Hediye Güral Gür’den ‘turizmde talep daralıyor’ uyarısı

Hediye Güral Gür’den ‘turizmde talep daralıyor’ uyarısı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkan Yardımcısı Hediye Güral Gür, turizmde talebin azaldığını belirtti. Şubat ve mart aylarında turizm sektöründe onarılamaz yaraların açıldığını kaydeden Gür “Turizm şahane durumda algısı doğru değil. Aksine sürekli tokat yiyor” ifadelerini kullandı.


TÜROB Başkan Yardımcısı Hediye Güral Gür, turizm sektörünün pandemi döneminden dahi daha kötü bir ocak ve şubat geçirdiğini kaydetti.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç’a konuşan Gür, “Şu anda üst perdeden İstanbul depreminin dillendiriliyor olması neredeyse deprem olmuş kadar İstanbul turizmini etkiledi.

Turizmciler olarak biz hiç iş yapamadığımız bir dönemde konaklama vergisi gibi ek yük geldi üstümüze. Zaten TGA’ya verdiğimiz bir yükümüz vardı. Şimdi deprem vergisi geldi onları ödüyoruz.” diye konuştu.

Kur 25 olacak şekilde plan yaptık

Otel fiyatları yükseldiğini ancak maliyetlerin daha hızlı arttığını kaydeden Hediye Güral Gür şunları söyledi:

Geçen seneden bu seneye enerji fiyatları yüzde 180 arttı. Bu kadar enerjide artış varken ben ancak fiyatıma yüzde 35-40 civarında yansıtabildim.

Planlarımız dövizin artacağı yönündeydi. Dövizde 25 TL’nin aşağısında bir şey olacağını düşünmemiştik. Ama dövizde 20’nin üstüne çıkmıyor neredeyse.

“Misafirler bekleyelim, görelim’ diyor”

Pandemiyle son dakika karar verme alışkanlığı başladı. Şimdi de seçim var bekleyeyim göreyim durumu var. Bu yıl önce deprem üstüne ramazan üstüne seçim yılın ilk yarısı zor geçti.

Mutfakta kalem kalem her şeyi takip ediyoruz. Mönüleri değiştiriyoruz zaman zaman. Zam geleceğini öngördüğümüz bir kalem olursa orada satın alma yapıyoruz. Yapboz gibi oynuyorlar satın almacı arkadaşlarımız

Şimdi turizm kurtarıcı sektör olarak görülüyor, bir yandan da çok iyi paralar gelsin deniliyor. Kanunla vergi alınan tek sektörüz. Bu paraları ödeyebilmemiz için bir yandan da para kazanmamız lazım. Bankalar bizleri riskli görüyor. Borçlar var binalar eskidi. Güneyde 30 yaşın üstünde yapılar var. Bunların yenilenebilmesi için desteğe ihtiyaç var.”



Bu Haber 08.05.2023 - 09:50:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Haklısın

    Otelci 09.05.2023 - 11:14

    Bu sektör yolunacak kaz olarak görünüyor ; ses çıkarak yok ,gelen vuruyor giden vuruyor , bu sene bakalım bunun altından kalkabilecekmiyiz

  • TEBRİKLER

    otelci 09.05.2023 - 08:32

    Ağzınıza ve kaleminize sağlık her cümlenizin altına imza atarım tüm sektörün sorunlarına değinmişsiniz .Herzaman Dünya da tekiz. Vergilerde bile KANUNLA VERGİ ALINAN TEK ÜLKEYİZ.

  • HARAÇ

    AHİSHAVİ 08.05.2023 - 09:58

    Ticaret ; CİRO üzerinden değil , Yapılacak olan KAR üzerinden devam eder . Karlılık oranına bakmadan otel ve/veya acentalardan alınan her kuruş HARAÇ'tır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.