Feti Kuyucu

İmar barışında mağdur olan oteller var, peki ne yapılmalı?

İmar barışında mağdur olan oteller var, peki ne yapılmalı?

Mevzuata aykırı yapıların imar sorunu için başlatılan imar affında süre uzatıldı. Yeni tarih 31 Aralık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada başvuruların çok yoğun olduğu ve başvuru bedelinin 10 milyar liraya yaklaştığı belirtildi.

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla başlatılan düzenleme 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da iş yerlerini kapsıyor. Son derece yerinde olan bu uygulama, özellikle ekonomideki aktörleri/paydaşları olumlu etkileyerek onların mali yapılarını güçlendirecek.

Ancak bu uygulama beraberinde getirdiği harç vergi gibi ek giderler nedeniyle ticari yapılarda oldukça maliyetli bir hal alıyor. Büyük montajlı metrekarelerde yapı cinsine göre oldukça yüksek maliyetler ortaya çıkabiliyor. Örnek vermek gerektirse bir 4 yıldızlı konaklama tesisinde yıllar itibarıyla oluşmuş fiili durumlarda bu masraflar 500 bin liranın üzerinde olabiliyor. Birçok üretim ve sanayi tesisi de bu kategoriye dahil edilebilir.

Günümüz koşullarında yıllardır reel ekonominin gerçek nabzını tutan, bir çok iş insanına rehber olan farkındalık yaratan ve benim de gönülden bağlı olduğum Dünya Gazetesi toplumda sosyo- ekonomik farkındalığının en etkin yazılı referans kaynağı olarak görülebilir.

Bu ay sonu itibarı ile sona erecek imar affı süreci bir takım mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. Bir çok iyi niyetli kurum içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bu uygulamadan yararlanamıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar sebebiyle söz konusu maliyetleri karşılayamadığı için bu şirketler başvuru yapamıyor. Söz konusu maliyetler, Türkiye'nin içinde bulunduğu makro ekonomik koşullar sebebiyle bu ödemelere kaynak ayırmaya olanak sağlanamıyor.

Şöyle ki, yaşanan gerek mevsimsel, gerekse konjonktürel durumlar ve devam eden ekonomik ortam işletmeler için nakit yaratmaya imkan vermiyor. Makro daralma likiditeyi zorluyor hacim daralması ile de işletme sermayeleri zor döndürülüyor.

Bir çok kurumun kredilerinin maddi teminatını oluşturan bu tesisler finansal kuruluşlar ya da yasal imar durumları üzerinden değerlendiriliyor, kredi tahsisleri yapılıyor olsa da mevcut fiili durum maliyetleri ve değerler arasında ciddi farklar oluşabiliyor. Hem reel sektörün finansmana erişimde hem de  teminatlanmada finansal kurumların değerleme rakamlarına katkı sağlayacak bir uygulamada ödeme kolaylığı sağlanabilmeli.

Benim önerim; öncelikle bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için başvuru süresinin 31.01.2019 tarihine uzatılmalı,
Toplam maliyeti 250 bin lira ve üzeri olan yapı kayıt ruhsatı bedellerini en az 24 ay vadeli olarak taksitlendirme imkanı sağlanılmalı,

Tabi ki peşin ödeyen işletmeler ve vadeli ödeyenler arasında adaletli davranmayı unutmadan.

Maliyet olarak yıllık TÜFE, herkesin kabul edebileceği gayet makul bir çözüm olabilir.


Bu Makale 24.12.2018 - 15:33:28 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turanbayar 25.12.2018 - 07:05

    Çok doğru ve gerekli bir yazı olmuş. Müracaat süresi uzatılmıştı, ödemenin de uzatılmasında çok büyük fayda var.Madem bunun adı barış, barışmaya devam.. Çok kişi müracaatı yaptı ama parayı ödeyemiyor ya da müracaat edemiyor, ödeyemiceği için.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.