İşte bayram tatilinde turizm bölgelerinin durumu

İşte bayram tatilinde turizm bölgelerinin durumu

Bayram tatilinin gelmesiyle sahil kesimlerindeki destinasyonlarda otel doluluk oranları yüzde 90’ın üzerine çıktı. Sahil kesimlerindeki dolulukların yüzde 50’sini yerli turist sağlarken, Kapadokya’da daha dengeli bir pazar dağılımı oluştuğu görüldü.


Şuheda Köse – Turizm Güncel

Yüksek sezonun üstüne gelen 9 günlük bayram tatili, destinasyonları hareketlendirdi. Sahil destinasyonlarının tamamında ciddi bir yerli turist hareketliliği yaşanırken, otel dolulukları yüzde 90 seviyelerine ulaştı. Kapadokya’da ise yerli turist yoğunluğunun son yılların en düşük seviyesinde olduğu ifade edildi.

TÜROFED Başkan Yardımcısı Yakup Dinler: Uzun tatil dönemleri Kapadokya’ya yaramaz

TÜROFED Başkan Yardımcısı Yakup Dinler, yerli turist açısından Kapadokya’da son yılların en düşük yoğunluğunu gördüklerini ifade etti. Yabancı turist yoğunluğunun beklenenin üstünde olduğunu kaydeden Dinler, bayram döneminde otel doluluklarının yüzde 50 ile 90 arasında değiştiğini açıkladı.

Kapadokya’da son yıllardaki en düşük yerli turist yoğunluğunu gördüklerini belirten Yakup Dinler, “Kapadokya turizmcilerinin klasikleşmiş bir sözü vardır: Uzun tatil dönemleri, yerli turist açısından Kapadokya gibi kültür turizmi yapılan bölgelere yaramaz. Zira yerli turistler bu tip uzun tatillerde genelde sahil bölgelerini tercih ediyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanmasından sonra bu yıl da aslında yerli turist açısından gelenek değişmedi ve bölgemiz şu ana kadar çok tercih edilmedi. Elbette son dakika ile ilaveler olacaktır fakat bu uzun tatil süresinin üstüne insanımızın alım gücünün ciddi şekilde düşmesi Kapadokya’da son yıllardaki en düşük yerli turist yoğunluğunu görmemize sebep oldu.” ifadelerini kullandı.

“Kapadokya bayramı yerli turistten yoksun bir şekilde geçiriyor”

Kapadokya’nın bu yıl yerli turistten yoksun bir şekilde bayramı geçireceğini ifade eden Dinler, “Bayram döneminde otellerin an itibariyle 9 günlük ortalama doluluk oranları en düşük yüzde 50, en yüksek yüzde 90 seviyesinde. Bu doluluk oranlarında yerli turistin oranı ise yüzde 10 ile yüzde 15 arasında değişiyor, ki bayram dönemlerinde bu oran genelde hep yüzde 50 üstü olmuştur. Maalesef Kapadokya bu yıl yerli turistten yoksun bir şekilde bayramı geçirecek. Öte yandan yabancı yoğunluğu beklenenin çok üstünde devam etmektedir ki bu da uzun bir zaman sonra bölge turizmcisinin yüzünü güldürmektedir. Kapadokya’da her bütçeye uygun otel bulunabilir. Fiyatlar otellerin segmentine ve doluluğuna göre değişiyor. Bayramı Kapadokya’da geçirmek isteyen misafirlerimizi bölgemize bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

ALTİD Başkanı Burhan Sili: Alanya’da 14 Temmuz’a kadar yer yok

Rusya ve Ukrayna pazarlarında yaşanan olumsuzluklara rağmen Almanya ve İngiltere pazarlarının devreye girmesiyle dolulukların arttığına dikkat çeken Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, bayram tatilinin de gelmesiyle 14 Temmuz’a kadar Alanya otellerinde yer kalmadığını açıkladı.

Bayram tatilinin uzamasıyla geceleme sürelerinin de uzadığına dikkat çeken Sili şunları söyledi:

“Rezervasyonsuz gelmeyin”

“Rezervasyonlar 2021 yılına göre çok daha iyi durumda. Özellikle temmuz ayında iç pazarın da devreye girmesi ve bayram tatilinin 9 güne uzaması sebebiyle geceleme süreleri uzadı. Otellerde doluluklar yüzde 100’e ulaştı. 14 Temmuz’a kadar otellerde yer yok. Müşteri memnuniyeti yüksek olan tesislerin tamamı yüzde 100 dolmuş durumda. Bu yüzden daha önce de söylediğimiz ‘Rezervasyonsuz gelmeyin’ sözünü tekrarlamak istiyorum.

“2019’a yaklaşacağımızı düşünüyorum”

Bu sene Rusya ve Ukrayna’da yaşanan olumsuzluklara rağmen, İngiltere, Hollanda pazarlarının devreye girmesi, Orta ve Doğu Avrupa pazarlarından gelen talebin artması bölgede dolulukları önemli oranda etkiledi. Bu senenin sonunda 2021’in çok üzerinde, 2019’a da belli bir oranda yaklaşacağımızı düşünüyorum.

 İç pazarı bizim açımızdan çok önemli. Kriz dönemlerinde bunu çok net bir şekilde görmüş olduk. Dolayısıyla onların da alım gücünü düşünerek, her bütçeye her profile uygun ürünler oluşturduk. Bu şekilde çok ciddi fiyat artışları olmaksızın maliyetlerimizi göz önünde bulundurarak fiyatlar verdik. Yurt dışına da bu şekilde değerlendirerek fiyatlarımız veriyoruz. Bu minvalde bölgede doluluklarımız olumlu seyredecek. “

KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya: Misafirlerin yüzde 50’si yerli

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya da otellerin yüzde 99 oranında oldu olduğunu bu doluluğun yüzde 50’sini iç pazarın oluşturduğunu açıkladı. Kemer’i yoğun bir bayramın beklediğini dile getiren Sarıkaya, “Otellerde doluluklar yüzde 99 diyebilirim.  Bunun yüzde 50’sini iç pazar kapsıyor. Dolayısıyla yoğun bir bayram bizi bekliyor. Avrupa pazarında da hareket vardı zaten. Onlar da rezervasyonlarını daha önceden yaptıkları için otellerde doluluklar hem iç hem de Avrupa pazarı tarafından sağlanıyor. Ağustos sonuna kadar böyle gideceğini tahmin ediyoruz. Yoğunluk nedeniyle yer bulamayan çok kişi var. İlk tercihlerinde yer bulamayabilirler. Onun dışında bölgede misafir bekleyen 3-4 yıldızlı otellerimiz de var. Tahmin ediyorum onlar da bu pazarı yakalayacaklar ve dolulukları sağlayacaklardır.” açıklamasında bulundu.

Maliyetler konusunda sadece yerli turistin değil herkesin zorlandığının altının çizen Sarıkaya, “Uçak bileti fiyatları aldı başını gidiyor. Arabayla gelmek isteyenleri de benzin masrafları zorluyor. Otellerin de maliyetleri arttı. Dolayısıyla daha önce verilmiş olan fiyatlarla maliyetleri dengelemek çok zor. Kaliteden ödün vermek istemiyoruz. Bu nedenle kar marjlarından ödün vermek zorunda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya pazarıyla da ilgili açıklamalarda bulunan Sarıkaya “Rusya pazarı da 2020-2021 düzeyinde gidiyor şu anda. Daha da atışlar olabilir. Kemer’in Rusya’ya bağımlı olduğu düşünülüyor ama Kemer’in zaten bir portföyü vardı eskiden beri. Oteller ihtiyaca göre Rusya pazarına bağlı olmadan Avrupa pazarıyla birlikte de çalışabiliyorlar. Bu bir tercih meselesi. Kim tercih ediyor, kim önce davranıyorsa ona biz kapılarımızı açıyoruz.” dedi.

KODER Başkanı Tacettin Özden: Herkes kendine uygun otel bulabilir

Bayram yaklaştıkça yer bulma sorununun arttığına dikkat çeken Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden de “Otellerde doluluk yüzde 85-95 aralığında. Tamamen dolan oteller de var. Yerli turist oranı otellere göre yüzde 20 ile 70 arasında değişiklik gösteriyor. Otellerin doluluğu artınca fiyatlar da yükseldi. Oteline göre uygun fiyatlı ve yüksek fiyatlı oteller var. Aslında herkes kendine uygun bir otel bulabilir. Bayram yaklaştıkça otel seçeneği de azalıyor. Yer bulma sorunu ortaya çıkmaya başladı. Bu yoğunlukların ekim sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

GETOB Başkanı Mustafa Deliveli: Rezervasyonsuz gelen otel bulamaz

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Balkanı Mustafa Deliveli ise bayram döneminde rezervasyonsuz gelenlerin oda bulma sıkıntısı çekeceği uyarısında bulundu. Bayram öncesine kadar ağırlıklı olarak yabancı misafir ağırlarken bayramla beraber yerli turistin de gelmeye başladığını ifade edeb Deliveli, “Bayramın 9 güne uzatılmasıyla iç pazardan yoğun talep almaya başladık. Özellikle sahil bandındaki denize sıfır 4 ve 5 yıldızlı oteller bayram döneminde tamamen dolu. Arka banttaki otellerde de yoğunluk yaşanıyor. Bayram döneminde rezervasyonsuz gelenlerin oda bulma konusunda güçlük çekeceklerini öngörüyorum. Özellikle sahil bandında tanınmış, nitelikli, 4 ve 5 yıldızlı otellerde oda bulunamamakta.” dedi

“Maliyetlerimiz yükseldi”

Artan maliyetler ve işletme giderleriyle beraber kontrat döneminden bu yana enflasyonun da etkisiyle fiyatlarda artış yapıldığına işaret eden Mustafa Deliveli şunları söyledi:

“Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybı bizim de birçok kalemdeki maliyetlerimiz yükseltti. Bu da fiyatlara direkt olarak yansıdı. İç pazarda son birkaç yıl içerisinde erken rezervasyon alanlar ciddi oranda yükseldi.  Tatile çıkmak isteyenler erken rezervasyon yaparak indirimlerden faydalandı ve fiyat artışlarından kendini korumuş oldu. Otellerimizde ciddi oranda erken rezervasyon müşterilerimiz konaklıyor. Buradan da erken rezervasyonunun öneminin altını çizmek isterim”



Bu Haber 07.07.2022 - 16:06:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.