İlk kira indirimi geldi, boşalan caddeler dolacak mı?

İlk kira indirimi geldi, boşalan caddeler dolacak mı?
Azalan turist sayısından ve artan kiralardan dolayı boşalan alışveriş caddelerinden ilk hareket geldi. Laleli’de kira rakamları yüzde 40 düştü.


Azalan turist sayısı, dövizde önüne geçilemeyen yükseliş ve kentsel dönüşümden sağlanacak kazanç sebebiyle kiraları yüzde 50'nin üzerinde artıran mal sahipleri yüzünden uzun zamandır boş kalan cadde mağazalarının yeniden hareketlenebileceği belirtiliyor. Uzun zamandır gündemde olan kira indirimi taleplerine ilk yanıt özellikle Rus turistlerin alışveriş yaptığı Laleli'den geldi.
 
İŞSİZLİĞİ DE TETİKLİYOR

Sabah'tan Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre, Laleli Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da Laleli'deki dükkan kiralarının yavaş yavaş makul seviyelere geldiğini ve boşalan dükkanların da dolmaya başladığını söyledi. "Kiralarda yüzde 40'a varan indirimler yapılıyor" diyen Eyyüpkoca, her kapanan mağazanın 8-10 kişinin işsiz kalması anlamına geldiğini, bunun da ekonomiyi ciddi anlamda sarsabileceğini kaydetti.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise Bağdat Caddesi ve Beyoğlu'nda da indirimlerin başladığını dile getirdi. Öncel, "Cadde'de kira indirimi yapan dükkanlar dolu. Zaten yüksek kiralar da ısrar ederlerse mağazalarını kiraya verecek kişi bulamayacak" diye konuştu.
 
AVM'NİN PATRONU BANKA

KDM'nin kurucu ortağı ve Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat İzci ise, AVM yatırımcılarının da zorda olduğunu, hiçbir AVM'nin mağaza kaybetmek gibi bir lüksünün olmadığını dile getirdi. İzci, "Burada asıl patron bankalar. AVM yatırımcısı bankaya dövizle borçlu. Dolayısıyla gelirinin de dövizle olması gerekiyor. Bir kira indirimine gitmeden önce bunu bankaya sorması ve izin alması gerekiyor. Banka izin vermezse indirim yapamaz" dedi.
 
'YÜKSEK KİRALAR BÜYÜMEMİZİ ENGELLEDİ'

Avva'nın sahibi Volkan Atik ise AVM'lerden bekledikleri indirim hamlesini göremediklerini söyledi. Şu anda büyümeyi yurt dışı mağazalarla sağlamayı hedeflediklerini belirten Atik, "Yüksek kiralar Türkiye'deki büyümemizi engelledi. Biz de Türkçe, Rusça ve Arapça konuşulan ülkelerde mağazalaşarak büyüyeceğiz" dedi.



Bu Haber 21.11.2016 - 09:27:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.