Hikmet Atilla: Turizm sektörü 2021 yılını kaybedemez

Hikmet Atilla: Turizm sektörü 2021 yılını kaybedemez
Turizmde güvenli turizm sertifikasyonun kriterlerini ilk tespit eden Türkiye olduğu için dünya Covid-19 salgınından dolayı aldığımız önlemleri taktir ile karşıladı.



Diğer turizm ülkeleri bizi takip ettiler, aldığımız önlemlerden dolayı da bilhassa gelişmiş ülkeler seyahat uyarılarını turizm bölgelerimizden kaldırdı. En azından yaz sezonu boyunca böyle oldu. Daha sonra yine uygulandı fakat kısmi de olsa bu şekilde sezonu yarı zarar ile kapatmış olduk. Kış sezonu bilindiği gibi sıfıra yakın yurt dışı turisti ile devam ediyoruz. Yurt içi turizmine ise gereken değeri vermiyoruz, çalışmalarımız çok çok eksik kalıyor. Yurt içi turizmini geliştirmekle ilgili garip bir durum var; ne yardan ne de serden vazgeçiyoruz.

Attığımız her adım yakından takip ediliyor

Bu saatten sonra, yani Covid-19 yayılmasını durdurduktan sonra, yapacağımız her çalışma turiste güven vermelidir. Dünyanın en büyük sektöründe hangi ülke neler yapıyor, ne tür önlemler alıyor? Atacağımız her adım, alacağımız her karar rakip ülkeler, tur operatörleri, seyahat acenteleri, STK ve turist tarafından yakından takip edilmektedir. İnsanlar artık sıkıldılar. Çalışanlar tatil programlarını yapacaklar, iş yerlerine bilgi verecekler, daha devam eden erken rezervasyon indirimlerinden faydalanmak istiyorlar. Her gün, her saat ellerinde iPad, akıllı telefonlar vb. cihazlar, bizleri yani turist alan ülkeleri takip ediyorlar. Onların sağlıkları için ne yaptığımızı, ne tür önlemler aldığımızı merak ediyorlar. Bir an evvel alınan, alınmayı düşünülen önlemlerin açıklanmasını istiyorlar.

Almanya ilk defa üçüncü sıraya düştü

Turizm sektörü kendisini aşan ve sürekli karşısına dikilen çelişkiler içinde gelişimini sürdüren bir sektör idi. Sektör kendi imkanları dahilinde de pazarını buluyor, mücadelesini sürdürüyordu. Etliye sütlüye karışmıyordu. Şartlar artık değişti. Düşünün, Türkiye turizm tarihinde ilk olarak 2020 yılında Almanya Türkiye’ye turist gönderen ülkeler arasında 3’üncü sıraya düştü. Güvensizlik ve siyaset bu duruma getirdi. Pabucun pahalıya patlamaması için kaybolan pazarı geri getirmeğe çalışacağız. Tabi ki yeni pazar arayışlarına da gireceğiz. İşimiz kolay değil, isimlerini duymadığımız ülkeler dahi turizm pastasından pay almak istiyorlar.

Türkiye 2021 sezonunu kaybedemez

Öyle bir noktaya geldik ki, sanki bütün Covid-19 virüsünü dünyaya yayan, yaymasına sebep olan turizm sektörüdür. Ekonomik sıkıntıların büyük kısmı turizmcilerin sırtında. Esnaf sıkıntılı, çalışanlar zor durumda. Sektör 2021 yılını kaybedemez. Şu feleğin işine bak, güvenli turizm sertifikasyonunu bulduk ve hala onu tartışıyoruz, ‘ne iyi de başardık’ diye. Başarıyı devam ettiremedik, gelişmeyi aşı bulma ya da yaptırma düzeyine çıkartamadık. Rakip ülkeler ise aşıyla başlamışlar ve hızlı bir şekilde de ilerliyorlar. Bizim de bir an evvel aşı uygulamasına başlayıp, süreç içinde alınacak diğer önlemleri netleştirmemiz gerekiyor. Tesislerin dışındaki önlemleri belirlemeliyiz. Turizmcilik sadece kıyı bölgelerimizden ibaret değil. Şehir turizmciliğinin nasıl devam ettirileceği tamamı ile unutulmuş durumda. Gecikmemiz bize pahalıya mal olabilir. Unutmayalım rakiplerimizin önemli bölümü Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. Bir geceden ne tür kararlar alacaklarını Covid-19 süreci içerisinde yaşadık. Yine yaşayacağız; AB üye ülkeleri içerisinde geçerli olacak PCR testi uygulamasına geçecekler. O ülkeler arasında geçerli olacak Covid-19 pasaportu düşünülüyor. Karantina üçüncü ülkelere yönelik epeyi bir süre daha devam edecek. Siyaset devrede. Parlamentomuz ise sesimize kulaklarını tıkamış durumda.

Hikmet Atilla/Rafinesse Travel



Bu Haber 12.01.2021 - 18:16:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Caner tiryaki 13.01.2021 - 01:49

    Emeğinize sağlık durumu çok güzel özetlemiş ve doğru tespitler yapmışsınız. Alınacak önlemleri yapılmsı gerekeni ve yapılmayanı çok güzel anlatmışsınız. Ne yazıkki bu seneyi elden kaçırdık. Benim hiç ama hiç umudum yok turizme dahil. Bizim ülkemiz yine Temmuz 15 gibi açılır turizme sonrada 2021 yılını yarı zararla kapatmayı başardık 2022 den umutluyuz masalını okurlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.