İşte Mısırlı turizmcilerin 2019 beklentisi

İşte Mısırlı turizmcilerin 2019 beklentisi
2018 yılında sektörün toparlanmaya başladığı konusunda görüş birliği içinde olan Mısırlı turizmcilerin, 2019 yılına ilişkin beklentileri büyük.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Siyasal kargaşa ve terör olaylarıyla 2011 yılından bu yana inişli-çıkışlı bir tablo ortaya koyan Mısır turizmi 2015 yılının ekim ayında bir Rus yolcu uçağının düşürülmesiyle birlikte en ağır darbeyi aldı. Uçağın düşmesinin ardından Rusya Mısır'a dönük seyahat yasağı getirirken, İngiltere de Şarm El Şeyh'e uçuş yasağı koydu, Sina Yarımadası'na seyahat yasağı getirdi..

SINIRLI SAYIDA TURİST GİDİYOR

2018 yılının ocak ayında Rusya, iki yıllık bir aranın ardından Mısır'a dönük uçuş yasağını kısmen kaldırdı ve nisan ayından itibaren sadece Kahire'ye ve sadece tarifeli uçuş yapılmasına izin verdi. Diğer taraftan, İngiltere'nin Sina Yarımadası'na dönük seyahat yasağı devam ettiği için bu ülkeden Şarm El Şeyh'e sınırlı sayıda turist geliyor.

RUSYA’DAKİ KAYIP BU ÜLKELERLE DENGELENDİ

Rus turist henüz Mısır dönmüş olmasa da, ülke turizmi 2018 yılında önemli bir toparlanma gösterdi. İtalya, Çin, Avrupa'da Almanya ve bazı Doğu Avrupa ülkeleri sayesinde Rusya'daki açık belli ölçülerde dengelendi.

MISIR TURİZMİ 2018’DE YÜZDE 40 BÜYÜDÜ

Mısır Turizm Bakanı Rania-Al-Mashat, 2018 yılının ilk 9 aylık verilerinin ülke turizminin toparlandığını ve yüzde 40 büyüdüğünü gösterdiğini açıkladı.

BOMBALI SALDIRININ ETKİSİ UZUN SÜRMEDİ

Mısır turizm sektörünün 2019 beklentilerini sayfalarına taşıyan Daily News Egypt, ''Uzmanlar, yıl sonu kutlamalarının yapıldığı sırada bir otobüse yapılan ve 3'ü turist biri Mısır vatandaşı, 4 kişinin öldüğü bombalı saldırıya rağmen ülkeye turist gelişinin devam ettiğini ve yeni yılı kutladığını belirtiyor.'' ifadelerine yer verildi.

Turist Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Adel Abdel Razek yapılan son saldırının Mısır'da turizm sektörünü etkilemediğinin altını çizerek, ''Kısa sürede saldırının tüm etkileri ortadan kalkacak.'' açıklamasında bulunuyor.

‘’İSRAİL VE TÜRKİYE ÜZERİNDEN GELECEK RUS TURİST SAYESİNDE...’’

2011-2017 yılları arasında Mısır'ın turizm gelirinin düştüğünü hatırlatan Abdel Razek, 2018 yılı ile birlikte toparlanmanın başladığına işaret ederek, ''Sanırım şu anda, özellikle İsrail ve Türkiye üzerinden Mısır'a gelecek Rus turist sayesinde, Mısır turizmi için 2019'da güçlü bir fırsat doğdu.'' diye konuştu.

‘’YÜZDE 25 BÜYÜRÜZ’’

2006-2011 yılları arasında Mısır'ın turizm gelirlerinin her yıl ortalama yüzde 17 büyüdüğünü belirten Abdel Razek, ''Fakat şu anda Mısır turizmi için harcanan tüm çabalar sayesinde 2019'da turizm geliri yüzde 25 oranında artacak. Turizm gelirlerinde artış Mısır'ın döviz rezervlerine önemli bir katkı sağlayacak. 2019'da Mısır'ın turizm geliri 10 milyar dolara ulaşabilir.' dedi.

Abdel Razek'a göre 2019'da turizm gelirlerinin Mısır GSYİH'sinin içindeki payı yüzde 12'ye, sektörde istihdam edilenlerin toplam çalışanlara oranı ise yüzede 15'e ulaşacak.

‘’ZİYARETÇİS SAYISININ YÜZDE 18-20 ATMASINI BEKLİYORUM’’

Turizmi Destekleme Otoritesi'nin emekli başkanı Hesham El Damery de 2019'da Mısır'ın turizm gelirlerinin artacağına inanıyor. Turizm gelirlerinde yüzde 25, ziyaretçi sayısında ise (Rusya'nın charter yasağının kalkmaması durumunda) yüzde 18-20 bandında bir artış öngören El Damarey, ''2019’un, turizm gelirlerinin Mısır GSYH'sine katkısı anlamında sağlıklı bir büyüme yılı olacağı öngörülüyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 30 BÜYÜME BEKLEYEN DE VAR

Hotels at Colliers International'ın MENA direktörü Christopher Lund ise, 2019 yılına hem Mısır'a giden ziyaretçi sayısının hem de turizm gelirinin yüzde 30 oranında artmasını beklediğini ifade eti.

Bu büyüme beklentisinin ardında ülkedeki siyasal istikrarın olduğunu kaydeden Lund, ülke genelinde hem otel fiyatlarının arttığını hem de, başta Afrika Kupası olmak üzere, bazı önemli etkinliklere ev sahipliği yapıldığını dile getirdi.

‘’OTELLERDEKİ FİYAT ARTIŞI TURİZM AÇISINDAN SAĞLIKLI BİR GÖSTERGE’’

Mısır Turizm Federasyonu eski başkanı Elhamy Al-Zayat, Luxor, Aswan ve Kahire'deki otellerin fiyatlarındaki artışın turizm açısından sağlıklı bir gösterge olduğuna dikkat çekiyor.

Mısır'da 2011-2017 yılları arasında her şey dahil otellerdeki gecelik fiyatın 10-12 dolar olduğu belirtilirken, geçtiğimiz yıl fiyatların 17-20 dolara çıktığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre bu rakam, eski fiyatlara yüzde 70 oranında yaklaşıldığını gösteriyor.


Bu Haber 29.01.2019 - 11:06:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.