Hüseyin Yıldız: İmar durumunu yüzde 500 bile artırabilirler

Hüseyin Yıldız: İmar durumunu yüzde 500 bile artırabilirler
Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yeniden Meclis’e getirildi. Meclis’te CHP Grubu adına söz olana Hüseyin Yıldız, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

TBMM’de görüşmeleri süren Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili CHP Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız, AKP’nin iktidara geldiğinde İspanya ile Türkiye’nin turizm gelirlerinin eşit olduğunu, aradan geçen 19 yılda İspanya’nın gelirinin 120-125 milyar dolara çıktığı, Türkiye’nin ise 34,5 milyar dolarda kaldığını ileri sürdü. Yıldız, ortaya çıkan bu durumun Turizmi Teşvik Kanunu ile ilgili olmadığını ifade etti.

Özelleştirme İdaresi rant için imar değişikliğine gidiyor

Türkiye’de Turizm Bakanlığının yaptığı şeyleri diğer bakanlıkların bozduğunu belirten Hüseyin Yıldız, ‘’Ben size bir örnek vereyim; sadece kendi bölgemde, Aydın Didim'de Turizm Bakanı bir çalışma yaptı, yaklaşık 3 bin dönümden fazla alanı kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan etti. Oradaki Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe Belediye Başkanı sivil toplum örgütleriyle geldiler, orada bir imar çalışması yaptılar; yüzde 10 ve artı 2 kat. Orada bütün o bölgeyi planlandılar, imarını geçirdiler, Çevre ve Şehircilik Bakanı onayladı; bütün Didimliler, Aydınlılar olarak sevindik. Doğru mu? Doğru. Destekledik mi? Destekledik. Aradan daha altı ay geçmeden bir yazı geliyor Özelleştirme İdaresi Başkanından arkadaşlar. Aynı bölgenin -şurası- denize sıfır olan bölgelerini seçmişler şu şekilde, Özelleştirme İdaresi Başkanı imar durumunu yüzde 50 artırıyor, yüzde 50 arkadaşlar, yüzde 10'dan yüzde 50'ye çıkarıyor; 2 katlı yeri 5 kata çıkarıyor. Peki, arkadaşlar, yüzde 50 imarını artırıyorsun, 5 kata çıkarıyorsun; Özelleştirme İdaresi Başkanı bu bölgeyi sattığı zaman -Turizm Bakan Yardımcımız burada, Komisyon Başkanımız burada- diğer yerleri, yüzde 10 olan yerleri yapma şansımız var mı? Peki, on dokuz yıldan beri tek başınıza iktidarda değil misiniz? O zaman sizin Turizm Bakanınızın, Çevre ve Şehircilik Bakanınızın yaptığı planda Özelleştirme İdaresi Başkanı bir anda, bir gecede rant için imar değişikliğine gidiyor.’’ diye konuştu.

‘’İki katlı yer 10 kata çıkarabilir’’

Kültür ve Turizm Bakanının getirdiği kanun teklifindeki imar durumunu yüzde 500 bile artırabileceğini ifade eden Yıldız, ‘’2 katlık yeri 10 kata çıkarabilir çünkü onda da yetki var.’’ ifadelerini kulandı.

‘’Sayın Bakan Yardımcım, sizin sırtınıza 200 kilo yük bindirsem götürebilir misiniz?’’

İller Bankasının belediyelere nüfusuna göre pay ödediğini belirten Yıldız, ‘’Sayın Bakan Yardımcım: Sizin sırtınıza 200 kilo yük bindirsem götürebilir misiniz? Mümkün mü? Değil arkadaşlar. Şimdi, Didim kışın 80 bin nüfusluk yer, yazın 700-800 bin misafir ağırlıyoruz. İller Bankasına gelen parayla, o parayla, o kadroyla biz Didim'deki çöpleri bile toplayamayız. İşte, sizin yapmanız gereken şey, gerçekten turizmi ileriye götürmek istiyorsanız birinci şart şu: Nüfus oranına göre değil, konut sayısına göre İller Bankasından pay vermeniz lazım, kadroları aynı şekilde vermeniz lazım’’ şeklinde konuştu.

‘’İspanya ve Yunanistan dolmadan Avrupalı turist Türkiye’ye gelmiyor’’

Avrupalı turistlerin İspanya ve Yunanistan dolmadan Türkiye’ye gelmediğini ileri süren CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, ‘’Avrupa'ya gittiğimiz zaman görüyoruz ki insanlar ilk önce nereyi tercih ediyorlar biliyor musunuz? 10 milyonluk Yunanistan'ı, İtalya'yı, İspanya'yı, eğer orada yerler dolarsa Türkiye'yi tercih ediyorlar. Bunun sebebini Ak Parti iktidarı kendine sormalıdır ‘Biz nerede hata yapıyoruz?’ diye.’’ dedi.

‘’THY ve AnadoluJet Turizm Bakanlığına bağlanmalı’’

Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet’in Ulaştırma Bakanlığına bağlı olduğunu hatırlatan Yıldız, ‘’Ulaştırma Bakanlığında Türk Hava Yolları’nın, Anadolu Jet’in ne işi var? 2015'ten beri bağırıyorum burada, iktidardasınız; bunun Ulaştırma Bakanlığına değil, Turizm Bakanlığına bağlanması gerekiyor değerli arkadaşlar.’’ dedi.

Yıldız, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Ben İngiltere'ye gittim bundan yedi sene önce. Londra'da 4 tane havaalanı var. Her havaalanından İspanya'ya 4 tane uçak kalkıyor, günde 16 tane uçak; 20 pound. İngilizler -haftalık alıyor, aylık almıyor onlar- hafta sonu biniyor, aldığı o haftalığını gidip İspanya'da harcıyor, parayı bırakıyor, pazar günü dönüş yapıyor. Ben Türkiye'ye gelmek için çarşamba gününü beklemek zorundayım. 380 pounda İstanbul aktarmalı İzmir'e geliyorsun. İşte, bu sorunları çözmemiz gerekir; gerçekten turizmi ileri götürmek istiyorsak bu sorunları gündeme getirip bu kanunları çıkarmamız lazım. Yoksa bu teşvikle ne yaparsak yapalım, turizmin önünü açmıyoruz.



Bu Haber 14.07.2021 - 11:50:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.