İstanbul taksileri ile ilgili önemli detay: Tam 3,2 milyar TL...

İstanbul taksileri ile ilgili önemli detay: Tam 3,2 milyar TL...
İBB Meclisi İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı, İstanbul’daki taksilerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

İBB Meclis gündemine tartışılan İstanbul’daki taksi sorunuyla ilgili İBB Meclisi İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı’dan önemli saptamalar geldi.

Sözcü gazetesinden özlem Güvenli’nin haberine göre İstanbul’da 17 bin 395 taksinin, 5-6 galericinin yönettiğini belirten Sarı “Sorun şoförlerde de plaka sahiplerinde de değil. O galericiler yılda 3.2 milyar TL’lik bir finansmanı yönetiyor. O grupların etkisi ile plaka sayısı artmıyor. O galerici firmalar olmasa bu sıkıntıları yaşamayız” dedi.

İBB'nin İstanbul'a bin yeni taksi teklifi 9. kez reddedildi

20 bin korsan taksi var

Sarı, “İstanbul'da 1986 yılından beri taksi sayısı neden artmamış? Çünkü 20-25 bin korsan taksi boşluğu dolduruyor. Resmi taksi sayısı 17 bin, ama gerçekte 40 bine yakın taksi var İstanbul'da. Korsan taksilerde ne olup bittiğini kimse bilmiyor. Yapısı değiştirilen UKOME nedeniyle seçilmiş İBB yönetimi ulaşım ile ilgili özgürce karar alamıyor” dedi.

Taksi sistemi nasıl çalışıyor?

İstanbul'da taksi sisteminin nasıl çalıştığını anlatan Sarı şunları söyledi:

* 17 bin 395 plakanın çoğu 6-7 kişiye bölünmüş durumda. Buna ‘bijon kardeşliği', ‘tekerlek kardeşliği' deniyor. Onlar aylık 7-8 bin liralık bedel karşılığında, plakalarını 5-6 firmadan oluşan galerici sistemine pazarlıyor. Galericiler de 7 bin liraya plaka sahiplerinden aldıkları plaka hakkını, 18 bin liraya 2 şoförlü sistemlere kiralıyor.

* Siz özel sektörde hiç böyle karlı bir sistem görünüz mü? İşin püf noktası burada. Esas sıkıntı plaka sahipleri değil. Yıllarca evvel yatırdıkları paraların karşılığını bir şekilde almalılar. Sıkıntı yaratan şoförler de değil.

* Bizim işaret ettiğimiz, sizlerin de mutabık kalacağınız 5-6 firmanın piyasayı yükseltmesi. O galerici firmalar olmasa bu sıkıntıları yaşamayız. Galeriler yılda 3.2 milyar TL'lik bir finansmanı yönetiyor. O grupların etkisi ile plaka sayısı artmıyor.

“5-6 firmayı herkes sorgulamalı”

Sarı, dünyada taksi sorununun şirketleşerek çözüldüğünü ifade ederek “Taksiciler odası başkanına da kooperatif kurmalarını önerdim. Şoförlerin sahibi yok, kendi başlarına 12 saat çalışıyor. Yüzde 80'i psikolojik sorun yaşıyor. İstanbul trafiğinde o kadar saat araç sürüp normal kalamazsın. Zaten bunu da yaşanan hadiselerde görüyoruz. Bu sistemde ezilen hem plaka sahipleri hem şoförler. 5-6 firmayı herkes sorgulamalı” dedi.

“Dünyada 20 yıl önce çözüldü”

Dünyada bu sorunların 20 yıl önce yaşadığını ve çözdüğünü aktaran Sarı “İstanbul'da 15 milyon 677 bin nüfusa 17 bin 395 taksi var. Londra'da 8 milyon 900 binlik nüfusa 20 bin taksi var. New York'ta 8 milyon nüfusa 13 bin 587 taksi var. Paris'te 6 milyon 700 bin nüfusa 18 bin 524 taksi var” bilgilerini paylaştı.



Bu Haber 09.11.2021 - 10:36:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.