İşsiz kalan turizm çalışanlarından sektöre ve Bakanlığa çağrı

İşsiz kalan turizm çalışanlarından sektöre ve Bakanlığa çağrı
Sezon başladığında otellerde iş başı yapmayı bekleyen binlerce turizm çalışanı, koronavirüs nedeniyle iş başı yapamadığı gibi, binlerce turizm çalışanı da işini kaybetti. Bu çalışanların büyük bölümü ise ne kısa çalışma ödeneğinden ne de işsizlik maaşından faydalanabiliyor. Bir bildiri yayınlayarak sektöre çağrı yapan turizm çalışanları, ‘’Aynı gemide olduğumuzu gösterin’’ diyor. Turizm işçileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olaya duyarsız kalmamasını istiyor....

TurizmGüncel

Koronavirüs salgınının en büyük darbeyi vurduğu turizm sektörüde, sezonluk olarak çalışan veya işten çıkarılan işçiler zor durumda olduklarını belirtiyor. Hazırladıkları bir bildiriyle turizm camiasına seslenen otel çalışanları, şimdiye kadar ne Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, ne CİMER’den, ne sektör örgütlerinden ne de sendikalardan bir yanıt alamadıklarını belirtiyor.

''Bize destek olun''

Grubun katılımcılarından Hüseyin Küçük, sahil şeridindeki tesislerde çalışmayı bekleyen binlerce turizm işçisinin zor durumda olduğunu belirtti. Küçük, ‘’Ben turizm çalışanı olarak 10 yıldır Antalya-Alanya’da ikamet ediyorum. Geçen yazdan beridir çalışamıyorum. Kiramızı, mutfak giderlerimizi, çocuğumuzun masraflarını, elektriğimizi, suyumuzu nasıl karşılayacağız? Biz sezonluk çalışan turizim emekçileriyiz. Ne olur bizlere destek verin.’’ ifadelerini kullandı.

''İşsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği alamıyoruz''

Yüksel Yılmaz isimli turizm çalışanı ise, sezonluk çalışanların ve işten çıkartılanların işsizlik maaşı ya da kısa çalışma ödeneği alamadığına dikkat çekti. Yılmaz, ''Sezonluk çalışında 3 yılda 600 gün dolmuyor. Üstelik bunun son 120 gününün son iş yerinde çalışılması ve bu iş yerinin sizi işten çıkarmış olması gerekiyor. İstifa ettiğinizde veya askıda olduğunuzda o da gidiyor. Şu anda esnetildi ama bize o da fayda etmiyor, çünkü kışın çalışmadık. Kışın zaten çalışmayıp sezonu bekleyen bir kitle ortada kaldı. Bunu duyurmak istiyoruz. Bakanlığın bizimle ilgili olarak devreye girmesini bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.

''Oteller kapatıldı, yüzümüze bakmaz oldular''

Umut Aksoy: ''Malumunuz üzerine virüs belası bulaştı. Hayatımız felç oldu. Antalya'da yaşıyorum. Turizm işiyle uğraşıyor(dum) virüs belası yüzünden hayatım felç oldu. Antalya'da yaşayan biri olarak yazıyorum. Evli 1 çocuk babasıyım. Orta gelirli bir vatandaşım. Evim kira giderlerimiz çok. Biz turizmciler olarak mağduriyetimizi duyurmaya çalışıyoruz. Otel sahipleri hepimizi kapının önüne koydu. Otelde misafirler varken hepimiz otel sahipleri için çok iyiydik. Eee ne oldu? Şu anda oteller kapatıldı patronlar yüzümüze bakmaz oldu. Yazık ki çok yazık... Elbet bir gün inşallah virüs belası bitecek o zaman bizim yüzümüze nasıl bakacaklar? Buradan otel sahiplerine sesleniyorum. Düne kadar otelinize gelen misafirler varken bizler iyi personeldik peki şimdi siz neredesiniz? Kötü gün bugünse, siz bugün neredesiniz?''

''Evimi Osmaniye’ye taşımak zorunda kaldım''

Emre Perpil: Bir turizm çalışanı olarak mağdurum. Kıştan bu yana en az 5 aydır boştayım. Tam da sezon açılacak işimize başladık ve çalışıyordum. Derken 10 gün sonra işten kovuldum ve koronavirüs yüzünden maddi yönden sarsılmaya başladım ve her gün bu durumu gözden geçirerek hasta olmaya başladım. Çünkü hiç bir yerden bir çare bulamıyordum. İs başvurusu yapmadığım sektör kalmadı. Yeter ki çalışayım evime bir şekilde ekmeğimi getirebileyim diye. Ama olmadı. Çok şükür bu yıl işsizlik maaşım denk geldi o biraz olsun kurtardı bizi. Ancak o da bitiyor artık. Ben de bunun üzerine evimi memleketim Osmaniye’nin Kadirli ilçesine babamın evine taşınmaya karar verdim. Bir şekil karnımız doyar belki de bu şekilde diye düşündüm. Benim bir şekilde bir yere sığınma şansım vardı. Peki hiç bir yere sığınma şansı olmayan insanlar ne yapacak?

''Beş kişilik aileyiz, dördümüz turizmde çalışıyor''

Nihat Bahçel, ‘’Beş kişilik bir aileyiz. Evimizde 4 kişi turizm sektöründe çalışıyor. Mart ayında işbaşı yapamadık, mağdur durumdayız. Sesimizin duyulmasını istiyoruz’’ derken, Fatma Gider ise, ‘’Oğlumla yaşıyorum. Oğlum üniversite okuyor. Kıştan bu yana çalışmıyorum. Evim kira, faturalarım ve borçlarım artıyor. Böyle giderse oğlum okulu bırakacak, iş bulabilirse o çalışmaya başlayacak.’’ diyerek yaşadığı sıkıntıları dile getiriyor.

''İşitme cihazımın pilini alamıyorum, mecburen köye döndüm''

Havva Yunt: Ziraat teknikeriyim. Devlet atamayınca turizme girdim ama sezonluk olduğu için mart ayında da koronavirüsünden dolayı başlayamadık... İşitme cihazları kullanıyorum. Pilleri çok pahalı devlet o konuda bana yardım yapamıyor... Şartlar çok ağır kredi ödeme ile almıştım virüsten dolayı onu da ödeyemedim. Bence koronadan öleceğime açlıktan öleyim benden daha ağır olanlarda var. Çocuğu kirası şu bu derdi. Mecburen köye geldim şartlarımız ağır.

''Duygu sömürüsü yapmıyorum, çıkmazdayım''

Kemal Tümkaya: ''2019 2020 yıllarında bulunduğumuz süreç belli. Koronavirüs tüm dünyayı etkisi aldığı gibi maalesef ülkemizi de etkisi altına almış bulunmakta. Lakin biz turizm çalışanları olarak özellikle sezonsal çalışan emekçi arkadaşlar için herhangi bir bütçenin gündeme gelmemesi bizim mağduriyetliğimizi ve umutsuzluğumuzu daha bir arttırmakta. Bizim sorunlarımıza kim ortak olacak? Ben evli 2 çocuk babası ve evi kira olan bir vatandaşım. Evde kalmak mesele değil ama ben sabah kahvaltısında çocuklarıma peynir koyamaz hale geldim. Bu duygu sömürüsü olarak anlaşılmasın sadece çıkmaz bir haldeyim''

''Turizm Bakanlığı bizi gözardı etmesin''

Muharrem Deniz: Malum ülke genelinde yaşanan zor günlerde biz turizm işçileri daha zor günler yaşamaktayız. Normal zamanlarda bile sadece 5 ya da 6 ay çalışıyorken şimdi hiç çalışamıyor ve evimize bakamıyoruz. Bu zamana kadar ne devletten ne de bir sosyal yardımlaşma derneklerinden yardım almadığımız için şu an yapılan yardımlardan da yararlanamıyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz, sadece devletin özellikle Turizm Bakanlığı'nın bizi göz ardı etmemesini istiyoruz. Ben bu sezon sadece 4 gün çalışabildim. Eşim yeni doğan çocuğumuza baktığı için o da çalışamıyor. Biz bir şekilde kendimizi idame ettirmeye çalışıyoruz ama küçük bebeğimiz onun mama ve bez masrafları var sesimizi duyurmaya çalışıyoruz lütfen yardımcı olun.

''1999 depreminde tüm ailemi kaybettim''

Raziye Taykara: Ben sezonluk olarak otellerin mutfaklarında ve pastanelerinde usta olarak çalışıyorum. Benim hiçbir gelirim yok. 1999'da turizm bozuktu Marmaris'ten İstanbul'a, ailemin yanına gelmek zorunda kaldım. Çünkü o yıl da turum bozuktu. 17 Agustos1999 depremini yaşadık. Tek kurtulan ben oldum, ailemi depremde kaybettim. Ogun bugün hayatla mücadele veriyorum. Çok zor şartlardayım. Turizmde bu virüsten dolayı tüm oteller kapandı. Ben sezonluk emekçiyim daha hiç işe bile başlamadım.

''Sezon açılmasını evladı ile bekleyen 42 yaşında anneyim''

Sema Kubat: Malum salgından dolayı tüm dünya ülkeleri etkilendi fakat biz turizmciler zaten 6 ay en fazla 8 ay çalışan kesimleriz. Sahipsiz, gel deyince giden işim bitti dendiği zaman gönderilen, aslında ülkeye büyük katkı sağlayan ama görülmeyen işçileriz. Diğer sektörlerde emekli olabilmek için 12 ay prim yatarken bizde öyle bir şey söz konusu olamaz bile. Ben 42 yaşında sezon açılmasını 3 tane evladı ile bekleyen bir anneyim. Neden turizm çalışanı bu kadar sahipsiz? İş veren 3 kuruş tazminat vermemek adına askıda bekletiyor. Bu nedenle bir çoğumuzun işsizlik maaşı hakkı olmuyor maalesef. Ha bir de ille de alacağım derseniz eğer, mahkeme yolu var. O mahkemeden sonra iş bulamamak var. Her işveren soruyor 'herhangi bir iş yeri ile mahkemelik oldun mu’ diye soruyor. Diyeceğim o ki turizm yok biz ne olacağız primlerimiz ne olacak.

Turizm çalışanlarının kamuoyuna yaptığı açıklama ise şöyle:

Bizler turizm çalışanlarıyız, bir çoğumuz sektörün kanayan yarası olan "sezonluk" çalışıyoruz, şu an boştayız veya ücretsiz izindeyiz, son çıkan "kısa çalışma ve işsizlik ödeneği"nden esnetilmiş olsa bile yararlanamıyoruz.

Hepimiz sezon başı iş başı yapmayı beklerken devletimizin "evdekal" çağrısına kış aylarından beri uyuyoruz.

Turizm camiasında ki Tüm basın kuruluşlarını, köşe yazarı ve gazetecileri.

Sektörde faaliyet gösteren meslek gruplarını, dernek ve federasyonlarını.

Tüm Otelciler birliklerini.

Tüm acente ve tur birliklerini.

Sektörün önde gelen duayen yöneticilerini.

Her şey bittiğinde; "kaldığımız yerden hep berber devam etmek için" , elinizi taşın altına koymanızı istiyoruz.

Devletimizin ilgili tüm kurullarını harakete geçirmek için, sesimizi duyurmanızı, bekliyoruz.

Bizlere "aynı gemide" olduğumuzu göstermenizi istiyoruz.



Bu Haber 31.03.2020 - 18:02:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ferdi çakır 26.01.2021 - 11:31

    Turizmde sezonluk çalışan işciyim ama şu gerçek unutuluyor bu salgından gerçek anlamda zarar gören biz turizm çalışanları yız hem bir yıldır işsiz kaldık hem devletin kısa çalışma ödeneğinden kimi miz yararlandı kimimiz yararlanamadı askıya alındık ne kısa çalışma ne işsizlik maaşı alabiliyoruz çünkü askıda altif çalışıyor gözüküyoruz hani nerde çalışıyoruz nerden maaş alıyoruz yazık günah kısacası bizleri ölüme terkettiniz.

  • Erkan tümer 06.12.2020 - 05:22

    Maaşı almadan bordradan kesilen para kimin bogazından geciyorsa haram zıkkım olsun. Turizim gelirini hesaplıyan hükümet işçilerine bu kadar değer biçiyor. Hayatta kalmayla sınanıyoruz kirami ödeyemedim esyalarımı sattım olmaz olsun böyle dünya

  • Ali duru 19.04.2020 - 12:52

    Biz zaten 6 aydır çalışmıyoruz tam sezon başlayacak calisacagiz dedik olmadı şimdi 6 ay da yazaten sezonunu kaçıracagiz sonra 6 ay da kiş sezonu var toplam da 18 ay işsiziz ve hiç bir destek ten yararlanamayacagiz son 2 yılınï turizm ci olarak geciRmis toplam da 300 gün sigorta primi yatmış biz çalışanlara da bir destek vermenizi bekliyoruz....

  • Gülşen KÜRÇER 04.04.2020 - 06:57

    Ailecek bizde sezonluk işçiyiz şuanda hepimiz işsiz evdeyiz ne yiyip ne içeceğiz sözde devlet paketler sundu ama bizlere yarayan hiç bir şey yok turizimciyi düşünen yok ölen ölsün kalan sağlar bizimdir diyor

  • Halil ibrahim bağ 03.04.2020 - 05:30

    Tüm yorumlar o kadar haklı ki söylenecek hiç birşey kalmamış gerçekten turizm çalışanları adına hiç birşey yok ne yapacağımızı bilmiyoruz evde kalıyoruz ama çalıştığımız yerler açılmadı en azından tekrar açılana kadar maddi bir yardım istiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor bilen varsa ne olur yazsın buraya takipte kalıcam

  • Semih bildirici 03.04.2020 - 11:59

    İşsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği alamıyoruz lütfen yardım Semih Bildirici isimli turizm çalışanı ise, sezonluk çalışanların ve işten çıkartılanların işsizlik maaşı ya da kısa çalışma ödeneği alamadığına dikkat çekti. Semih ''Sezonluk çalışandan 3 yılda 600 gün dolmuyor. Üstelik bunun son 120 gününün son iş yerinde çalışılması ve bu iş yerinin sizi işten çıkarmış olması gerekiyor. İstifa ettiğinizde veya askıda olduğunuzda o da gidiyor. Şu anda esnetildi ama bize o da fayda etmiyor, çünkü kışın çalışmadık. Kışın zaten çalışmayıp sezonu bekleyen bir kitle ortada kaldı. Bunu duyurmak istiyoruz. Bakanlığın bizimle ilgili olarak devreye girmesini bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.

  • Ahmet Fidan 02.04.2020 - 01:55

    havalimanında çalışıyordum bu virüs yüzünden 2 gün önce bende dahil sezonluklardan 20 kişiyi askıya aldılar.Kısa çalışma ödeneğinden bizde yararlanmak istiyoruz.Şuan zor durumdayız herkes zor durumda lütfen bununla ilgili birsey yapın .

  • Sönmez Selçuk 02.04.2020 - 09:55

    Turizm alanında,birçok işletmede idarecilik yaptım ve bu Sektörde beni tanıyanlar vardır.Siz meslektaşlarıma tavsiyem,Diske bağlı bir Sendikaya vakit geçirmeden üye olmanızdır.Birlik olursanız,söz ve hak sahibi olursunuz..Hak verilmez,alınır unutulmaz işçi duruşudur...Başarılar sizlerle olsun...!

  • Ruslan Nematov 02.04.2020 - 03:42

    Bizler de yabancı personel olarak keçen sene kasımdan evdeyiz. Sezon başladı ama oteller bomboş, iş yok. Bunun kirada olanı var, borcu olanı var. Oteller en azından böyle günlerde çalişanlarına destek çıkmalı. Çünki bu geçici bir sürec, şimdi birlik olma zamanı. Zaten işler yoluna düşdüyünde oteller bunun 5-10 katını çıkaracak, tabii ki biz çalışanların sayesinde. Lütfen duyarlı olalım.

  • İdris Akdeniz 02.04.2020 - 12:39

    Biz Turizm İŞler çok maduruk biz Turizm bir mali destek verimesin istiyoruz

  • Meltem dorudogan 01.04.2020 - 10:43

    Turizmde eşimle birlikte transfer yapıyorduk.evimizi sattık kiraya çıktık ve bir araç aldık.bu araçla transfer yapıyorduk.şimdi sektör kapalı havaalanı kapalı devlete her ay vergimi ödedim.sezonu beklerken tamaman işsiz kaldık. Ne yapacağımızı şaşırdık allah hepimizin yardımcısı olsun.

  • Emel tekin 01.04.2020 - 10:38

    Bugune kadar hıc turizmde calısanların dusunulmedı ne Maas baglanmak nede yardım edildi sezon kısa kimilerine 12 ay calısıyor bizlerde devletımızden yardımcı olmasını istiyoruz hepımızınde gecındırmekte oldugumuza ailesi cocuklar ve elektrik su kirası var bızler suanda calısıyorum kırana vırıs yuzunden bankalar ev sahipleri ektırılk su ne yapacaz artık olumu ile goze alan arkadaslar imiz var bizlerde ogle yapalım istiyorsunuz devletinde bizleri dusunme sını istiyoruz cocuklarım bile ne yardım bile edilmiyor t, c vatandadıyız maalesef dıs devletlerde ulkerıne vatandasına bakın hizmet ayaklarına kadar gidiyor bırakın gitmeyi bize evde kalın cıkmayız afedersiniz bızler ne yapalım bırbırızımızı yiyelim soruyorum sizlere biran once turizim ı islerin calisan kısma da yardımcı olmanız gercekten cocukısıler intiharın esıyıne gelecek yakında bende dahi bunun sorumlusunu kabul edebilecek isiniz bakanım

  • Semine Tuncer 01.04.2020 - 08:01

    Bende sezonluk turizm çalışanı olarak gözüm kulağim mart ayinda açilacak sezondaydı simdı sezon yok iş yok bizler ne olacağız.durumu çok kötü olanlar var Ben şanslıyım tencere kaynıyor ama evine kuru ekmek götürmekte zorlananlar var inşallah ülkemiz bu illeti en kısa zamanda atlatır ozamana kadar bu turizm işçilerini kendi kaderlerine terketmeyin sesimizi duyurmamiza yardimcı olun.

  • Leyla doğan 01.04.2020 - 01:12

    Trizim sektöründe 7 yıldır görev almaktayım kat şefinin. Hükümetin işsizlik örneğinden yararlanamıyoruz. Lütfen bize de bi el uzatın

  • Orhan Şencan 01.04.2020 - 12:07

    Umarım bu illet belayı, Ülke olarak tez zamda atlatırız. Sizleri kendi yerime koyuyorum; o halde bile bunalıma giriyorum. Bu olay bize şunu gösterdi: örgütsüz olduğunuz sürece bu tür olaylar hep yaşanacaktır. Bu nedenle örğutlü olalım çalışma koşullarımız ,alacağımız ücretleri işverenin insafına değil ; örğütlü olduğumuz herhangi bir sivil toplum kuruluşunun (sendika olabilir) sizin adınıza pazarlığı yapabilir. Geliriniz yoksa eğer bulunduğunuz yerdeki Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlügü'ne müracaat edebilirsiniz. Herkese kolaylıklar ve Iyi günler diliyorum.

  • Soner çaylı 01.04.2020 - 11:18

    Turizm sektörünün ülke ekonomisine büyuk katkısı olan bir sektör,ama gel görülü bu sektörde çalışanların halide ortada.her sıkıntılı süreçte turizm çalışanlar etkileniyor ve bu sıkıntılı süreçlerde çalışanlar için hiçbirşey yapılmıyor yıllardır. milyonlar kazanıyor otel sahipleri.ama yüzde doksanı bu zor günlerde kazancının bir kısmını personelim işsiz kalmaması için harcayın demiyor.aslında bu konu uzun konuşulacak tartışılacak bir konu.artık çalışanlar turizme güvenmiyor.herkes memleketine göç ediyor.bu durum ilerde kalifiye personeli bırakın normal bi personel bile bulamayacaklar.bu ülkede iş işten geçince önlemler alınıyor.hiç umdum yok ama inşallah değerimiz anlaşılır.bide turizm bakanı nerlerde gören varmı....yazık çok yazık bu çalışanlara yapmadığınız şeyler çok ayıp sayın bakanım????

  • PERVİN AKSOY 01.04.2020 - 08:38

    Bende turizm sezonluk aşçı olarak çalışmaktayım malum issiz kaldım ama ne yazık ki işsizlik ödeneği almaya hak kazamadım çaresizim

  • Ali Daldan 01.04.2020 - 02:01

    Bende süresiz ücretsiz izne çıkarıldım kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneği alamıyorum.10 gündür evdeyim evliyim 2 çocuk babasiyim ne yapmamı bekliyorlar açlıktan mı ölelim heryere yardım paketi nakit ihtiyacı verildi veriliyor. Reklamı yapıyorlar egolarını tatmin adiyorlar biz bu yardımları neden görmüyoruz. Acaba yetkilileri görevlerini yapmalarını sesini duyura yanların sesini duymalarını istiyorum lütfen.

  • Ahmet aslan 01.04.2020 - 01:22

    Turizm bakanimiz resmen uyuyor Yapması gereken Geçen Yıl turizmde otellerde çalıştığını belgeleyen herkese 3 ay iskur maaşı 2300 tl para vermekti otelde çalışanlara 100/60 garanti kısa ödenek sorun calismayanlar sayin bakanim

  • Bora akkuş 01.04.2020 - 12:12

    Ben, kış aylarını emekli anne ve babamla yaşayan ve Mart ayı gelsin de tekrardan para kazanmaya başlayayım diye bekleyen bir turizm çalışanıyım, kısa çalışma ödeneği hak edebilmem için 5-6 sezon çalışmam gerekiyor. Ayrıca, şu anda önümüzde belirsiz bir yaz sezonu var. Şu anda koronavirüs ten yaşamını kaybeden insanlarımız her geçen gün artıyor ve hepsine Allah’tan rahmet yakınlarına da sabırlar ve şifa bekleyen binlerce vatandaşımıza allahtan şifa diliyorum. Bu durumdan inşallah en yakın zamanda kurtulur hayat normal seyrine döner. Bir turizm çalışanı olarak benim durumuma yakın hatta daha kötü olan turizmci arkadaşım için devletimizden destek en azından bizim için bir Değerlendirme yapılmasını talep ediyorum. Allah devletinize zeval vermesin...

  • Recep arslan 31.03.2020 - 10:05

    Kimse ilgilenmez arkadaşlar onların karınları tok çünkü garibin halinden anlayan olmaz

  • Nailia korzay 31.03.2020 - 08:05

    Kasımdan beri çalışmıyoruz, bize bir çare,tam ise baslicaktik bu felaket başladı,, ne paramız nede erzagimiz kaldi,,lütfen sesimizi duyun,,

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.