İç turizm acenteleri TGA’dan destek istiyor

İç turizm acenteleri TGA’dan destek istiyor

TÜRSAB’ın düzenlediği 2021 Turizm Kongresi kapsamında yapılan  “İç Turizmde Yeni Dönem” başlıklı panelde iç pazarda yaşanan sorunlar ve beklentiler konuşuldu.

TurizmGüncel - Antalya


Tatil Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, TatilBudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, Coral Travel Genel Müdürü Mehmet Kamçı ve Setur İç Pazar Müdürü Serhat Güney, moderatörlüğünü Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar’ın yaptığı “İç Turizmde Yeni Dönem” başlıklı panelde iç turizmi masaya yatırdı.

Mete Vradar

Kaan Karayal: Seyahat acenteleri yalnız bırakıldı

25 yıldır turizm sektörünün içinde olduğunu ancak bu kadar zor bir yılı ilk defa gördüğünü belirten Tatil Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, 2020’nin mart ayında pandeminin başlamasıyla satışların sıfırlandığını ve şirketteki tüm ekibin sadece iadelerle uğraştığını kaydetti.

Pandemi döneminde seyahat acentelerinin çok zoru durumda kaldığını ve yalnız bırakıldığını ifade eden Kaan Karayal, “Pandemide hava yolu şirketleri koruma altına alındı. Satılan biletlerin iadesinin uçuşlar başladıktan 2 ay sonra yapılmasına karar verdi. Ama seyahat acenteleri için böyle bir düzenleme olmadı. Bu süreçte seyahat acenteleri müşterileri, oteller ve hava yolu şirketleri ile karşı karşıya geldi.” dedi.

2021 ise tersine kötü başlayıp iyiye giden bir yıl olduğunu ifade eden Karayal, “2021 beklentimizin üzerinde gerçekleşti. 2022 ise hem iç pazar hem de dış pazarda daha iyi bir yıl olacak. 2020 yılında sadece iç pazar vardı. Umarım şimdi dış pazar varken ve döviz de bu kadar yüksekken yerli turiste ihtiyacımız yok demezler. Çünkü her krizde ve sıkıntılı dönemde iç pazar kurtarıcı olmuştur. İç pazar turizmin sigortasıdır. Sigortayı her zaman kullanmayız ama yaptırırız. Dolayısıyla bu sigortadan vazgeçmemek lazım.” diye konuştu.

kaan karayel

Mehmet Kamçı: TGA iç turizmi destekledi

Coral Travel Genel Müdürü Mehmet Kamçı da konuşmasında Turizm Geliştirme Ajansına iç turizmi destekleme çağrısında bulundu. Kamçı, “Tanıtım konusuna değinirken Türkiye’nin sadece yurt dışında değil, yurt içinde de tanıtım yapılması gerekiyor. Seyahat acenteleri olarak bu desteği bu desteği bekliyoruz. Yapılacak desteklerle turizm Türkiye’nin tamamına yayılabilir.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın çok sayıda ülkesinde faaliyet gösteren Coral Travel’ın Türkiye ayağı olduklarını ifade eden Mehmet Kamçı, Coral Travel’ın pandemideki zor koşullarda Baltık pazarlarını da açtığını söyledi.

İç turizmde kendileri için en önemli konunun müşteri sadakati ve güveni olduğunu ifade eden Kamçı, “Aslında aynı şey yurt dışı pazarlar için de geçerli. En alttan en yukarıya, acentelerden tur operatörlerine kadar yurt içinde de yapmamız gereken bu. Güvenlik ve güvenli turizm gerçek yüzünü geçen sene gösterdi bize. Bunun için güvenli tatil için önemli kriterler geliştirdik ve Türkiye bu konuda örnek oldu. Ama bu güven ve sadakati artırmaya dönük neler yapabileceğimiz ile ilgili çalışma yapıyoruz. Bizim önceliğimiz misafirimizin, çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin memnuniyeti. Pandemi döneminde de bundan geri adım atmadık. Tek bir personeli kaybetmemek adına önemli çalışmalar yaptık.” şeklinde konuştu.

mehmet kamçı

Mustafa Kemal Çubuk: 2022 rekabetin yoğun olacağı bir yıl olacak

Panelin diğer katılımcısı Mustafa Kemal Çubuk ise Türk turizmcilerin 2018’den bu yana birbirine benzemeyen 4 farklı yılı geride bıraktığını belirtti. Çubuk, “2022’ye girerken aslında geride 4 farklı yıl bıraktık. Görünen o ki, 2022 yılı rekabetin yoğun olacağı bir yıl olacak. İç pazarın da pozisyon alabilmek için erken hareket etmesi gereken bir yıl olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Çubuk, konuşmasının devamında şunları söyledi:

İç pazarda birçok kampanya hayata geçirdik. Bugün alınan tatilin 4’te birini ödüyorsunuz ve dört ay sonra da bunu taksite bağlayabiliyorsunuz. İptal edebiliyor veya başka düzenlemelere başvuruyorsunuz.

mustafa kemal çubuk

Tatil yatırım aracına dönüştü

Bu sene tatil bir yatırım aracına dönüştü. Şimdi müşteri 15 bin TL’ye aldığı tatil 13 bin TL’ye düştüğünde 2 bin lirasını geri alabiliyor.. Dolayısıyla tatil bu sene kıymetli bir yatırım. Şu anda 5 bin TL olan tatili, sezonda 13-15 bin TL’ye alacaksınız. O da yer bulursanız. Erken rezervasyonda satamazsak sezonda satabileceğimiz bir arz kalmayacak.

TGA iç turizmi de desteklemeli

Mustafa Kemal Çubuk da TGA’nın iç turizmi desteklemesi gerektiğini belirtti. Çubuk konuyla ilgili olarak, “TGA’dan iç turizme destek vermesini istiyoruz. Bizler gücümüz yettiğince tanıtım yapıyoruz ama bu noktada TGA’nın iç turizm tanıtımına  destek olması gerekiyor.” dedi.

Serhat Güney: Türkiye’de turizm ancak ülke sıkıştığında akla geliyor

Setur İç Turizm Müdürü Serhat Güney ise şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’de oteller başı sıkıştığında hadi ne kadar satacaksınız diye acentelere soruyor. Türkiye’de turizm sıkıştığında iç pazar hatırlanıyor. Türkiye sıkıştığında da turizm hatırlanır. Ama kimse destek vermez, hep yalnız bırakılırız. Pandemide de sadece aşı önceliğimiz oldu. Arkasından da pek bir şey görmedik.

serhat güney

Devletin turizm içinde ayrım yapmaması gerekir

Turizmde tek başımıza hiçbir şey ifade etmiyoruz. Bir babanın evlatlarını ayırmadığı gibi, devletin de turizm içinde ayrım yapmaması gerekir. Tüm turizm şirketlerinin aynı şartlarda korumak lazım. Tüketim artsın diye KDV 8’den 1’e düşürüldü. Bu sefer biz müşterinin anayasal hakkı olan yüzde 7 KDV iadesini yapmak zorunda kaldık.

Sezonun en güzel döneminde yangınla karşılaştık. Yine sorgusuz sualsiz insanlara paralarını iade ettik. Arkamızı döndüğümüzde baktık yine yapayalnızız. Bunun temelinde babanın tüm evlatlarına aynı koşullarda korumadığını görüyoruz.

Bizim için bütçe yapmak önemlidir ama kolaydır da. Ben 23 yıllık iş hayatımda bütçe yapmakta bu kadar zorlandığımı hatırlamıyorum. Dövizin ve enflasyonun geldiği nokta ortada. Her şey krize dönüşmüş durumda. İnsanları yeniden motive etmek için insanların günlük hayattaki harcamalarını strese girmeden karşılıyor olabilmesi lazım.



Bu Haber 20.11.2021 - 12:34:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.