İngiltere hava sahasını Boeing Max 8 uçuşlarına kapattı, TUI'den açıklama geldi

İngiltere hava sahasını Boeing Max 8 uçuşlarına kapattı, TUI'den açıklama geldi
Birleşik Krallık Sivil Havacılık Kurumu, Boeing 737 Max 8 tipi uçakların Birleşik Krallık kalkış ve inişli uçuşlarda kullanılmasını ve ülkenin hava sahasına girmesini yasakladı.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Pazar sabahı düşen Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağının son 6 ayda düşen aynı tip ikinci uçak olması, havacılık sektörünü alarma geçirdi.

Her ne kadar iki kaza arasında doğrudan bir bağlantı bulunamasa da aradaki benzerlikler hava yolu şirketleri ve havacılık otoritelerini tedbirli olmaya itiyor.

157 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından önce Çin Max 8 tipi uçakları yere indirme kararı almış, daha sonra Endonezya, Etiyopya, Arjantin, Avustralya, Malezya, Umman ve Singapur da aynı kararı aldıklarını açıklamıştı.

Kazada en az 9 İngiltere ve 1 İrlanda vatandaşının hayatını kaybettiği biliniyor.

HAVA SAHASINI KAPATTI

Daha önce bir açıklama yapan Birleşik Krallık Sivil Havacılık Kurumu (CAA), Boeing ile görüşme halinde olduklarını, ancak uçakları yere indirmeyeceklerini açıklamıştı.

Halihazırda Birleşik Krallık’ta kayıtlı ve operasyonel 5 Boeing 737 Max 8 tipi uçağın olduğunu açıklayan CAA, normal şartlarda altıncı uçağın da bu hafta içinde operasyona başlamasının planlandığını belirtti.

Birleşik Krallık’ta kayıtlı tüm Max 8 tipi uçakların TUI bünyesinde uçtuğu biliniyor.

Ülkeye tüm uçuşlarını 737 Max 8 tipi uçak ile yapan Norveç Havayolları da, bu uçaklarla yapılacak uçuşları durdurduğunu açıkladı.

CAA tarafından yapılan açıklamada, “Faciadan bu yana durumu yakından takip ediyoruz. Kaza alanında bulunan uçuş kayıt cihazından henüz yeterli veri elde edilemediğinden, önlem olarak bu tip uçakların Birleşik Krallık kalkış ve inişli uçuşlarda kullanılmasını ve hava sahamıza girmesini yasaklama kararı aldık.” denildi.

Yasağın ikinci bir emre kadar süreceğinin belirtildiği CAA açıklamasında, “Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve dünya genelindeki havacılık sektörü düzenleyicileri ile yakın temasımız devam ediyor.” denildi.

TUI’DEN AÇIKLAMA: TÜM UÇAKLARI YERE İNDİRDİK

Daha önce uçuşların devam edeceğini açıklayan TUI, CAA’nın kararının ardından bir açıklama yaparak Birleşik Krallık’taki tüm Max 8 uçaklarının yere indirildiğini duyurdu.

“"Müşterilerimizin ve çalışanlarımızın güvenliği ve refahı bizim temel kaygımız olmaya devam edecek” denilen açıklamada, tur operatörünün operasyonlarının aksamadan devam etmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

TUI’nin Avrupa genelinde 15 Boeing 737 Max 8 uçağını işlettiği biliniyor. Şirket, Birleşik Krallık dışında uçan Max 8'lerin de durum netleşene kadar yere indirileceğini duyurdu.

BOEING’TEN YENİ AÇIKLAMA: GÜNCELLEME HAZIRLANIYOR

Boeing'den yapılan son açıklamalarda ise 737 Max 8'lerin güvenli uçaklar olduğu bir kez daha vurgulansa da, uçakların uçuş kontrol yazılımları için bir güncelleme hazırlanacağı da belirtildi.

Boeing, yeni yazılımın birkaç hafta içerisinde hazır olacağını ve dünyada kullanılan tüm 737 Max 8'lere yükleneceğini belirtiyor. Şirket güncellemelerin Nisan ayında tamamlanmasını öngörüyor.

Boeing, "Bu güncelleme ile zaten güvenli olan uçağımızı daha da güvenli hale getirmiş olacağız" diyor.

Boeing hisseleri Wall Street borsasında dünden bu yana yüzde 13 değer kaybetti.


Bu Haber 12.03.2019 - 17:34:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.