Feti Kuyucu

İmar Barışında ödemeler ne durumda?

İmar Barışında ödemeler ne durumda?

İmar barışı başvurularında son gün 15 Haziran, ödemede ise son vade Haziran. Peki turizmde ve sanayide ödemeler ne durumda?

Mevzuata aykırı yapıların imar sorunu için başlatılan imar affında süre uzatılmıştı. Başvuruda 15 Haziran 2019, ödemede ise 30 Haziran 2019 son gün!

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla başlatılan düzenleme 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da iş yerlerini kapsıyordu. Son derece yerinde olan bu uygulama, özellikle ekonomideki aktörleri / paydaşları olumlu etkileyecek, kurumsal mali yapılara da olumlu katkı yaparak güçlendirecektir.

Ancak bu uygulama beraberinde getirdiği harç vergi gibi ek giderler nedeniyle ticari yapılarda oldukça maliyetli bir hal alıyordu. Büyük metrekarelerde yapı cinsine göre oldukça yüksek maliyetler ortaya çıkıyordu. Her şeye rağmen nakit yaratabilen işletmeler ve kuruluşlar bu sürecin ilk ayağında başvuru ve ödemeleri yaptılar. Nakit darlığı ve özkaynak açığı olan kuruluşlar ya başvuru dahi yapamadı ya da başvuru yaptı ancak ödeme yapamadı. Bu durum kamu otoritesince süre ve başvuru tarihi uzatılarak çözülmeye çalışıldı. Bu kolaylık bir nebze de olsa kurumsal tarafa zaman kazandırmış olsada iki dönem üst üste küçülen ekonomide nakit yaratmak ve yaratılan nakiti öncelikli işletme ihtiyaçları için kullanma zorunluluğu imar barışı ödemeleri için fon yaratmaya yetmedi. Keza bu ödemler turizm sektöründe ve sanayide küçük rakamlar değildi bazı işletmeler için iki ,üç aylık işletme sermayesi idi. Bugünkü yaşanan nakit yaratma zorlukları içerisinde bu rakamlar hayati ve oldukça önemli rakamlar idi.

Hele gelirleri mevsimsellik içeren turizm sektörü vb sektörlerde ise nakit akışı mayıs – ekim ayları arasında başlıyor ise sorun daha da büyüyordu.

Örnek vermek gerektirse bir 4 yıldızlı konaklama tesisinde yıllar itibarıyla oluşmuş fiili durumlarda bu masraflar 500 bin liranın çok üzerinde olabiliyor. Birçok üretim ve sanayi tesisi de bu kategoriye dahil edilebilir.

Bu ay sonu itibarı ile sona erecek imar affı süreci bir takım mağduriyetleri beraberinde getireceği gibi kamu da yüksek tutarda imar barışı gelirinden mahrum kalacaktır. Birçok iyi niyetli kurum içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve nakit yaratamama nedeniyle bu uygulamadan yararlanamayacak ve ödemesini gerçekleştiremeyecektir.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar sebebiyle ve küçülen ekonomi nedeniyle bir çok kurum nakit yaratamadığı için ödeme de başvuru da yapamıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu makro ekonomik koşullar bu ödemelere kaynak ayırmaya ve nakit yaratmaya olanak sağlamıyor.

Şöyle ki, yaşanan gerek mevsimsel gerekse konjonktürel durumlar ve devam eden ekonomik ortam işletmeler için ilave nakit yaratmaya imkân vermiyor. Makro ekonomik daralma likiditeyi zorluyor ve işletmeler ancak cari harcamaları yapabiliyor, işlerini zor döndürülüyor.

Ekonomik aktivitenin yavaşladığı nakit yaratmanın çok zor olduğu bu özel dönemde mağduriyeti ortadan kaldırmak için, imar affı başvuru süresinin ve ödeme süresinin 31.12.2019 tarihine kadar uzatılması ve yapı kayıt ruhsatı bedellerini en az 18-24 ay vadeli olarak taksitlendirme imkânı sağlanılması tüm tarafların ve memleketin hayrınadır.


Bu Makale 08.06.2019 - 12:51:21 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.