İMKB turizm şirketlerine halka arzın faydalarını anlattı

İMKB turizm şirketlerine halka arzın faydalarını anlattı
Turizm Sektörü Birlikleri Halka Arz Bilgilendirme Toplantısı bugün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


TurizmGüncel
 
Turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin halka arz yoluyla sermaye edinmesi, yapısal anlamda şeffaflaşması ve kurumsallaşması gibi hedeflerle İMKB tarafından düzenlenen toplantıda İMKB Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz turizmcilere seslendi ve şunları söyledi:



'GERİ ÖDEMESİZ KAYNAK İMKANI'
 
“Turizm Türkiye’nin GSMH’sinde yüzde 3’lük bir paya sahip. Sermaye piyasası turizm şirketleri için sermaye yaratan bir sektördür. Halka arz yoluyla şirketinizin hisselerini satarak yatırım yoluna gidebilirsiniz. Bu yolla elde edilen bir kaynak bankacılığa kıyasla daha az maliyetli bir kaynaktır. Banka kredisinde yüzde 8 – 10’luk maliyet ve geri ödeme süreci söz konusudur. Ancak halka arzda, geri ödeme yoktur. Halka arzın şirketler için ortalama maliyeti yaklaşık yüzde 5 – 6 civarında. Dolayısıyla hem geri ödemesiz, hem de daha uzun süreli bir kaynak imkanına sahip. 2008’den bu yana dünya ekonomisinde gerileme var. Turizm sektöründe ise yüzde 4 büyüme söz konusu. Bu büyüme devam edecek. Turizm şirketlerinin halka arz yoluyla maliyetlerini aşağı çekmeleri çok faydalı olacaktır. İMKB’de 406 şirket işlem görüyor. Bunların sadece 13’ü turizm şirketi. Türkiye’de çok büyük ciroları olan turizm şirketleri var. Hem marka tanıtımı, hem finansman kabiliyetleri için bu şirketlerin halka arza katılmaları çok önemli. Bu toplantı turizm sektörüne yönelik çabalarımızın ilk ürünü. Bundan sonra bu çabalarımız devam edecek. Turizmcilerden beklentimiz bizlere ulaşıp, bilgi almaları. Şirketlerin bize ulaşmalarını ve sermaye imkanları konusunda bilgilenmelerini rica ediyoruz. Tüm turizm şirketlerini sermaye piyasasında görmek istiyoruz.”



'SEKTÖRÜN DAHA FAZLA BİLGİYE İHTİYACI VAR'

Toplantıya katılan TUROB Başkanı Timur Bayındır ise  “Sektörün bu konuda ayrıntılı bilgiye ihtiyacı var. Karşılıklı bilgilendirme doğru bir şekilde yapıldığında bu sürecin olumlu bir şekilde işleyeceğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



'SEKTÖR OLARAK YANLIŞ YAPTIK'


Bilgilendirme toplantısında söz alan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise şu ifadeleri kullandı:

“Keşke 15 yıl önce bugün sizin düşündüğünüzü şimdi düşünseydik. AB’ye daha önce girerdik. Biz turizm sektörü olarak yanlış yaptık. Gerçi o zamanlar sektör de böyle bir şeye hazır değildi. Sektör olarak şeffaflığa, dürüstlüğe varız. Hizmet sektöründe karların minimize olduğu bir durum var. Halka arzda bir kez borçlanıyorsunuz. Bilinirliğiniz iyiyse yüzde 4 – 5 maliyetler ortaya çıkıyorsunuz. Halk sizi tanıyor. Burada biz sektör başkanı olarak korktuk çekindik. Yanlış yaptık.  Bizim halka arza ihtiyacımız var. İMKB’nin önerisini çok olumlu buluyoruz. Sektörümüze bunları anlatmalıyız. Biz şu anda bankalarla sürekli pazarlık yapıyoruz.  Bundan kurtulmalıyız. “
 
'HALKA ARZ İLE BİRÇOK AVANTAJ ELDE EDİLEBİLİR'
 
Toplantıda İMKB Başkanı İbrahim Turhan da bir konuşma yaptı:

“Yatırımcılar sürekli bana hangi sektörlere yatırım yapalım diye soruyorlar? Ben de onlara otel fiyatlarını soruyorum. Fiyatların yüksekliği talep olduğunu gösterir diyorum. Turizm sektörünün daha da büyümesi yatırıma bağlı. Turizm şirketlerinin bu yatırımları yapmak için gereken finansmanı karlarından elde etmeleri pek de mümkün değil. Başka kaynaklar da harekete geçirilmeli. Türkiye’deki yerleşik alışkanlık bankalara başvurmaktır. Bankalar emanet parayla çalışırlar, bunu unutmayalım. Bir mevduat sahibi istediği zaman mevduatını çekme konusunda özgürdür. Bankalar bu nedenle kriz dönemlerinde likidite konusunda aşırı hassas davranırlar. Sermaye piyasalarında böyle bir şey söz konusu değil. İşletmelerimiz genellikle paylarını arz etmekte istekli davranmıyorlar. Halka açık bir şirket her an sermaye piyasasının diğer alanlarında da avantajlıdır. Halka açık şirketin hesapları faaliyetleri yatırımcıların kolayca elde edebileceği konumdadır. Örneğin tahvil ihracında bu avantajdır. Borçlanma aracı ihraçlarında avantajlı olur.  Şirket itibarlıysa 5 yıl vadeli borçlanma aracı elde etmek bile artık Türkiye’de mümkün olabiliyor. Biz İMKB olarak sermaye piyasası ihraç edecek ihraççılarımıza kesintisiz bilgi akışının sağlanmasını önemli görüyoruz. Bunun içinde şirketlerimizle doğrudan ilişkiye geçerek fırsatlar ile ilgili şirketleri bilgilendiriyoruz. İnanıyorum ki bu diyaloğu devam ettirdiğimiz müddetçe şirketlerimiz bundan kazançlı çıkacaklar ve hepimiz daha refah bir ülkeye ulaşacağız.”

'2023'E KADAR HER YIL 2 MİLYAR DOLARLIK TURİZM YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR'

Toplantıda TYD Başkan Yardımcısı İsmail Işık da söz aldı:

“İlk adımı İMKB attı, biz de karşı adımı atacağız. Karşılıklı süreci mutlaka sürdüreceğiz. Bu hem turizm yatırımcısı için hem de Türkiye ekonomisindeki turizmin ileriye gitmesi, yatırımların hızlanması için çok önemli. Bugüne dek Türkiye’de doğrudan yatırım olarak 40 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu 40 milyar doların 15 milyar doları kamunun altyapı çalışmaları. Yani özel sektörün 25 milyar dolarlık bir yatırımı söz konusu. Bu yatırım öz kaynaklarla ve adeta kılıç üzerinde yapıldı. Biz bunu ikinci yatırım dönemi dediğimiz ve 2023’ü hedefleyen dönemde geliştirmeliyiz. 2023 için 10 sene içinde 20 milyar dolarlık yatırım yapmalıyız. Biz inşaat, tekstil ve sanayi sektörü açısından bu yatırımlar nasıl yapılır diye düşünüyoruz. Bu özkaynakla yapılacak gibi değil. Aile şirketi yapısı, karlılığın düşmesi ve kurumsallığın oluşmaması bunda etkendir. 2023 için hedeflenen 50 milyar dolarlık gelir için bu 20 milyar dolarlık yatırıma çok ihtiyacımız var. Bu kaynağın elde edilebilmesi için böyle araçlara ihtiyacımız var. Çünkü biz doğrudan yatırım da çekemedik. Biz bu işi bilmiyoruz. İMKB’nin gerçekleştirdiği bu atak çok önemli.  Biz bu işe başta çok sıcak bakmadık ancak mekanizma doğru anlatılırsa bu proje başarıya ulaşır.”

'100 MİLYON TL'LİK HALKA ARZIN 6 MİLYON TL MASRAFI OLUR'

İMKB Kotasyon Müdürü Sertaç Karaağaoğlu ise turizmcilere toplantıda şu bilgileri verdi:

“Bir şirket halka arz edilirse öncelikli amaç finansmanda parasal kaynak sağlanmasıdır. Gelişmekte olan bir ülkenin büyüyen bir sektörünün şirketleri için tanınmak ve bilinmek çok çok önemlidir. Turizm şirketlerinin tüzel kişiliklerinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için halka arz en önemli şarttır. Çünkü ortaklık yapısı kurumsal bir yapıya kavuşuyor. Yönetimde söz sahibi olmayan ortaklar ya da ortaklığını artırmak isteyenler için de avantajlar söz konusu.” Tüm turizmi bedava sermaye enjeksiyonuna davet ediyoruz. Son 2,5 yılda halka arz endeksi yüzde 34, İMKB’nin büyüme oranı ise yüzde 23 arttı.”
 
“Süreç şöyle işliyor. Önce bir bağımsız denetim raporu elde edilmeli. Şirketin objektif bir fotoğrafı çekilmeli. Bu rapor için bir aracı kurumla tanışılıyor. Bu yolun mihmandarı aracı kurumdur. Halka arz maliyetinin önemli bir kısmı da aracı kuruma ödenen ücretlerden oluşur. 100 milyon TL’lik halka arzda şirket 6 milyon TL masraf eder. Bunun 4 milyon TL’si aracı kuruma, diğer kısmı da farklı kurumlara ödenir. Bizim İMKB olarak ilk şartımız bir şirketin üç yıldır faaliyette olmasıdır.  Sağlıklı bir finansman yapısı olmalıdır. Bu çok yüksek kredibiliteler  istiyoruz demek değil. Şirket borçlu olabilir zaten arzda amaç borçlanmayı azaltmaktır.” 
 


Bu Haber 20.12.2012 - 16:15:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.