubundaki Avrupalılar ve zengin Arap şeyhleri İspanya'dan çok sayıda yazlık satın almıştı. 1950'li yıllarda yılda bir milyon civarında turistin ziyaret ettiği İspanya, 1970'lerden itibaren inşaa edilen 16 milyon yazlıkla birlikte turist sayısını önce 34 milyona yükseltmiş, 2008 yılında ise 60 milyona yakın turistin ziyaret ettiği ülke haline gelmişti.


Bu Haber 03.09.2017 - 10:03:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fehmi 05.09.2017 - 09:22

    Yeşillikler doğal guzellikler kaybolduktan sonra nasil olacak her gün orman yangını ve arkasından otel ve villalar yapılmakta dahası kimseyle kendini kıyaslama sende potansiyel var da bu kafayla hiç bir dediğiniz randıman vermez kardeşim.. turizm de eglenmedikden sonra otur evinde daha iyi... böyle tarikatlarla böyle mollalarla nasil kalkinir be usta...!

  • ondokuzuncu köy 04.09.2017 - 10:28

    herkes çok iyi biliyor ki, turizmin 2014 düzeyini yakalaması bir başka dünyada mümkün olabilir. 1/ iktidar düşecek, vizyoner, dürüst, işbilir, çağdaş, ATATÜRKÇÜ ve demokratik bir iktidar gelecek, Ve bu iktidar eski pislikleri temizlemek için en az 5 yıl gece gündüz çalışacak ( Tabii ki rakip ülkeler de yerinde sayacak, hiç gelişmeyecek, olağanüstü teknolojik ve bilimsel gelişmeler, uzay turizmi, yepyeni konseptler de çıkmayıp sabırla ;Türkiye"yi bekleyecek ) 2/ Türkiye batılılarca işgal edilip Avrupa"nın kolonisi yeni bir devlet olacak. BUNUN DIŞINDA HERHANGİ BİR ÇÖZÜMÜN İHTİMALİ BİLE SIFIR İtirazı olanlar, beklesin ve görsün, bu yorumu da arşivleyin, bir gün lazım olur.

  • ufo 04.09.2017 - 10:17

    Butun metni detayli ve tekrar tekrar okudum. Turizmin BIRINCI KOSULU can güvenliği; ondan sonra da demokratik, SAYGIN bir siyasi iktidardir. Yabancilarin gayrimenkul alimi icin ise istikrar ve yuksek ekonomik not SARTTIR, ki, diger detaylari yazmiyorum. Bu kararlari cikartanlar, nasil desem, uzayda bir yerlerde yasiyor olmalilar, veya kendi taraftar kitlelerinin gozunu boyama derdindeler. KOMIK diyecegim ama, mizah sanatina hakaret olacak.

  • kerem 04.09.2017 - 10:49

    Turizmi bilip te acı acı gülmeyen var mı acaba...

  • Riskli bir karar 03.09.2017 - 02:53

    Bu karar çok sakıncalı. Zaten betona bulanmış ege sahillerini iyice yaşanmaz hale getirebilir. Elde mevcut olanlar dönüştürülürse ne ala ama yenileri yapılırsa bittik demektir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.