İnternetten yapılan harcamalarda ilk sırada tatil ve seyahat var

İnternetten yapılan harcamalarda ilk sırada tatil ve seyahat var
Türkiye'de yapılan internetten tapılan harcamalarda en büyük payı yüzde 7.6 ile tatil & seyahat harcamaları aldı. Onu 3.8 ile alıcı ve satıcıları web sitesi üzerinden buluşturup işlem yapmalarını sağlayan, ‘pazaryeri’ denen siteler izledi.


Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) dün “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü 2015” raporunu açıkladı. Rapor üç yıldır hazırlanıyor. Buna göre e-ticaret sektörü yıllık yüzde 31’lik artışla 24.7 milyar lira büyüklüğe ulaşmış. Tabloda 2013’ten bu yana büyümeler var ancak e-ticaretin toplam perakende pazarına oranı sadece yüzde 2. Bu oran, gelişmiş ülkeleri (7.1) bırakın, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının (5.1) bile çok altında. Ama bir yandan da bu büyümelerin yolunun açık olduğuna işaret.

EN BÜYÜK PAY TATİLDE

Habertürk'ten Esen Evran'ın haberine göre, en büyük payı yüzde 7.6 ile tatil & seyahat harcamaları almış. Onu 3.8 ile alıcı ve satıcıları web sitesi üzerinden buluşturup işlem yapmalarını sağlayan, ‘pazaryeri’ denen siteler izlemiş. Üçüncü sırada ise online bahis var, yüzde 2.2 ile. Elektronik, toplam harcamadan aldığı pay içinde henüz yüzde 1.8 paya sahip. Yani tüketici hâlâ dokunarak, görerek, sorarak almayı tercih ediyor. Ama büyüme hızına bakıldığında yüzde 35 ile ikinci sırada.

İşin arz cephesine baktığımızda ise henüz çok gerideyiz.

500 milyonluk toplam Avrupa nüfusunda 2015 e-ticaret harcaması 455.3 milyar euro, online ticaret yapan 750 bin şirket var. Türkiye nüfusu 80 milyon, e-ticaret harcaması 24.7 milyar lira, online ticaret yapan sadece 385 şirket var. Yani daha çok şirketin çok kanallı ticarete girmesi gerekiyor ki bu işin ölçeği de büyüsün. Tabii bir de satın alma gücü ve internet kullanımının artması gerekiyor. Öte yandan Türkiye nüfusu genç, internet kullanımı da hızla artıyor. Yani bu işe yapılacak akıllı yatırımların uzun vadede önü açık.



Bu Haber 04.06.2016 - 09:10:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.