İşsizlik maaşı şartları değişiyor

İşsizlik maaşı şartları değişiyor

İşsizlik maaşından yararlanmak için şartların iyileştirilmesi meclis gündeminde bulunan kanun teklifleri arasında yer alıyor. Öngörülen düzenleme yürürlüğe girerse 12 bin 500 kişinin işsizlik ödeneğinden yararlanması bekleniyor.


Sözcü’den Sezgin Özcan’ın haberine göre, işsizlik sigortasından yararlanma şartlarının ağır olması sebebiyle işsiz kalanların sadece yüzde 10-11’lik kesimi işsizlik ödeneğine erişebiliyor. 

İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. 

NELER DEĞİŞECEK?

Öngörülen düzenleme ile işsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için aranan, iş sözleşmesinin sonra ermesinden önceki son 120 gün kesintisiz prim ödemiş olma şartı esnetiliyor.

Bu düzenleme ile iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olma şartı yerine, iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılması, devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumunun ortadan kaldırılması öngörülüyor.

Dolayısıyla, son 120 gün Sosyal Güvenlik Kurumu’na eksik gün bildirilmesi durumunda da işsizlik sigortasından yararlanılabilecek.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

İşsizlik ödeneğinin miktarını kişinin son dört aylık prime esas kazançları belirliyor. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ıdır. 

Buna göre 2018 yılı için en düşük aylık işsizlik ödeneği tutarı 805 lira 25 kuruş, en yüksek aylık işsizlik ödeneği tutarı ise bin 611 lira 28 kuruş oluyor.



Bu Haber 21.12.2018 - 10:19:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.