İran'da kritik Suriye toplantısı

İran'da kritik Suriye toplantısı

Onlarca uluslararası aktörün dahil olduğu Suriye sorununda önemli bir toplantı gerçekleşiyor. Rusya ve Suriye ordusu muhaliflerin kontrolündeki son Suriye kenti İdlib'e dönük operasyonu başlatmaya hazırlanırken, Astana sürecini başlatan Rusya, İran ve Türkiye liderleri bugün Tahran'da bir araya geliyor.


İran’ın başkenti Tahran’da Türkiye, Rusya ve İran liderleri Erdoğan, Putin ve Ruhani arasında yapılacak toplantı, İdlib meselesi ile ilgili önemli bir adım olma özelliği taşıyor. İran ve Rusya İdlib'in askeri operasyonla kurtarılmasını isterken, Türkiye askeri operasyona karşı çıkıyor.

Özellikle savaşın son düğüm noktası olarak görülen ve El Kaid gibi radikal unsurlrın da bulundğu İdlib, görüşmelerin merkezinde yer alacak. Rusya ve İran yönetimleri, Suriye silahlı kuvvetlerini de destekleyerek İdlib’deki tüm teröristlerin fiziki olarak yok edilmesi aşamasında olunduğu kanısında.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, üç ülkenin işbirliği içinde davrandıklarını, ancak amaçlarının tümüyle çakışmadığını dile getirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da dün dikkat çeken bir açıklama yaptı:

Sputnik’in haberine göre, gazetecilerin kriz noktalarındaki çalışma koşullarına ilişkin bir medya seminerinde aldığı bir soru üzerine Zaharova, "(Suriye'de) teröristleri öldürdük, öldürüyoruz ve öldürmeye devam edeceğiz. İster Halep'te olsunlar, ister İdlib'de, Suriye'nin neresinde olduklarının bir önemi yok" dedi.

Rus Dışişleri Sözcüsü şu ifadeleri kullandı: "Eğer Rusya birkaç yıl önce aldığı kararı almasaydı, şu anda orada kimseyi korumak mümkün olmazdı. Orada, şu anda her yerde IŞİD'in varlığı olurdu. Gerçek bir terörist devlet. Sadece Suriye topraklarında değil, çevredeki terörist potansiyelini birleştirip komşu ülke topraklarına da yayılırlardı."

Öte yandan son günlerde Rusya ve Suriye güçlerinin İdlib’e yönelik bombardımanları Türkiye’nin ve bazı Batılı devletlerin tepkisine yol açtı. Saldırıların sivil güçlere zararı olacağı gerekçesiyle Moskova ve Şam’ı eleştiren çevreler, İdlib’e yönelik olarak Rusya tarafından planlanan taarruza da karşılar.

Çavuşoğlu: İdlib saldırısı doğru değildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın İdlib saldırısını yorumladı. “Rusya'nın İdlib saldırısının Tahran Zirvesi öncesi yapılması doğru değil” eleştirisini yönelten Çavuşoğlu, "Kimse kimseyi kandırmasın, Suriye rejiminin saldırılarının amacı İdlib'i ele geçirmektir" dedi.

Rusya’nın Tahran zirvesi öncesi İdlib’e hava saldırılarını, masada elini daha da güçlendirmek için yaptığını düşünen Ankara, bugünkü toplantıda muhtemelen sivillerin zarar görmemesi ve barışçıl çözüm arayışları için önerilerini aktaracak. Bu arada PYD/YPG’nin Fırat’ın doğusunda petrol bölgelerine yerleşmesi konusunda da diğer iki ülke liderini uyaracak.

ABD İdlib’e harekatına karşı

Bu arada ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, dün İdlib'de kimyasal silah saldırısı hazırlığı yapıldığına dair birçok kanıt olduğunu iddia etti. Washington kimyasal saldırı durumunda Şam yönetiminin “cezalandırılacağını” söylüyor. Moskova ise bu iddiayı gerçeklerle ilgisi olmayan bir senaryo olarak niteliyor.

James Jeffrey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın lider olarak bir geleceği olmadığını, ancak onu görevden almanın ABD'nin işi olmadığını belirterek "Suriye için büyük bir diplomatik girişimin zamanı geldi" diyen diplomat, ABD’nin Suriye'de kalmaya devam edeceğini vurguladı ve Başkan Donald Trump'ın da bu fikre destek verdiğini söyledi. Trump daha önce Suriye'den çekileceklerini açıklamıştı.

Öte yandan Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, son günlerde Almanya lideri Merkel’in Putin ve Erdoğan’la görüştüğünü, ele alınan konular arasında İdlib’in de bulunduğunu açıkladı. Kaynak: TürkRus.com



Bu Haber 07.09.2018 - 10:54:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.