İlber Ortaylı: Çıkan kanunun vebali var

İlber Ortaylı: Çıkan kanunun vebali var

Turist Rehberliği Kanununda yapılması planlanan düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan İlber Ortaylı, teklifle ileri sürülen yeni maddelerin yeni yolsuzluk ve kaçamaklara sebep olabileceğini söyledi. Ortaylı “Çıkan kanunun vebali var. On binlerce insanın iş ve ekmek kapısını kapatıyorsunuz” dedi.


Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilen “Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında açıklama yaptı.

“Yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara neden olacak”

Teklifle yapılacak değişikliklerin gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyler olduğunu söyleyen Ortaylı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Turist Rehberliği Meslek Kanunu, Meclis Başkanlığı'na sunulmuş. Bugünlerde de kanunlaşıyor. Bu teklifte ileri sürülen yeni yasaklar ve müeyyideler veya kurumlaşmalar hiçbir şekilde gerçekleşmesi mümkün olmayan, realist olmayan önerilerdir. Gerçekçi olmayan ve gerçekleşemeyecek ve bu yüzden tatbik edilemeyecek öneriler ise hiç şüphesiz ki yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara neden olacak.

“Şimdi bu değiştirilmeye çalışılıyor”

Türkiye’de rehberler çok uzun zamandır kademe kademe verilen bir eğitimle işe başlarlar. 1950'lerde belediyelerde küçük bir rehber kursu açılmıştı, sadece İstanbul'da ve İzmir'de vardı. Ankara'da ilk defa 1963'te bir amatör tercüman rehber kursu açılmıştı. Gelişen Türkiye turizmi ki 1960'larda gelen turist sayısı 100-200 bin arasıydı, insanlara yeni ufuklar açtı. Yıllar geçtikçe artan turist sayısı rehberlerin sayısını artırdı. İlk başta ortaokul tahsili ve lisan bilmek yeterken zamanla tahsil derecesi yükseltildi. Nihayet rehber eğitimi 2-4 yıllık sürekli eğitime ve zorunlu lisana kavuştu. Şimdi bu değiştirilmeye çalışılıyor.

“Rehberliğe dair özel derslere girmeden bu sistemi yürütmek mümkün değil”

Bu kanunda benim bulduğum en büyük yanlışlardan biri sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının hiçbir eğitime tabi tutulmadan rehber olmalarıdır. Mihmandarlık geniş bir coğrafya, folklor, edebiyat ve asıl önemlisi tarih kültürü ister. Tarih kültürünü rehberlik özelinde bu kurumlar size veremezler, alanları itibariyle vermek zorunda da değiller. Türkler olarak zaten tarih ve coğrafyaya çok hakim değiliz. Rehberlerimiz arasında meslek merakı dolayısıyla bunu bilenlerin sayısı çok kabarık olmasa da var. Dolayısıyla yeni bir eğitim almadan, rehberliğe dair özel derslere girmeden bu sistemi yürütmek mümkün değil.

“Lisan turizmin temel unsurudur”

Güya rehberlerin Türkçe bilmeleri yeterli olacakmış. Daha sonra yabancı dile isterse birisi çevirecekmiş. Hangi turist grubu buna sabreder? Kimse seyahat vaktinden çalınsın istemez. Lisan turizmin temel unsurudur. Bırakınız bir tercüman rehberi, garsonun bile belli ölçüde lisan bilmesi gerekir. Şoförlerden İngilizce bilmelerini istediğimiz bir dönemde rehberler konusunda nasıl bu kadar rahat taviz veriliyor? Acaba sadece bir grup bu mesleğe dahil edilmek mi isteniyor? Bu sistem ancak SSCB ya da Çin’in eski dönemlerindeki ülkelerde olabilir. Kimin geldiği çok önceden belli olan, çok az turistin geldiği bir zamanda devletin kontrolünde nereye gideceği de belli olan turistlerin başına devletin atadığı birini koyarsınız. Yılda 40-50 milyon turistin geldiği Türkiye’de insanlara dil, tarih, coğrafya bilmeden, ilk yardım bilmeden rehberlik yapmak mümkün değildir.

“Eski eserden çok doğayla ilgilenenler var”

Otobüsün içinde rehbere gerek yokmuş. Turistler geçtiği bozkırı, ona farklı gelen ağaçları, çiçekleri, dağları merak edip soruyor. Sadece bu amaçla gelen topluluklar var. Eski eserden çok doğayla ilgilenenler var.  Bu sorular otobüsün içinde de gelir, kahve içilen yerde de. Siz oraya rehber koymamakla nasıl tanıtıma zarar verdiğinizin farkında mısınız?

“Turizm Bakanlığı bu konunun üzerine muhakkak gitmeli”

Kanunda iyi gözüken maddeler turistlerin belli yerlere yönlendirilerek kazanç elde edilmesidir. Eskiden beri gözardı edilen bu durum ülkemiz adına kötü hatıralara neden oluyordu. Bu işe alet olan rehberler kadar işyerleri de ceza ödemeli. Bu işe bazen turizm şirketlerinin de karıştığı söyleniyor. Bu durum da muhakkak incelenmeli. Turizm Bakanlığı bu konunun üzerine muhakkak gitmeli.

“Ortaya çıkacak memnuniyetsizliği kim karşılayacak?”

Çıkan kanunun vebali var. On binlerce insanın iş ve ekmek kapısını kapatıyorsunuz. Ortaya çıkacak memnuniyetsizliği kim karşılayacak, kim sorumlu olacak, bozulan huzuru tekrar yerine getirebilecek misiniz? Devlet huzur demektir, zor olan hayatımızda sükûnet istiyoruz. Bu gibi kanun teklifleri maalesef siyasete hiç katılmayan, siyaset dışı yaşamayı şiar haline getirmiş tercüman rehberler zümresinde bile bir huzursuzluk yaratıyor. Bunu da bilginize arz ederim.”



Bu Haber 15.02.2024 - 14:41:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sayın Bülent Akarcali;Hiç bir zaman bir rehberin böyle karar verme ve keyfi bir isteği olmaz,olamaz.Aksine Acentaların anlaşmalı ve isteği doğrultusunda acentanın Rehbere verdiği tur proğramında yazılan visitleri uygulamakla mükelleftir.O turun ve misafir

    Ömer ceylan 17.02.2024 - 02:09

    Sayın Bülent Akarcali;Hiç bir zaman bir rehberin böyle karar verme ve keyfi bir isteği olmaz,olamaz.Aksine Acentaların anlaşmalı ve isteği doğrultusunda acentanın Rehbere verdiği tur proğramında yazılan visitleri uygulamakla mükelleftir.

  • Ali Dede 17.02.2024 - 12:24

    Neredeyse hiçbir rehber acentanin programı dışında misafirleri bir başka işletmeye götüremez bunun zaten kanunda cezası meslekten men. Asıl bu çıkarılmak istenen kanunla beraber otobüste rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılıyor peki rehberin yeri kim alacak mülteciler mi casuslar mi kim yabancı grup liderleri mi acentada çalışan normal bir personel mi en büyük mesele bu biz İtalya veya Almanya değiliz bizim kendimizi anlatmamız gereken çok politik problemimiz var kim Ermeni meselesini Kıbrıs meselesini anlatacak kim bizim kadın haklarımızın onlardan önce verildigini anlatacak rehberler ülkenin bir elçisidir onu denklemden çıkarırsak çok büyük sorunlar bizi bekliyor olacak Türkçe rehberlik meselesi okuldan mezun olan Türkçe rehber olacak ve yabancı dil öğrenmek zorunda kalmayacak yabancı dil bilen rehber sayısı gün geçtikçe azalacak yabanci grup liderleri artık bütün otobüslerde canı ne isterse onu anlatacak durum çok vahim Ayrıca yerli gruplarda kalite erik dalı turizmi seviyesinde olacak kim daha iyi göbek atıp takla atıyorsa onu oturtup gönderecekler tura daha ucuz daha iyidir benim insanım bunu hiç haketmiyor.

  • Kanun Çıksın

    Osman Sarı 16.02.2024 - 03:16

    Kanunda iyi gözüken maddeler turistlerin belli yerlere yönlendirilerek kazanç elde edilmesidir. Eskiden beri gözardı edilen bu durum ülkemiz adına kötü hatıralara neden oluyordu. bu işe alet olan rehberler kadar işyerleri de ceza ödemeli. Bu işe bazen turizm şirketlerinin de karıştığı söyleniyor. Bu durum da muhakkak incelenmeli. Gerçekten yapılması gereken çok iş var

  • Ülkemizin Ak Yüzü; ilber Ortayli

    Bulent Akarcali 16.02.2024 - 12:53

    Kimileri �lber Bey'in rehberlik konusunda söylediklerine saşırabilir ama unutmayalım ki �lber Bey Türkiye'de turizm rehberinin çok az olduğu dönemlerde rehberlik yapmış birisidir rehberlik kursundan geçmiştir Tabii bu kurslardan aldığı eğitimi tarih egitimi ve çok sayıda yabancı dil Dolayısıyla çok sayıda değişik kültürü bilen birisidir . yaptığı tespitleri hafife almamak gerekir Hatta Turizm Bakanlığının bir tespitlerden dolayı kendisine teşekkür etmesini Yalnız bir nezaket olarak değil bir görev olarak yerine getirmelidir Bülent akarcalı eski turizm bakanı

  • Liykatsizlik

    Mehmet Kargızoğlu 16.02.2024 - 12:31

    Amaç Türk gençliğini açlığa, ölüme terkwtmek. Ülkeden çıksın gitsinler defolsunlar demek. Türkiye'yi cahiller, cahilliğini bilgelik zannedenler ülkesine çevirmek istiyorlar. En beceriksiz, en istihdam düşmanı bir Bakan var karşımızda... Rehberlik bölümünde okuyan binlerce Türk genci ne yapsın??? Allah sizi bildiği gibi yapsın...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.