'IŞİD soykırım planlıyor'

Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kamplarına giren 74 yaşındaki Alman terör uzmanı ve yazar Jürgen Todenhöfer, Hürriyet gazetesine konuştu. Todenhöfer, “IŞİD kendi İslam anlayışı dışında tüm Müslümanları yok edecek bir soykırım planlıyor” dedi.


Alman terör uzmanı ve yazar Jürgen Todenhöfer 74 yaşında. Ona, macera mı arıyor diyebilirsiniz. Todenhöfer, Ortadoğu’da en sert çatışmaların yaşandığı bölgelere girerek, savaşçılarla konuşan tek Batılı. En son, şimdiye kadar hiçbir Batılı gazetecinin cesaret edemediği Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) kamplarına girdi. 31 yaşındaki oğlu Frederic’le 10 gün IŞİD kamplarında yaşadı. Gözlemlerini kaleme aldığı, uzun süredir merakla beklenen kitabı “Inside IS - 10 Tage im ‘Islamischen Staat’ ” (IŞİD Kamplarında - ‘İslam Devleti’nde 10 Gün) adıyla C. Bertelsmann yayınevi tarafından piyasaya sürüldü. Daha önce ABD’nin Irak’a müdahalesi üzerine  gözlemlerini yazdığı “Warum tötest du Zaid?” (Niçin Öldürüyorsun Said?) kitabı üzerine konuştuğum Jürgen Todenhöfer, Berlin’de Hürriyet bürosunda yeni kitabı üzerine sorularımızı yanıtladı.

ÖLDÜRÜLMEME GARANTİSİ

Siz 10 gün boyunca Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) kamplarında kaldınız. Nerden geldi böyle bir fikir?

Ben birçok İslam ülkesi tanıyorum ve uzun zamandır tanıyorum. Türkiye’ye çok gittim. Suriye ve Irak’ta çok kez bulundum. Bu ülkeleri seviyorum. Irak halkının, özellikle Amerikan işgalinden sonra yaşadığı trajediyi yakından takip ettim. Suriye’de içsavaş esnasında El Kaide ile bağlantılı El Nusra cephesi, Batı’nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları, Esad ve 2007’de Irak’ta IŞİD’le görüştüm. Ama Suriye’deki IŞİD’i tanımıyordum. Onları tanımak istedim, çünkü IŞİD’i çok büyük bir tehlike olarak görüyorum. Bunu iki yoldan yaptım. Bir Skype bağlantısı ikincisi ise internet üzerinden. Altı aydan fazla onlarla saatlerce Skype’tan görüştüm. Bu görüşmeleri IŞİD’in resmi temsilcilerine onaylattım. Baştan itibaren onlara şunu söyledim: Ben IŞİD’i tanımak istiyorum. Ama bir şartım var. Bana öldürmeyeceğinize dair yüzde yüz garanti vereceksiniz dedim. Bu garantiyi yazılı olarak istedim. Aynı zamanda belgenin gerçek olup olmadığını belirlemek için IŞİD’in bu davetiyeyi internette yayınlamasını talep ettim. Eğer gerçek değilse, IŞİD yalanlardı. İki gün bekledim. Belge tekzip edilmedi. Bunun üzerine yola çıktık.

Amacınız ne burada? Örgütün gerçek yüzünü göstermek mi?
Ben örgütün gerçek yüzünü dünya tanısın istedim ve istiyorum. Benim örgütü ikna etme gibi bir şansım yok. Misyoner de değilim. Haberin devamı


Bu Haber 23.05.2015 - 10:01:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.