İki Avrupa Birliği kurumundan aşı sertifikası uyarısı

İki Avrupa Birliği kurumundan aşı sertifikası uyarısı
Avrupa'da kişisel mahremiyetin gözetleyicisi durumundaki iki kurumdan, aşı sertifikası ile ilgili peşi peşe uyarı geldi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Avrupa Veri Koruma Kurulu (EDPB) ve Avrupa Veri Koruma Denetçisi (EDPS), hayata geçirilmesi planlanan aşı sertifikası ile ilgili peş peşe uyarılar yaptı. Uyarılarda, uygulamanın yasal alt yapısının bulunması ve orantılı olmasının gerektiği belirtildi. Açıklamalarda, aşı sertifikalarındaki bilgilerle veri tabanı oluşturulmaması gerektiğine işaret edildi.

‘’Turizm ülkeleri aşı sertifikasının sektörü canlandıracağını umut ediyor’’

İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi turizm ülkeleri, aşı sertifikalarının seyahatleri canlandıracağını ve yaz sezonunu kurtaracağını umut ediyor. Bu çerçevede bazı ülkeler AB çapında bir düzenleme peşinde koşarken, bazılarıysa ulusal bazlı planlar yapıyor.

‘’Sertifikanın yasal temeli bulunmalı, gerekli önlemler alınmalı’’

EDPB Başkanı Andrea Jelinek tarafından açıklamada, ''Kişisel verilerin işlenmesini içeren ulusal veya AB çapındaki bir önlem, genel etkinlik, orantılılık ve gereklilik ilkelerine saygılı olmalıdır.'' denilirken, hem EDPB'nin hem de EDPS'nin açıklamasında, Dijital Yeşil Sertifikanın yasal temelinin bulunması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi.

‘’Veri tabanı oluşturulmamalı’’

EDPS'nin Başkanı Wojciech Wiewiorowski ise, bu belgelerin kullanımının kısıtlanması ve pandemi geçtikten sonra çöpe atılması gerektiğini belirtti. Wiewiorowski, ''Teklifin kişisel verilerle AB düzeyinde herhangi bir merkezi veri tabanın oluşturulmayacağı açıkça belirtilmelidir'' ifadelerini kullandı.

‘’Üç kategoride düzenlenmeli’’

İki kurumun açıklamasında, Dijital Yeşil Sertifikanın 'aşılanmış', 'bağışıklık kazanmış' ve 'test yaptırmış' olmak üzere 3 kategoride düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.



Bu Haber 07.04.2021 - 19:51:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.