İkinci pist açıldı, Sabiha Gökçen Havalimanında geniş gövdeli uçak dönemi

İkinci pist açıldı, Sabiha Gökçen Havalimanında geniş gövdeli uçak dönemi

Sabiha Gökçen Havalimanının ikinci pisti gerçekleştirilen törenle açıldı. Açılan pistle birlikte Sabiha Gökçen Havalimanının yılda 85 milyon yolcuya hizmet vermesi hedefleniyor.


Sabiha Gökçen Havalimanının ikinci pisti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün’ün katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı.

2021 yılında 25 milyon, 2022 yılında ise yaklaşık 31 milyon yolcuyu ağırlayan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda 3 bin metre uzunluğunda tek bir pist bulunuyordu ve pisti geniş gövdeli uçaklar kullanamıyordu. Açılışı yapılan ikinci pist 60 metre genişliğinde ve 3 bin 540 metre uzunluğunda oldu. Böylelikle en geniş gövdeli uçakların bile Sabiha Gökçen’i kullanmasının yolu açıldı.

İkinci pistle birlikte 3 adet paralel taksi yolu, 62 uçak kapasiteli 650 bin metrekarelik orta apron ve 40 uçak kapasiteli 300 bin metrekarelik kargo apronu da açıldı.

Ayrıca havalimanının tüm altyapısıyla birlikte hava kontrol kulesi, teknik blok, gümrük, itfaiye ve garaj binası da yenilendi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yeni pisti iniş, eski pisti de kalkışlar için kullanılacak. Böylelikle havalimanının kapasitesi iki katına çıkacak.

“970 milyon doları bulan yatırım tutarıyla ikinci pisti tamamladık”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Sabiha Gökçen, İstanbul Havalimanı ve Antalya Havalimanından sonra yolcu trafiğinin en çok olduğu üçüncü havalimanıdır. Sene sonunda havalimanımızdan seyahat eden yolcu sayısının 37 milyonu aşacağını öngörüyoruz. Sektördeki büyüme ve havalimanının gelişim planları çerçevesinde ihtiyaç duyulan ikinci pistin inşası için 2012 yılında karar aldık. Ardından çalışmalara başlayarak toplam 970 milyon doları bulan yatırım tutarıyla ikinci pisti ve mütemmim işlerini tamamladık. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, yeni pistin de devreye girmesiyle yıllık 85 milyondan fazla yolcuyu ağırlayacak kapasiteye erişecektir”

“Yeni terminal binasının inşası için çalışmalar başladı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise pistin 750 trafik kapasitesine sahip havalimanının uçuş trafiğinin ilk etapta bin 400'e ilerleyen dönemlerde de bin 900'e kadar çıkacağını ifade etti.

Havalimanının yıl sonuna kadar 37 milyon yolcu sayısına ulaşılmasının planlandığını söyleyen Bakan Uraloğlu, “40 milyon yolcu/yıl kapasiteli terminal binasının kısa süre içinde tam kapasiteye ulaşacak.  Yeni terminal binasının inşası için de çalışmalar başladı.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 26.12.2023 - 08:41:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.