İstanbul Schipol'ü geride bıraktı, yolcu artışında lider Antalya

İstanbul Schipol'ü geride bıraktı, yolcu artışında lider Antalya
Avrupa havayolu trafiğinin yüzde 88’inden fazlasını temsil eden toplam 244 havalimanın verilerini kapsayan ACI Avrupa Havaalanı Trafik Raporu Ekim ayı 2018 verileri açıklandı.


TurizmGüncel - Dış Haber

Avrupa havalimanı ticaret derneği ACI Europe’un ekim 2018'e ait trafik raporu yayınlandı. Ekim ayı içerisinde, Avrupa'da ortalama yolcu trafiği, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında artış gösterdi. 

AVRUPA BİRLİĞİ İÇİNDE EN BÜYÜK ARTIŞ VİYANA VE LÜKSEMBURG’DA

AB havalimanlarındaki en önemli artış Avusturya ve Lüksemburg havalimanlarında görüldü. Nedeni Viyana ve Lüksemburg’dan yapılan bütçeli uçuşların artması.

Doğu Avrupa ülkelerindeki havalimanları çift haneli büyüme kaydetmeye devam ederken Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra İrlanda, Portekiz ve Finlandiya havalimanları da Ekim ayında kendi ortalamalarının üzerinde bir artış gösterdi.

BAZI HAVALİMANLARI ORTALAMALARIN GERİSİNDE KALDI

Havalimanı trafiğinde düşüş kaydeden tek ülke ise, gelen yeni vergi düzenlemeleri ve yerel para birimindeki değer kaybı nedeniyle İsveç oldu. Belçika’daki hava trafiği ise Brüksel havalimanındaki yer hizmetlerinde yaşanan problemler nedeniyle yüzde 0.9 gibi ufak bir büyüme kaydedebildi.

Buna karşılık İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Kıbrıs havalimanları ise vergiler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, havalimanı kapasitelerindeki kısıtlamalar ve Kobalt Air’ın iflas etmesi sebebi ile düşük bir performans sergiledi. 

TÜRKİYE’DEKİ DURGUNLUĞA RAĞMEN YÜKSELİŞTE

AB dışında kalan havalimanlarında ise, Türkiye’deki iç hat uçuşlarda yaşanan durgunluğa rağmen yüzde 7.2 oranında bir artış görüldü. Ukrayna, Gürcistan, Belarus ve İzlanda özellikle Kiev, Tiflis, Minsk ve Keflavik uçuşları ile etkileyici bir büyüme kaydederek zirveye çıktı.

ATATÜRK HAVALİMANI SCHIPHOL HAVALİMANINI GERİDE BIRAKTI

Yolcu trafiği dinamiği Rusya'da İsrail tarafından bastırılırken Norveç az bir uçuş trafiği seyretmeye devam etti.

Ekim ayı verilerine baktığımızda Avrupa’nın en iyi beş havalimanı Avrupa ortalamasının altında kalırken Paris - CDG yüzde 5.7, Frankfurt ise yüzde 5.2 oranındaki artış ile zirveye yükseldi. Londra - Heathrow havalimanı ise kapasite yetersizliği nedeniyle önemli bir büyüme kaydedemezken, İstanbul - Atatürk havalimanı Amsterdam - Schiphol havalimanını geride bırakarak yüzde 3.5 oranında büyüme sergiledi.

ANTALYA BİRİNCİ SIRADA

Yıllık yolcu ağırlama kapasitesi 25 milyonun üzerinde olan havalimanları arasında yüzde 25.9’un üzerinde bir artış kaydeden Antalya AYT, Moskova SVO’yu geride bırakarak zirveye yerleşti.

YILLIK YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ 10 İLA 25 MİLYON ARASINDA OLAN HAVALİMANLARI

Yıllık yolcu taşıma kapasitesi 10 ila 25 milyon arasında olan havalimanlarında ise yüzde 31,9’luk bir artış ile Berlin ilk sıraya yerleşirken, yüzde 24,6 ile Moskova VKO ikinci, yüzde 18,2 ile Viyana üçüncü, yüzde 15,2’lik artış ile St. Petersburg üçüncü sırada yer aldı.

YILLIK YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ 5 İLA 10 MİLYON ARASINDA OLAN HAVALİMANLARI

Yıllık yolcu taşıma kapasitesi 5 ila 10 milyon arasında olan havalimanlarına ise yüzde 26,5 oranındaki artış ile Sevilla zirveye yerleşti. Sevilla’yı yüzde 16,6 ile Riga, yüzde 16,3 ile Keflavik, yüzde 15,2 ile Palermo ve yüzde 14,3 ile Krakow takip etti.

YILLIK YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ 5 MİLYONDAN AZ OLAN HAVALİMANLARI

Yıllık yolcu taşıma kapasitesi 5 milyondan az olan havalimanlarında ise ilk sırada yüzde 97,96’lık artış ile Targu-Mures yer alırken onu yüzde 300 ile Taranto, yüzde 96,1 ile Bourgas, yüzde 89,2 ile Treviso ve yüzde 77,8 ile Kutaisi takip etti.



Bu Haber 12.12.2018 - 09:22:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.