Hotelplan Group'u satın almak için Türk yatırımcılar topa girecek mi?

Hotelplan Group'u satın almak için Türk yatırımcılar topa girecek mi?

Alman turizm dergisi, Migros tarafından satışa çıkarılan seyahat devi Hotelplan Group için akla en yatkın şirketlerin ANEX Grubu ve Coral Travel Group olduğunu yazdı.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Alman iş ve turizm dergisi fvw, satışa çıkarılan perakende devi Migros bünyesindeki Hotelplan Group'un profiline bakarak, grubun hangi şirketler için stratejik yatırım aracı olabileceğini analiz etti. Migros, Hotelplan'i geliştirip büyütecek, uygun yatırımcı arayışında olduğunu duyurmuştu.

Cirosu 1,8 milyar euro

2023'de başarılı bir yıl geçiren Hotelplan Group'un bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artışla 1,8 milyar euro gelir elde ettiği açıklandı. Grubun tüm alt şirketleri büyüme kaydetti.

İki yıl üst üste gelir artışı sağlayan Hotelplan'ın CEO'su Laura Meyer, 2019'un ve 2023'ün üzerinde seyreden erken rezervasyonlar nedeniyle 2024 için de umutlu olduğunu belirtti.

Avrupa'nın en büyük 6 tur operatöründen biri

Avrupa'daki en büyük 6 tur operatöründen biri olan Hotelplan Group birçok farklı iş alanında faaliyet gösteriyor. 20 ülkede 229 şubesi bulunan şirketin bünyesinde 2 bin 500 kişi çalışıyor.

Hotelplan'ın gelirlerinin en büyük kısmı 910 milyon euro ile tur operatörlüğü işlerinden geldi. Bu geliri yaratan en büyük üç şirket ise Vtours, Hotelplan ve İsviçre merkezli Migros Ferien. Grubun en fazla gelir elde ettiği ikinci alan, 414 milyon euro ile Almanya merkezli Inter Chalet olurken, onu  225 milyon euro ile Hotelplan İngiltere, Inghams ve Explore Worldwide takip ediyor.

Toplu satış mı, tek tek satış mı?

Hotelplan Group'un satışıyla ilgili en önemli soru satışın şirketler bazında tek tek mi, yoksa grubun bir bütün olarak mı satılacağı. Bu noktada Migros'un her iki seçeneğe de açık olduğuna dikkat çekiliyor. Migros Müdürü Michael Gruber "Hotelplan Group'u bir bütün olarak satmak istiyoruz. Ancak parçalı satışı da dışlamıyoruz." diyor.

Grubun satışı için stratejik bir yatırımcının mı, yoksa finansal yatırımcının mı tercih edileceği sorusu Migros'un Başkanı Mario Irminger tarafından yanıtsız bırakılıyor. Satış sürecinin henüz yeni başladığını belirten Irminger, Migros'un gelecekte tüm çalışanların şirkette kalacağını varsaydığını vurguluyor.

Potansiyel alıcılar

Farklı nedenlerden dolayı Avrupalı tur operatörlerinin Hotelplan Group ile ilgilenmesi beklenmiyor. İsviçre'de Hotelplan ile birlikte ülkenin en büyük üç tur operatöründen ikisi olan TUI ve DER Touristik'in (DER Touristik aynı zamanda Kuoni'nin de sahibi) antitröst yasalarından Hotelplan'ı almasına izin verilmesi beklenmiyor. FTI ise halihazırda zaten kendisi bir yatırımcı arayışında. Alltours ve Schauinsland ise her zaman organik büyümeye odaklanan iki şirket.

İngiltere'nin en büyük tur operatörü Jet2 Holidays, kendi hava yolu ile birleştirilmiş farklı bir iş modeli var. Club Med ve Thomas Cook markalarının sahibi Çinli turizm şirketi Fosun ise zaten Thomas Cook markasını satma arayışında.

Booking ve Expedia gibi online portallar, karmaşık iş modelinden dolayı tur operatörlüğü işinden uzak duruyor. Check24 ve HolidayCheck gibi online şirketler ise zaten kendi küçük tur operatörlerini kurmuş durumda.

Akla en yatkın şirketler ANEX ve Coral

Bu durumda akla en yatkın seçenekler Almanya'da Neckermann, Bucher Reisen ve Öger Tours'u satın alan ANEX Tours ve Ferien Touristik'i satın alan Coral Travel Group olarak ortaya çıkıyor.

Alternatif olarak, Amex GBT, Hertz, Latam, Voyageurs du Monde ve G Adventures gibi markalarla halihazırda seyahat sektörünün en büyük özel yatırımcısı olan ABD'li Certares finansal yatırımcılardan da söz edilebilir.

Kısacası, Hotelplan Group'a mutlaka bir alıcı bulunacaktır. Sosyal sorumluluğunu her zaman tam anlamıyla yerine getiren İsviçre kuruluşu Migros, satış fiyatını maksimuma çıkarma ihtiyacına rağmen en iyi çözüme odaklanmalıdır.



Bu Haber 09.02.2024 - 09:42:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.