Hikmet Atilla: Turizm sektörü siyaset endeksli bir hale geldi

Hikmet Atilla: Turizm sektörü siyaset endeksli bir hale geldi
Biden’ın seçilmesini, Kovid-19 pandemi aşısının bulunması ve hatta aşının uygulanması ile bir araya getirdiğimizde turizm açısında gelişmeler umut vericidir.



Bilindiği gibi turizmciler hep umutlular. Tünelin ucundaki güneş ışığı turizmcileri ısıttığı kadar bir başka sektördeki kişileri ısıtmaz, ya da turizmcilere öyle gelir. Kutuplaşmayı körükleyen siyasetçiler ile yıldızları kolay kolay barışmaz. Kovid-19’a kadar deniliyordu ki turizm bir sektördür, para kazanılan bir sektördür, bundan dolayı da siyaset ayrı turizm ayrı. Doğrusu tatilcilerin de turizme bakış açıları bu doğrultudaydı. Tahmin edersem o dönem bitti. Kovid-19 hep denildiği gibi bazı şeyleri değiştirecektir. Turizmde değiştireceği şeylerden biri de, artık tatilciler, gezenler kendi ülke siyasetçilerinin dediklerini yabana atmayacaklar. Onların söylediklerini dikkate alacaklar.

Turizm sektörü dünyanın en hassas sektörüdür, pamuk ipliğine bağlıdır, bir siyasetçinin bir başka ülke hakkındaki (kaldı ki artık ülkeleri de tek ülke olarak değerlendirmemek gerekir, bir birlik oluşturmuşlar) olumsuz açıklamaları bir bakıyorsunuz sektörü dibe çekmiş. Toplumsal, sosyal olan, doğayı, tarihi, kültürü ön planda tutan turizm, siyasetçilerin konuşmalarına göre bireyselliğe kayabiliyor. Artık toplumdan ziyade siyasi birey ön plandadır. Turizm sektörü ülkeyi yönetenlere, kişilere endeksli bir hale gelmiştir. Bundan dolayı turizm ve siyaset birbirini çok yakında takip etmekte, bir tarafta turist alan ülke, diğer tarafta turist gönderen ülke, iki tarafın siyasetçilerinin açıklamaları turizmi etkilediği kadar bir başka sektörü etkilemeyecektir.

Siyasetçiler pandemi ile birlikte tatilcileri etkilemenin mümkün olduğunu, onlara tatil yapacakları yerleri dikte edebileceklerini net bir şekilde gördüler. Bundan böyle herhangi bir krizde ilk hitap edecekleri kesimin tatil yapanlar olacağı gibi, söyleyecek sözlerin turizm sektörünü ne derece etkileyeceklerini düşüneceklerinden sözlerini tartarak, ölçerek söyleyeceklerdir. Az değil, 2019 yılında 1.5 milyara yakın insan evladı seyahat etti, tatil yaptı. Bunun karşılığında sadece turizme 1.5 trilyon dolar katkı sundu.

Kriz ve pandemi dönemlerinde olumsuzlukları yeteri derecede yaşadık

Devletler de süreklilik bilhassa dış politikada esas olmasına rağmen Trump’ın Amerika’nın başına geçmesi ile dünyada kutuplaşma daha fazla hissedildi, “Büyük Birader” rolünü Amerika oynayamadı. Dünyanın tam ihtiyacı olduğu zamanda ABD, Dünya Sağlık Örgütü’nden maddi desteğini çekti, üyelikten ayrıldı. Paris İklim Anlaşması’ndan ayrıldı. Trump, dünyanın alışık olmadığı anlık ve saatlik kararlar aldı. Bu da dünyamızda istikrarsızlığa yol açtı. Yabancılara, bilhassa Müslümanlara ve Meksikalılara karşı düşmanca tavır içerisinde oldu. Yüzbinlerce yabancıya Amerika’dan ne zaman sınır dışı edilirim korkusunu yaşattı.

Biden’ın gelmesi ile Amerika tarihsel bir dönüm noktası yaşamayacaktır. Fakat Biden çok uzun zamandır siyasetin içerisindedir, hatta Trump’tan evvelki dönemde de Başkan yardımcılığı yapmıştır. Biden geldi, “bize ne diyemiyoruz”.

Biden ticari ve siyasi ortakları ile “Day one” gününde telefon ile görüşecek, AB ile ilişkileri rayına oturtacak, Amerika’nın sadık bir partner olduğunu söyleyecek. İran ile ilişkileri düzeltmeye çalışacak, alternatif enerjiye Barack Obama döneminde olduğu gibi yatırım yapacak. Trump döneminde oluşan ayrımcılığı, kutuplaşmayı ortadan kaldıracak, halklar arasında körüklenen düşmanlığa çözüm arayacak. Gelişi genelde ekonomiye, özelde turizm sektörünün büyümesine katkısı olacaktır. Uluslararası ilişkilerde yumuşama yaşanacaktır.

Kısacası bir tarafta pandemi aşısı ile ilgili olumlu haberler gelirken, diğer tarafta Amerika’nın yeni Devlet Başkanı Joe Biden’ın dünyaya vereceği mesajlar ve partnerleri ile (buna Ortadoğu ülkeleri dahil) yapacağı çalışmalar sektörümüze umut aşılayacak. Böylelikle de turizm sektöründen ayrılananlar “olur böyle şeyler” deyip, sektöre tekrar geri dönecekler. Ve biz de umut beklentileri ile ‘’önümüzdeki sezon iyi geçecek’’ diyeceğiz.



Bu Haber 12.12.2020 - 18:19:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.