Intourist'in başkanı Viktor Topolkaraev'den Rusya pazarı açıklaması

Intourist'in başkanı Viktor Topolkaraev'den Rusya pazarı açıklaması
Rusya'nın deneyimli turizmcilerinden Viktor Topolkaraev, seyahat pazarının durumu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Rusya'nın en eski ve köklü tur operatörü Intourist'in başkanı Viktor Topolkaraev, seyahat pazarının sıcak gündemini RBC kanalına değerlendirdi.

“Her seferinde testleri başarıyla geçtik”

Topolkaraev'in sıcak başlıklardaki değerlendirmeleri şöyle:

“Rusya'da tur operatörlerinin yüzde 60'ının iflas edeceğine ilişkin tahminler büyük ölçüde abartılı. Rusya seyahat pazarı son ikli yılda yaşanan krizde dayanıklılığını kanıtladı. Inbound ayağının büyük düşüş gösterdiği, outgoing akışının ise azaldığı iki yıllık sürede sadece orta ölçekli bir tur operatörü (Mouzenidisü-TG) iflas etti. Başka ülkelerde ise çok daha fazla sayıda şirket pazarı terk etti. Rusya turizm sektörü son derece dayanıklı. Son 10 yılda bu kadar çok kriz yaşayan sadece birkaç sektör var; Mısır'ın kapanması, Türkiye ile uçuşların durdurulması... Her seferinde bu testleri başarıyla geçtik.

“İç turizm daha da gelişecek çünkü...”

Turizm sektörü 2022 yılında koronavirüs kısıtlamaları koşullarında yaşamaya devam edecek. İç turizm daha da gelişecek. Çünkü mevcut kısıtlamalar altında insanlar kendi ülkelerinde daha rahat seyahat ediyorlar. Kendi ana dilinde konuluyor, kendi sağlık sigortası kapsamında tıbbi yardım alabiliyor, başka bir ülkede mahsur kalma korkusu yaşamıyor.

“Mevcut durumun kazannı iç pazar”

Rusya'da mevcut durumun en büyük kazananı kuşkusuz iç turizm. Geçtiğimiz yıl iç turizmde sadece yüzde 20 düşüş oldu. Örneğin iç turizmdeki düşüş ABD'de yüzde 42 oldu.

Outgoing pazarı da büyüyecek. Bir yıl önce kasım ayında Ruslar sadece 5 ülkeye seyahat edebiliyordu. Bu yılın kasım ayında bu sayı 50'yi aşmış durumda. Bazı kısıtlamalar var, evet, ama nihayetinde bu ülkeler açık. Gelcekte bu destinasyonların sayısı daha da artacak.Bu arada, yeni trend bireysel konaklama. Villalar ve bungalovlar gibi izole konaklama ürünleri birkaç ay içimnde satın alındı.

“Kısa vadeli belirsizlik sürüyor”

Ancak piyasa kısa vadede hala belirsizliklerle yüz yüze. Mesela yılbaşı turlarına talep yavaşladı. Herkes açıklama bekliyor. Yılbaşı rezervasyonlarını aralık ayının ilk 10 gününde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunun öncesinde olan her şey satıldı.

“Tur operatörlerinin yükümlülüklerinin ertelenmesi gerekir”

Tur operatörlerinin pandemi nedeniyle yapamadığı turlara ilişkin yükümlülüklerin 2022'ye ertelenmesi seyahat sektörü için en önemli konu. Ertelenmesi gerekir. Ancak böyle bir kararın alınmasının birkaç ön koşulu var.

“İspanya’nın alternatifi Türkiye olabilir ama...”

2021 bitmeden sagının bitmesi bekleniyordu, bu gerçekleşmedi. Avrupa ve kayak destinasyonları gibi büyük destinasyonların açılması bekleniyordu, bu da olmadı. Rusya'nın coğrafi yapısını da göz önüne almak gerekiyor. Örneğin merkez federal bölgeler için İspanya'nın alternatifi Türkiye olabilir ancak deniz tatili için Tayland'a veya Vietnam'a giden Urallar veya Sibirya bölgesindeki insanların Türkiye'ye uçması pek olası değil. Bu nedenle basitçe değiştirilemeyecek bir tur katmanı var. Umarım sağduyu hakim olur. Yeni yıla yaklaşırken bu kararın alınmasını bekliyoruz.

“Türkiye’de ya alternatif sunuldu, ya paralar ödendi”

Turistler alternatif sunma potansiyeli neredeyse tükendi. Başlangıçta pandemi nedeniyle yerine getirilemeyen tur yükümlülüklerinin çoğu Türkiye idi. Türkiye'de ya alternatif sunuldu ya da paralar geri ödendi. Ancak tüm destinasyonları göz önüne aldığımızda Avrupa'ya kayak ve gezi turları, Asya'ya deniz turları olduğunu görüyoruz. Şu anda bu bölgelere ilişkin yükümlülükleri yerine getirmek imkansız çünkü bu destinasyonlar kapalı.

“Tur operatörleri hala yetersiz sermaye ile faaliyet gösteriyor”

Outbound turizmde yüzde 60 kayıp yaşayan tur operatörlerinin, finansal yapılarına zarar vermeden iptal edilen turları geri ödeyecek bir finansal akış oluşturmaları zor. Bu, sadece tek alanda faaliyet gösteren tur operatörleri için daha da zor. En büyük 10 tur operatörü Türkiye, Mısır, Maldivler, Dominik Cumhuriyeti, Küba'ya alternatif turlar sunabilirler ancak sadece Avrupa turlarında uzmanlaşmış yüzlerce şirket var, onlar bunu yapamaz.

“Tur operatörlerinin borcu 677 milyon dolardan 95-120 milyon dolar civarına düştü”

Pandemiye bağlı kısıtlamalar nedeniyle tur operatörlerinin müşteriye 50 milyar ruble (677 milyon dolar) borcu vardı. Şu anda bu rakam sanıyorum 7-9 milyar ruble (95-120 milyon dolar) civarında. Borçların yüzde 75'inden fazlası, alternatif turlar veya paranın iadesi şeklinde ödendi. Bu, endüstrinin ayakta ve canlı olduğunu gösteriyor.



Bu Haber 01.12.2021 - 09:20:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.