İşte Antalyalı turizmcilerin 2022 beklentileri

İşte Antalyalı turizmcilerin 2022 beklentileri

Antalyalı turizmciler, Rusya-Ukrayna savaşının gölge düşürdüğü 2022 sezonundan umutlu olduklarını belirtiyor.


En büyük üç pazarından ikisi (Rusya ve Ukrayna) savaş halinde olan Antalyalı turizmciler, yine de yılın geri kalanından umutlu olduklarını ifade ediyor. Sektör profesyonelleri, 2022 yılına dair beklenti ve öngörülerini Hürriyet’ten Ceren Deniz’e anlattı.

Antalyalı turizm profesyonellerinin yıllık hedef ve öngörüleri şöyle:

Antalya’nın 2020’yi 3,5 milyon turist, 2021 ise 9 milyon turistle kapattığını hatırlatan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, önde gelen pazarlarda beklediği performansa ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“İngiltere pazarında 1 milyon rakamına ulaşacağımıza inanıyorum”

“Pandemi sonrası daha dijital kaynaklı ve son dakika rezervasyonlarına dönen bir yapı söz konusu. Şu an 1 Ocak’la 30 Mayıs arasındaki döneme bakarsak Almanya pazarında, 2019 Ocak- Mayıs döneminin yüzde 96’sını yakaladık. Bu sene İngiltere pazarı çok iyi gidiyor, 2019 rakamlarının üzerine çıktık. Şu ana kadar aldığımız veriler ışığında beklenmedik bir durum olmadığı sürece Antalya’da İngiltere pazarında 1 milyon rakamına ulaşacağımızı düşünüyorum. Hollanda’da 2019 rakamlarının yüzde 95’ine ulaştık. Bu sezon gelişme gösterecek bir pazarımız da Polonya. İngiltere’nin yanında bu sene parlayacak pazarların yanında Polonya da gözüküyor. Kazakistan’da da 2019 seviyesini yakaladık. 2022’nin ilk 5 aylık kümülatif verilerine göre biz 2019’un yüzde 74’ünü yakalamış durumdayız. 2022 yılında şunu çok net olarak söyleyebilirim ki Rusya ve Ukrayna haricindeki tüm pazarlarda 2019 yılını yakalayıp bazı pazarlarda üzerine çıkmış olacağız. Her iki pazarda da ciddi gerilemeler var. Rusya pazarı 2019’un yaklaşık yüzde 75 altındayız. Pandemi dönemine göre daha rahat bir sezon geçiriyoruz fakat Karadeniz’de yaşadığımız çatışmadan dolayı 2019’un altında bir rakamla sezonu kapatacağımızı görüyoruz.”

Kaan Kavaloğlu: Bu sene 2021’i yakalamak başarı olur

Limak Otelleri Turizm Grup Başkanı Kaan Kavaloğlu ise Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin farklı boyutlarda olduğunu belirtti. Yüzde 10 kayıpta olan otellerin de, yüzde 50 kayıpta olan otellerin de olduğuna dikkat çeken Kaan Kavaloğlu, “Bu iki pazarla yoğun çalışmamıza bağlı olan bir husus bu. Avrupa pazarında da bu yıl, pandemi öncesi 2019 rakamlarına ulaşamadık. Bu yıl en güvendiğimiz pazarlardan biri İngiltere’ydi. Sonuç beklediğimiz gibi oldu. İngiltere pazarı yükselişte gözüküyor. Ama Antalya’nın özellikle en doğusu ve en batısı Rusya-Ukrayna geriliminden çok kötü etkilendi. Bu bölgeler aynı zamanda bizim pazar çeşitlendirmesini çok yoğun yapamayan bölgelerimiz. Bu sebepten krizden çok ağır etkilendiler diyebiliriz. Sezonun başında 13-14 milyon arasında bir beklentimiz vardı. Şimdi ise geçen seneyi yakalarsak başarılı sayacağız kendimizi. Geçen sene 9 milyon 100 bin turist rakamına ulaşmıştık. 2022’de bu rakama ulaşmayı başarı sayıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cengiz Haydar Barut: İngiliz turist Ege’den Akdeniz’e kaydı

Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut da, yaşanan tersliklere rağmen Side’de işlerin çok kötü olmadığını belirtti. Side’nin Avrupalılar tarafından da tercih edilen bir destinasyon olduğunu kaydeden Barut, “Misafir profilinde Avrupalı da olduğu için bu sene de Kovid’den sonra İngiliz pazarı Side’de yükseliyor. Side savaştan en az etkilenen bölgelerden bir tanesi. Türk misafir portföyü de gelişmiş. Alman turistin de Türkiye’deki en çok tercih ettiği bölge. Yıllardır bölgenin İngiliz pazarına yatırım yapmasıyla bu pazarda da Ege’den ciddi olarak Antalya’ya kaydı. Bölgede de bu pazardan en çok faydalanan bölge Side. Orta Avrupa ve İskandinav turistin de sevdiği bir destinasyondayız. Biz bu bölgede turist sayısı olarak 2019 yılının üzerine çıkacağız. İnşallah savaş şartları normale dönerse seneyi güzel rakamlarla kapatırız. En kötü zamanda Rusya’dan Antalya’da 1 milyona yakın turist geldi. Bu yıl gündemde savaş olmasaydı beklentimiz 5 milyon Rus 2 milyon Ukraynalı yolcuydu. Türk Hava Yolları’nın destekleri, acentelerin bulduğu birtakım çözümlerle bu pazarlarda savaşa rağmen başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bu yılki temennimiz Antalya’ya tüm pazarlarda 16 milyon, Rus pazarında ise 3 milyon turistin gelmesi, umarım ulaşırız." diye konuştu.

Volkan Yorulmaz: Bu yıl yüzde 100 doluluklarla gidemiyoruz”

Kemer Yöresel Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkan Yardımcısı Volkan Yorulmaz, turizmde gidişatın göreceli olduğunu ifade etti. Her işletmenin farklı bir gerçekliği olduğunu söyleyen Yorulmaz, “Alternatif pazarlarda hareket var. Avrupa özelinde İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan gibi pazarlarda hareket görüyoruz. Bu yıl yüzde 100 doluluklarla gidemiyoruz. Ama zamanında başka pazarlara yatırım yapmış olan tesislerde bir doluluk mevcut. Almanya, Hollanda gibi önemli pazarlarımızda da ciddi ciddi artışlar var. Yaz sezonuyla birlikte uçaklar yaz kapasitesine geçiş yaptı, sezon boyunca bu hareketin sürmesini bekliyoruz. Bu sene pandemi dönemi rakamlarının üzerine çıkabileceğimizi söyleyebiliriz."

Burhan Sili: Tüm planlar revize edildi

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, yüksek beklenti ile girilen 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle planların revize edildiğini bildirdi. Sene başındaki beklenti doğrultusundan turistin gelmeyeceğini kaydeden Sili, “Geçen sene sektörü Rusya Ukrayna ve iç pazar ayakta tuttu. Bu sene Avrupa, iç pazar ve olabildiği kadar Rus ve Ukrayna pazarlarıyla operasyonu döndürmeye çalışacağız. İngiltere ve geçen sene hiç açık olmayan Hollanda pazarı bu sene açıldı. Orta Avrupa’da bir artış var. Ama her ne olursa olsun, turizm barış ortamı istiyor. Savaş sonlanmadan işin normale dönmesi de çok mümkün gözükmüyor. Sektör olarak bu seneyi bir şekilde geçirip önümüzdeki seneye kayıpsız girmeye çalışacağız. Biz 2019 senesinde 16 milyona yakın bir turist sayısına ulaşmıştık. 2020’de pandemi etkisiyle Alanya ve Antalya’nın tüm turizm merkezlerinde toplam 3.5 milyonda kaldık. Ama 2021’de tekrar 10 milyon turist rakamını yakaladık. Bizim bu sene hedefimiz 2019 rakamlarına ulaşmak idi. Ancak savaş ve pandemi kaynaklı ekonomik kriz birçok pazarda erozyon yarattı. Bu şartlarda net bir hedef koyamasak da yükselen pazarların üzerine eğilip bu yılı en yüksek fayda ile kapatacağız.” dedi.



Bu Haber 14.06.2022 - 08:28:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.