'İnsanlar her fiyatı kabul etmiyor, Türk otelciler temkinli fiyat arttımalı'

'İnsanlar her fiyatı kabul etmiyor, Türk otelciler temkinli fiyat arttımalı'

Öger Tours Genel Müdürü Songül Göktaş-Rosati, şirketin 2019 beklenti ve planlamalarından, bakanlığın politikalarına, Türkiye’deki otel fiyatlarından Almanya pazarındaki talebin durumuna kadar pek çok başlıkta TurizmGüncel’e değerlendirmelerde bulundu. Artık insanların sunulan her fiyatı kabul etmediğine dikkat çeken Rosati, Tük otelcilerin fiyat arttırırken temkinli olması gerektiğini söyledi.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Türkiye tatili dendiğinde Almanya’da akla gelen tur operatörünün Öger olduğunu belirten Songül Göktaş-Rosati, pazar payının önemli olduğunu ancak daha önemli olanın sürdürülebilirlik olduğunu ifade etti. Rosati, ‘’Hedefimiz büyük. Eski gücümüze ulaşıyoruz ancak bunu yaparken önceliğimiz karlılığı korumak.’’ ifadelerini kullandı.

‘’BAŞLANGIÇ DEĞİL DEVAMLILIK’’

Öger Tours’un yeni başlattığı İstanbul-Safranbolu-Kapadokya turları ile ilgili de bilgi veren Öger Tours Müdürü, ‘’Öger Tours Türkiye’de turizme kültür turları ile başlamıştı. Geçtiğimiz son iki yıla kadar sdece kültür turları ile ilgili kataloğumuz vardı. Kültür turları hep oldu ve olacak. İstanbul-Safranbolu-Kapadokya turu ise Öger Tours’un 50. yılına özel bir tur olacak. Farklılık yaratmak istedik. Bizim istediğimiz şey sadece deniz tatili değil, insanların Türkiye’nin diğer değerlerini de tanıması. Buradaki olay aslında başlangıç değil bir devamlılık.’’ dedi.

Kültür turları yapmalarının bir amacının da yerel ekonomilere fayda sağlamak olduğunu dile getiren Rosati, ‘’İstediğimiz şey gelen insanların Tükiye toplumununu ve kültürünü tanırken, aynı zamanda lokaldeki restorana, otele, mağazaya kısacası lokal ekonomiye katkı sağlaması.’’ şeklinde konuştu.

‘’2019’DA ALMANYA’DA 2015 RAKAMLARINA ULAŞMAYI UMUYORUZ’’

Öger Tours’un Türkiye kapasitesin yüzde 30 arttırdığını hatırlatan Rosati, ‘’Hedefimiz ve umudumuz gelecek yıl Almanya’da 2015 rakamlarına ulaşmak. Almanya’da reklam yapmamız ve insanlara yeniden ulaşmamız gerekiyor. Türkiye geri döndü evet ama bu, reklamı, pazarlamayı bırakacağımız anlamına gelmiyor. Tam tersine, reklam ve pazarlamaya daha fazla yatırım yapmalıyız.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’ALMANYA’DA KAPASİTE SORUNU YOK’’

Songül Göktaş-Rosati, Almanya’da yaşana uçak şirketi iflaslarının kapasite sorunu doğurup doğurmadığı şeklindeki sorumuza ise, ‘’İflaslar ilk olduğunda belli oranda kapasite sorunu yaşandı ancak bu sorunu yaşayan ülke Türkiye değildi. SunExpress, Corendon, Freebird gibi şirketler Türkiye’ye dönük açığı anında kapattı. Biz planlamamıza uygun olarak kapasite alımlarını yaptık.’’ dedi.

BAKANLIĞIN TARİFELİ PLANLAMASI: O SEGMENTİN KAPASİTESİ YÜKSEK DEĞİL

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üs geli grubunu ülkeye çekmek için bundan sonra daha çok tarifeli uçuşlara destek verecek olması ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Rosati, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘’Türkiye’ye harcama potansiyeli yüksek turistin gelmesi hepimizin isteği ama o kitleye ulaşmamız için çok çalışmamız gerekiyor. Bakanlığın çalışmasına pozitif bakıyorum ama o segmentin kapasitesi o kadar yüksek olmayacak. Şu anda Türk Hava Yolları ile beraber bir çalışma yapılması söz konusu ve ne kadarlık bir kitlenin hedeflendiğini bilmiyorum. Yanılmıyorsam uzun yıllar önce THY bunu denedi ama olmadı. Bu nedenle o zaman neden bu işin başarılamadığının tespit edilip ona göre planlanması gerekiyor. Şahsi fikrim şu anda bu tarifeli uçuşların Türkiye turizmine büyük etki etmeyeceği yönünde.’’

‘’ORTALAMA SATIŞ FİYATLARI YÜKSELDİ’’

Almanya’da talebin artmasıyla birlikte ortalama satış fiyatının da yükseldiğine dikkat çeken Rosati, geçen yıl yüzde 10 dolayında bir fiyat artışı olduğunu ve bu şekilde devam etmesi durumunda eski fiyatlara ulaşılacağını dile getirdi.

Türkiye’ye dönük talep artışının İspanya’da fiyatları nasıl etkileyeceğinin sektör tarafından merak edildiğini ifade eden Rosati, ‘’İspanyol otelcilerin fiyatları yükselteceğini mi, yoksa sabit mi tutacağını; yükseltmeleri durumunda müşterinin bunu ne kadar kabul edeceğini hep beraber göreceğiz. Türkiye’nin kalitesi konusunda söylenecek bir şey yok. İnsanlar İspanya ve Yunanistan’dan sonra Türkiye’yi özledi aynı zamanda.’’ dedi.

TÜRKİYE İSPANYA’NIN DURUMUNA DÜŞER Mİ?

Talep artışı neticesinde Türkiye’de artan fiyatların Türkiye’yi İspanya’nın yaşadığı (pahalı destinasyon) durumuyla karşı karşıya bırakma durumu olup olmadığını soduğumuz Rosati, ‘’Böyle ihtimal elbette var. Kriz döneminin ardından insanlar 2018’de, ‘geçen yıl bu tatili yarı fiyatına almıştım, fiyatlar neden bu kadar arttı?’ şeklinde reaksiyon gösterdi. Biz de durumu anlatıp açıklamaya çalıştık. Ama insanlar artık her fiyatı kabul etmiyor. Daha önce de fiyat artışı konusunda temkinli olunması gerektiğini belirtmiştim. 2019 kontratları yapıldı ve fiyatlar ortalama yüzde 5 oranında arttı.’’ şeklinde konuştu.

Kalite ve hizmetten taviz vermedikleri için Türk otelcilere ve acentecilere teşekkür eden Rosati, ‘’Biz de hep koşturduk, hep anlattık, reklama devam ettik. Zor günleri hep beraber aştık ve daha güzel günlerin temellerini attık.’’ dedi.



Bu Haber 28.11.2018 - 16:59:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.