İsmail Saymaz sordu: Turizm Bakanlığı Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını ne yapacak?

İsmail Saymaz sordu: Turizm Bakanlığı Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını ne yapacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kiralanan, İstanbul'un iki sembol yapısı, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının ne olacağı merak konusu.


İstanbul’un iki sembol yapısı, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kiralanmasının ardından bu garların akıbeti merak konusu oldu.

İki garda yürütülecek inşaat çalışmalarını köşesine taşıyan Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, garlara eklenecek yeni binaların ne türden binalar olduğunu sordu.

Saymaz, Haydarpaşa ve Sirkeci garları ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Gar sahaları için Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları ile TCDD arasında 12 Eylül 2023’te ön protokol imzalandı. Hem gar sahaları hem de binalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralandı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uygulamalar Daire Başkanlığı tarafından TCDD Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne gönderilen ‘Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahası Hakkında’ başlıklı yazıya göre ön protokol kapsamında, yapılacak çalışmalar için danışman atandı ve danışma kurulu oluşturuldu.

Garların sosyal ve kültürel tesis alanı olarak değerlendirilmesi için konsept proje çalışmasına başlandı

Bu yazıya göre gar sahalarında sadece restorasyon ve restitüsyon yapılmayacak, yeni binalar inşa edilecek ve çevre düzenlemesine gidilecek.

Yazı şu şekilde:

‘...Protokol kapsamında bulunan bina ve alanların röleve (Bir yapının olduğu gibi çizilerek belgelenmesi), restitüsyon (Yapının  ilk haline geri getirilmesi), restorasyon (Yapının orijinaline uygun şekilde onarılması), rekonstrüksiyon (Yapının eski haline göre inşa edilmesi), yeni bina yapımı, teşhir-tanzim, çevre düzenlemesi yapılması vb. karşılığı kiralanmasına yönelik olarak bakanlığımız tarafından sosyal ve kültürel alan olarak işlevlendirmek üzere konsept proje çalışmalarına başlanmıştır.’

Burada kritik olan şu:

Haydarpaşa ve Sirkeci garında nasıl bir yapılaşma olacak? Ne türden binalar inşa edilecek? Tarihi yapılar ve dokular korunabilecek mi? İnşaat ihalelerini hangi şirketler alacak? Yoksa ‘özel konsept projesi’ de Beşli Çete’ye mi verilecek? Yarın ya da ileride bir gün Haydarpaşa ve Sirkeci, yeniden gar olarak kullanılmak istenirse bu binalar ne olacak?

İddia o ki Haydarpaşa ve Sirkeci gar ve sahaları bienal ve sanat merkezine dönüşecek. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Kadıköy Belediyesi’ne yazılan yazıda iki garın 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 97/1. maddesinin ‘g’ bendi uyarınca özel proje alanı ilan edildiği belirtiliyor.  

Yazıya göre Haydarpaşa ve Sirkeci’nin geleceği şöyle şekillenecek:

‘Haydarpaşa ve Sirkeci garının sanat merkezine dönüşmesiyle İstanbul’un dünya çapında sanat destinasyonuna dönüşeceği, iki kıtaya yayılmış bienal ve sanat merkezi oluşturulacağı, İstanbul Bienali’nin dünyanın en önemli bienalleri arasında yer alacağı, sanatın gücünü ve birleştirici etkisini vurgulayarak İstanbul’un kültürel zenginliğini attırması ve uluslararası tanıtımında büyük katkı sağlamasının hedeflendiği...’

Bu proje kapsamında Anadolu Yakası’nda müze, kütüphane, el sanatları atölyeleri kurulacak.

Yazıdan:

 ‘İstanbul’un özellikle Anadolu Yakası’nda eksikliği hissedilen müze, kütüphane, el sanatları atölyeleri ile birlikte bir kültür sanat odağı oluşturularak...’ “



Bu Haber 29.02.2024 - 15:16:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Haydarpaşa garı hk.

    Yasin Çınar 07.03.2024 - 11:13

    Ülkenin Cumhurbaşkanı olmak tek başına kültürel zenginliklerimiz hakkında karar verebileceği anlamına gelmiyor, bölgenin Sivil toplum Kuruluşlarından ve O bölgede yaşayan halktan onay almadan, hiçbir dönem yüksek oy alamadığı bölgenin en önemli simgesi Haydarpaşa garı hakkında, bir kararname çıkararak, Haydarpaşa garının geleceğini tayin edemez, Cumhurbaşkanı, Bölgenin kültürel mirasına, en azından ''Oylama hakkı'' tanıyarak, saygı göstermeli.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.